Green Deal Duurzame Zorg en VGZ

De zorgsector heeft veel invloed op het klimaat en milieu. Dat is niet goed voor onze gezondheid en leefomgeving. De zorg wil duurzamer worden. En wij willen daarbij helpen. Daarom hebben wij de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend. Wat dit precies is, leggen we graag aan je uit.

Afspraken voor een beter leefklimaat in de zorg

De Green Deal Duurzame Zorg is een afspraak tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zorgorganisaties, zorgverzekeraars en andere partijen. Dit is een plan waarin staat dat de zorg in 2050 duurzamer is. Sinds november 2022 is er een derde versie van de Green Deal. De Green Deal Duurzame Zorg 3.0 dus!

De Green Deal Duurzame Zorg 3.0 kun je vergelijken met het klimaatakkoord van Parijs. In dit klimaatakkoord spreken allerlei landen samen af hoe ze de opwarming van de aarde tegen kunnen gaan. In de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 worden afspraken gemaakt hoe de zorg kan zorgen voor een beter (leef)klimaat. Samenwerking tussen verschillende organisaties in de zorg is erg belangrijk. Zo werken we samen met zorgverleners, zorgorganisaties, overheid, andere zorgverzekeraars en zorgkantoren.

Gezondheid, zorg, klimaat en milieu

De zorg maakt of houdt mensen gezond, maar ondertussen heeft de zorg ook veel negatieve gevolgen voor het klimaat en milieu. Het zorgt bijvoorbeeld voor afval, CO2 uitstoot en medicatie vervuilt het water. Ruim 7% van de CO2 uitstoot in Nederland komt van de zorg af. Daarmee vervuilt ook de zorg de aarde. En ondertussen warmt de aarde snel op. Dit zorgt voor gezondheidsproblemen. En sterven er mensen aan stress door hitte of door vervuiling lucht. Daar wij willen wij iets aan doen!

VGZ en de Green Deal Duurzame Zorg

Samen met de zorg willen wij de slechte invloed van de zorg op het klimaat en milieu kleiner maken. Hier lees je hoe we dit doen:

 • Gezond leven

  Wij vinden het belangrijk dat mensen gezond kunnen leven. Want als je gezond leeft, heb je minder kans om ziek te worden. En minder ziek is minder zorg. Dus ook minder afval en CO2 uitstoot! Daarom helpen wij onze leden op verschillende manieren met fit blijven. Of om weer fit te worden. Zo hebben wij Gezond Leven. Hier kun je verschillende gratis apps vinden om gezonder te leven. Ook delen we tips om je hierbij te helpen!
 • Onze zorgverleners

  Wij moedigen onze zorgverleners aan om duurzamere zorg te leveren. Met onze zorgverleners bedoelen wij zorgverleners waarmee wij afspraken (een contract) hebben.
 • Verminderen CO2 uitstoot

  Zorggebouwen zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen gebruiken heel veel energie voor verwarming, klimaatbeheersing en apparatuur. Wij ondersteunen zorginstellingen om de CO2 uitstoot te verminderen.
 • Digitale zorg

  Ook moedigen wij digitale zorg aan. Want daarmee kunnen we onnodig verkeer voorkomen. En daarmee CO2-uitstoot.
 • Groene FIT initiatieven

  Samen met zorgverleners willen we de zorg verduurzamen. We helpen zorgverleners met het delen van groene FIT initiatieven. Dit zijn initiatieven die bijdragen aan duurzame zorg. Zo kijken we bijvoorbeeld of er in ziekenhuizen herbruikbare materialen kunnen worden gebruikt in plaats van wegwerpmaterialen. Dit vermindert CO2 uitstoot, maar ook veel afval.
 • Medicatie

  Medicijnen zorgen voor CO2 uitstoot. Ook zorgt het voor milieuvervuiling. Dat komt doordat medicijnenresten in het water terecht komen. Samen met zorgverleners en apothekers werken we aan het tegengaan van verspilling.;