Green Deal Duurzame Zorg bij VGZ

De zorgsector heeft veel invloed op het klimaat en milieu. Daarom wil de zorgsector duurzamer worden. Net als wij. Om dit te bereiken maken we afspraken. Dit doen we samen met zorgverleners, andere zorgverzekeraars en organisaties in de zorg. Dit hebben we vastgelegd in de Green Deal Duurzame Zorg. Wat dit precies is, leggen we graag aan je uit.

Afspraken voor een beter leefklimaat in de zorg

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & sport (VWS) heeft de Green Deal Duurzame Zorg gemaakt. Dit is een plan waarin het VWS de hele zorgsector aanspoort om te verduurzamen. Een samenwerking tussen verschillende organisaties in de zorg zijn erg belangrijk. Sinds november 2022 is er een derde versie van de Green Deal. De Green Deal Duurzame Zorg 3.0 dus!

De Green Deal Duurzame Zorg 3.0 kun je vergelijken met het klimaatakkoord. In het klimaatakkoord spreken allerlei landen samen af hoe ze de opwarming van de aarde tegen kunnen gaan. In de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 worden afspraken gemaakt hoe de zorg kan zorgen voor een beter (leef)klimaat. Dit doen we niet alleen, maar samen met zorgverleners, zorgorganisaties, overheid, andere zorgverzekeraars en zorgkantoren.

De invloed van zorg op het milieu kleiner maken

De zorg maakt of houdt mensen gezond, maar ondertussen heeft de zorg ook veel invloed op het klimaat en milieu. Het zorgt bijvoorbeeld voor afval, CO2 uitstoot en medicatie vervuilt het water. Ruim 7% van de CO2 uitstoot in Nederland komt van de zorg af. Daarmee vervuilt ook de zorg de aarde. En ondertussen warmt de aarde snel op. Dit zorgt voor gezondheidsproblemen. En sterven er mensen aan vervuiling van water en lucht. Daar wij willen wij iets aan doen! 

VGZ en de Green Deal Duurzame Zorg

Samen met de zorg willen wij de invloed van de zorg op het klimaat en milieu kleiner maken. Hier lees je hoe we dit doen:

 • Gezond leven

  Wij vinden het belangrijk dat mensen gezond kunnen leven. Want als je gezond leeft, heb je minder kans om ziek te worden. En minder ziek is minder zorg. Dus ook minder afval en CO2 uitstoot! Daarom helpen wij onze leden op verschillende manieren met fit blijven. Of om weer fit te worden. Zo hebben wij Gezond Leven. Hier kun je verschillende gratis apps vinden om gezonder te leven. Ook delen we tips om je hierbij te helpen!
 • Onze zorgverleners

  Wij moedigen onze zorgverleners aan om bij te dragen aan de Green Deal Duurzame Zorg. Met onze zorgverleners bedoelen wij zorgverleners waarmee wij afspraken (een contract) hebben.
 • Verminderen CO2 uitstoot

  Zorggebouwen zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen gebruiken heel veel energie voor verwarming, klimaatbeheersing en apparatuur. Wij ondersteunen zorginstellingen om de CO2 uitstoot te verminderen.
 • Digitale zorg

  Ook moedigen wij digitale zorg aan. Want daarmee kunnen we onnodig verkeer voorkomen. En daarmee CO2-uitstoot.
 • Groene FIT initiatieven

  Samen met zorgverleners willen we de zorg verduurzamen. We helpen zorgverleners met het delen van groene FIT initiatieven. Dit zijn initiatieven die bijdragen aan duurzame zorg. Zo kijken we bijvoorbeeld of er in ziekenhuizen herbruikbare materialen kunnen worden gebruikt in plaats van wegwerpmaterialen. Dit vermindert CO2 uitstoot, maar ook veel afval.
 • Medicatie

  Medicijnen zorgen voor CO2 uitstoot. Ook zorgt het voor milieuvervuiling. Dat komt doordat medicijnenresten in het water terecht komen. Samen met zorgverleners en apothekers gaan deze verspilling tegen.