Zo beleggen wij duurzaam

Misschien heeft u er zelf wel eens naar gekeken. Hoe duurzaam zijn zorgverzekeraars eigenlijk? Een zorgverzekeraar kan duurzamer worden door zijn beleggingen. Wij vertellen u hier graag over onze beleggingen.

Waarom wij beleggen

Maar eerst: waarom beleggen zorgverzekeraars eigenlijk? Misschien niet iets waar je aan denkt bij een zorgverzekeraar! We leggen het uit. 

Onze redenen om te beleggen:

  • Onze verzekerden betalen ons premie. Deze premie hebben we niet altijd direct nodig om uw zorg te betalen. We beleggen met dat deel dat we niet meteen nodig hebben.
  • U moet op ons kunnen vertrouwen. Daarom willen we genoeg in kas hebben om alle (zorg)kosten te kunnen betalen. Ook als we tegenvallers krijgen. Daarom willen we financieel gezond zijn.
  • De Nederlandse Bank controleert in Nederland de verzekeraars. Dat vinden we goed. Daarom houden wij ons aan de afspraak om financieel gezond te blijven. 
 

Geen winst

Goed om te weten: winst maken is niet ons doel. Wat wij verdienen met beleggen, gebruiken wij weer voor alle (zorg)kosten. En om uw premie laag te houden.

Bekijk ook ons Strategisch Beleggingsbeleid voor meer informatie over hoe wij beleggen.
Hoe beleggen wij uw premie?

Over onze beleggingen zijn wij zo open als mogelijk. Download de brochure Strategisch Beleggingsbeleid. Dan ziet u ziet precies hoe wij beleggen.

Zo beleggen wij

Beleggen doen we volgens een plan. We noemen dat ons beleggingsbeleid. In ons beleid staat dat wij niet alleen beleggen om financieel gezond te blijven. Maar ook om de samenleving te helpen. Het draait dus niet alleen om geld.

In het beleid staat ook waar we zeker géén geld in willen steken. Zoals in fabrieken die sigaretten maken. En waar we juist wél in willen beleggen. Zoals bedrijven en organisaties die bijdragen aan een gezonde samenleving. En die rekening houden met het ons milieu en de rechten van mensen. 

Kortom: we willen financieel gezond én duurzaam beleggen. 

Voor wie echt alles wil weten

Meer informatie over ons beleggingsbeleid kunt u in deze brochure vinden: Strategisch Beleggingsbeleid Coöperatie VGZ. Of wilt u juist meer weten over ons Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid? Download dan ons MVB-beleid. De meest recente rapportage over de uitvoering van ons MVB-beleid waaronder rentmeesterschap is hier te vinden. 

In ons MVB-beleid noemen we vaak Actiam. Actiam helpt ons met het uitvoeren van ons MVB-beleid. Zij beoordelen of de bedrijven waarin we beleggen goed bezig zijn.

Zo werkt Actiam
Actiam beoordeelt alle beleggingen en geeft elk bedrijf een status. Van de status ‘positieve impact’ tot en met ‘onacceptabel gedrag.’ En alles daar tussenin. Wij beleggen alleen in bedrijven die samen met ons willen veranderen om de wereld een stukje beter te maken. Dit staat in ons MVB-beleid.

Soms maken we een andere keuze
Stel, het beleid van Actiam is anders dan ons eigen beleid. In dat geval kiezen we voor het beleid van VGZ. Voorbeeld: een bedrijf waarin we beleggen mag volgens het beleid van Actiam 5% van haar omzet halen uit de productie van tabak. Wij willen dat er helemaal geen productie van tabak plaatsvindt. In dat geval kiezen wij voor een andere belegging.

Meer weten over de beoordeling?
Lees onze fundamentele beleggingsprincipes en materiële duurzaamheidsdrijfveren.

Wilt u meer weten over hoe wij stemmen tijdens vergaderingen van aandeelhouders? Lees dan ons stembeleid.

Bekijk precies waarin wij beleggen door het downloaden van de Beleggingsportefeuille van VGZ. Onze uitsluitingslijst is te vinden in dit overzicht.

Bekijk ook meer over VGZ op weg naar een duurzame zorgverzekeraar.