Duurzaam beleggen voor een gezonde en duurzame samenleving

Als coöperatie VGZ willen we de zorg toekomstbestendig maken, door de druk op de zorg te verlagen en ervoor te zorgen dat de zorg betaalbaar blijft voor iedereen. Ook willen we bijdragen aan een duurzame wereld. En voorop lopen door duurzaam te beleggen. Maar waarom beleggen zorgverzekeraars eigenlijk? En wat houdt duurzaam beleggen in? Dat leggen we graag uit. 

Waarom wij beleggen

De belangrijkste reden om te beleggen is om financieel gezond te blijven. Het geld dat wordt verdiend met beleggen gebruiken wij bijvoorbeeld om jouw premie laag te houden. Beleggen doen we duurzaam, zo investeren we in een gezonde en duurzame samenleving. Dat blijkt ook uit de tweede plaats die VGZ heeft behaald in de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Ook willen we dé aanjager van toekomstbestendige zorg zijn. Daarom gaan we ook investeren in bedrijven die op innovatieve wijze zorg toegankelijk en betaalbaar houden. 

Beleggen gaat altijd volgens een plan, ons beleggingsbeleid. Ook al zijn er financiële risico’s aan beleggen verbonden, je kunt erop vertrouwen dat we op zorgvuldige wijze beleggen. We zorgen ervoor dat we altijd genoeg in kas hebben om alle (zorg)kosten te kunnen betalen, ook als we tegenvallers krijgen. De Nederlandse Bank controleert in Nederland de verzekeraars. En dat vinden we goed.

Geen winst

Omdat wij een coöperatie zijn hebben we geen winstoogmerk. Dat betekent dat we wel beleggen, maar dat winst maken niet ons doel is. Dat is ook te zien in hoe iedere euro bij Coöperatie VGZ wordt besteed. Wat wij verdienen met beleggen, komt ten goede van de zorg en helpt om de premie laag te houden.

 

Zo beleggen wij

Beleggen doen we volgens een plan. We noemen dat ons beleggingsbeleid. In ons beleid staat dat wij niet alleen beleggen om financieel gezond te blijven. Maar ook om de samenleving te helpen. Het draait dus niet alleen om geld.

In het beleid staat ook waar we zeker géén geld in willen steken. Zoals in fabrieken die sigaretten maken. En waar we juist wél in willen beleggen. Zoals bedrijven en organisaties die bijdragen aan een gezonde samenleving. En die rekening houden met het ons milieu en de rechten van mensen. 

Kortom: we willen financieel gezond én duurzaam beleggen. 

Meer weten?

Meer informatie over ons beleggingsbeleid vind je hier: zo werken wij aan duurzaamheid en duurzaam ondernemen.

Bekijk ook meer over VGZ op weg naar een duurzame zorgverzekeraar.