Gezond met geld

2 dames kijken naar beneden hand op schouder

Een goede gezondheid, dat vinden we allemaal belangrijk. Dat gaat over meer dan niet ziek zijn, of de juiste zorg krijgen. Ook geld speelt een rol bij gezondheid. Want geldzorgen kunnen invloed hebben op uw gezondheid.

Huisartsen zien steeds meer patiënten in hun spreekkamer met klachten die te maken hebben met geldzorgen. Bijvoorbeeld doordat je slecht slaapt of gestrest bent. Of minder gezond eet dan je zou willen. Misschien stel je zorg wat langer uit omdat de rekening niet uitkomt. We helpen je graag met dit soort zorgen.  

Hulp bij uw geldzaken

De energiekosten die stijgen. Boodschappen die duurder worden. In deze tijd maakt bijna iedereen zich wel eens zorgen om geldzaken. Onze partner Geldfit helpt je om grip op je geld te krijgen. Bijvoorbeeld met advies en hulp bij het aanvragen van toeslagen. En ook wij zijn er natuurlijk voor jou. Wist je bijvoorbeeld dat je zonder extra kosten een rekening in delen kunt betalen? Bekijk welke betrouwbare initiatieven jou kunnen helpen.

 • Doe de korte online test bij Geldfit en kijk hoe je geldzaken ervoor staan. Je ziet snel welke stappen je kunt zetten. En welke hulp er is. Simpel en duidelijk. Er is ook altijd iemand die met je mee kan denken. De test of het telefoongesprek mag je ook anoniem doen.

 • Verwacht je volgend jaar je eigen risico helemaal te gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je veel zorg nodig hebt? Betaal dan je eigen risico in 10 delen. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Je betaalt 10 maanden €38,50 naast je premie. Toch niet alles verbruikt? Dan krijg je dat natuurlijk terug!

 • Heb je een aantal behandelingen met eigen risico nodig? En is er geen haast bij deze behandelingen? Bespreek dan met je zorgverlener(s) of je deze zorg in hetzelfde jaar kunt krijgen. Je betaalt dan alleen het eigen risico voor dat jaar. Zijn de behandelingen verspreid over 2 jaar? Dan kan het zijn dat je het eigen risico van 2 jaren betaalt. Doe dit alleen als je zorgverlener zegt dat het géén risico is voor je gezondheid!

 • Loop je achter met het betalen van je premie? Of heb je hoge zorgkosten die je niet meteen kunt betalen? Laat de rekening dan niet liggen maar sluit een betalingsregeling af. Zo betaal je elke maand een deel. En voorkom je extra kosten. Voor de betalingsregeling betaal je niets extra. En het wordt ook niet geregistreerd buiten VGZ.

 • Veel mensen hebben nu moeite om alle rekeningen en boodschappen te betalen. Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) wil daarbij helpen door de campagne 'Het leven betaalbaar maken, dat doen we met elkaar'. Bijvoorbeeld door de gratis online training 'Aan de slag met je geldzaken'.  
 • Schoolspullen, sporten, een dagje uit: dat is voor alle kinderen belangrijk. Maar niet elke ouder kan dat betalen. Er zijn gelukkig spaarpotjes waar je een bijdrage kunt vragen. Bij Samen voor alle kinderen kun je invullen wat je nodig hebt voor je kind. Zij zorgen dan dat die vraag bij het juiste spaarpotje terecht komt. En ze hebben ook tips om te besparen. Of om met kinderen over geld te praten. En leuke ideeën voor activiteiten die weinig kosten!

In de spotlight: onbekende vergoedingen uit uw basisverzekering

We brengen graag een paar vergoedingen onder de aandacht. Deze mogelijkheden zijn vaak wat minder bekend. Terwijl ze veel zorgen over geld kunnen voorkomen. 
 • Wist je dat de gewone tandartskosten van kinderen tot 18 jaar helemaal vergoed worden? Je hoeft hiervoor geen extra verzekering af te sluiten. En je betaalt ook geen eigen risico voor je kinderen tot 18. Dus laat geld een gezond gebit niet in de weg staan. Door nu goed voor het gebit te zorgen, voorkom je vaak problemen als je kinderen ouder zijn.

  Heeft je kind een beugel nodig? Die kosten worden niet uit de basisverzekering vergoed. Kijk dan voor het nieuwe jaar welke aanvullende verzekering goed past voor jouw situatie.

 • We begrijpen dat stoppen met roken echt niet makkelijk is. Zeker als je zorgen of spanningen hebt. Toch is het de moeite waard. Want als het lukt om te stoppen met roken levert dat jou zoveel op! Je zult het meteen in je portemonnee merken natuurlijk. Maar je wordt ook snel fitter. Je krijgt meer energie in je lichaam. En je krijgt meer ruimte in je hoofd. Zo kun je de schouders nog beter onder lastige situaties zetten. Dus gun het jezelf, en kijk welke hulp u hierbij vergoed krijgt.

 • Wij vinden het belangrijk dat zorgkosten zinvol zijn. Werken 2 medicijnen hetzelfde? En is er een (groot) prijsverschil? Dan hebben wij een voorkeur voor het goedkoopste medicijn. Voor je gezondheid maakt het geen verschil. Voor je portemonnee wel: je betaalt namelijk geen eigen risico voor deze voorkeursmedicijnen. Dus krijg je van je apotheek een ander merk dan je gewend was? Dan is het voordeel voor jou!
 • VGZ heeft met een groot aantal gemeenten afspraken gemaakt over een zorgverzekering voor lagere inkomens. Door deze afspraken heb je meer zekerheid. Bijvoorbeeld dat je geen onverwachte rekeningen krijgt. En sommige gemeenten betalen ook mee. Wil je weten of dit iets voor jou is? Kijk dan of je gemeente is aangesloten bij deze verzekering. Is dat zo? Vul dan de stappen van de aanvraag in. De voorwaarden van jouw gemeente zie je nadat je deze stappen ingevuld hebt. De aanvraag is pas definitief als je die verstuurt.

Gezond leven, dat doen we samen

Gezond leven vraagt soms best wat aandacht en tijd. Zeker als je alles zelf uit moet zoeken. Daarom zetten we graag wat tips en ondersteuning voor je op een rij.

 • Geldzorgen kunnen je ’s nachts wakker houden. Toch kun je beter nadenken over oplossingen als je uitgerust bent. Daarom delen we graag tips van deskundigen. En een praktische online workshop voor een betere nachtrust.

 • Gezond eten is een belangrijke manier om niet ziek te worden. Bekijk daarom onze tips om goedkoop boodschappen te doen en te koken.

 • Als je moe bent is het vaak lastiger om dingen op te lossen. Of om hulp te vragen. Een gezond gewicht helpt om energie te hebben. Kijk daarom eens of het dieetadvies uit de basisverzekering iets voor je is. Of dat het mogelijk is de hulp van een leefstijlcoach te gebruiken met de gecombineerde leefstijlinterventie. Dat is een leefstijlprogramma voor mensen vanaf 18 jaar met overgewicht of obesitas. Want je hoeft het echt niet alleen te doen!

 • We hebben over veel onderwerpen tips en workshops voor je verzameld om gezond te leven. Online en in apps. Zodat je er gratis mee aan de slag kunt wanneer jíj dat wilt! Bekijk het aanbod en laat je inspireren om in actie te komen.