Uw zorgverzekering in 2022

Hoe ziet uw zorgverzekering er in 2022 uit? De regering maakte op Prinsjesdag de veranderingen in de basisverzekering bekend. En bevestigde de hoogte van het eigen risico. We zetten het voor u op een rij.

Dit weten we over de zorgverzekering van 2022

 • Het eigen risico blijft € 385

  Het eigen risico blijft in 2022 gelijk aan dat van 2021. Namelijk € 385. Voor de meeste zorg uit de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van € 385. Dit betekent dat u per jaar € 385 aan zorgkosten eerst zelf betaalt.

  Soms is het fijn als u dit bedrag niet in 1 keer hoeft te betalen. U kunt ervoor kiezen uw eigen risico in delen te betalen. U vraagt dit makkelijk aan via Mijn VGZ of de VGZ Zorg app.

  Meer over Gespreid betalen van het eigen risico.

   
 • De collectiviteitskorting blijft maximaal 5%

  De collectieve korting op de basisverzekering blijft volgend jaar maximaal 5%. Een collectieve zorgverzekering sluit u af via uw werkgever of patiëntenvereniging. De collectieve verzekering heeft, naast de korting, ook andere voordelen. Zo zijn er vaak extra vergoedingen.  

  Meer weten? Bekijk meer over de collectieve zorgverzekeringen.

   

   

 • De zorgtoeslag stijgt

  De maximale zorgtoeslag stijgt met:

  • € 36 per jaar voor een huishouden van 1 persoon
  • € 40 per jaar voor een huishouden met meer personen

  De zorgtoeslag is voor mensen met een lager inkomen. De overheid wil zo de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden.

  Meer weten? Bekijk meer over de zorgtoeslag

 • Extra zorg voor coronapatiënten blijft

  De extra zorg voor mensen die corona hebben gehad blijft tot tenminste 1 augustus 2022. Dit heet herstelzorg. Ze krijgen bijvoorbeeld extra fysiotherapie.

  Meer weten? Lees alles over herstel na corona.

 • De vergoeding voor verblijfskosten bij CAR-T celtherapie blijft

  Voor patiënten die CAR-T celtherapie krijgen, is er een vergoeding voor overnachtingen. Als ze het ziekenhuis uit mogen, kunnen ze de vergoeding krijgen. Ze moeten dan namelijk binnen een uur in het ziekenhuis kunnen zijn.

  Wij vergoeden een maximaal bedrag per dag. De hoogte van de vergoeding maken we later bekend.
   
 • De vergoeding voor stroomkosten bij thuisbeademing blijft

  Voor mensen die thuis apparatuur gebruiken voor beademing, vergoeden wij een deel van de stroomkosten. 

  Lees meer over de vergoeding van stroomkosten bij thuisbeademing.


Belangrijke momenten


12 november 2021 - Uiterlijk 12 november maken wij de de premie voor 2022 bekend. Wij sturen u een e-mail of brief met informatie over de nieuwe polis. 

Half december - De afspraken (contracten) die wij hebben met de meeste zorgverleners zijn bekend. Informatie vindt u via onze Zorgzoeker. 

31 december 2021 - U heeft tot en met deze datum de tijd om uw basisverzekering bij ons af te sluiten. Of uw huidige verzekering bij VGZ te wijzigen.

31 januari 2022 - U heeft tot en met deze datum de tijd om uw aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Of uw huidige verzekering bij VGZ te wijzigen.

Wilt u uw eigen risico gespreid betalen? Vraag dit dan uiterlijk 31 januari aan. Meer weten? Bekijk meer over gespreid betalen van uw eigen risico

Onze zorgverzekeringen 

Wilt u alvast informatie over onze zorgverzekeringen? Bekijk dan onze collectieve, basis- en aanvullende verzekeringen. 

Collectieve verzekering

U profiteert van extra voordelen met een collectieve verzekering via uw werkgever, patiëntenorganisatie of gemeente. 

 • Aantrekkelijke korting
 • Voor u én uw gezin
 • Vergoedingen passend bij uw persoonlijke situatie

1,27 miljoen mensen gingen u voor

Basisverzekering 2021 Basisverzekering

U wilt natuurlijk altijd bij uw huisarts, apotheek of ziekenhuis terecht kunnen. Maar u wilt niet meer premie betalen dan nodig. Dan is een basisverzekering van VGZ iets voor u. We hebben er 3: VGZ Basis Keuze, VGZ Ruime Keuze en VGZ Eigen Keuze.  Dus altijd 1 die bij u past.

De inhoud van de basisverzekeringen 2022 maken wij half november bekend.

Aanvullende verzekeringen 2021 Aanvullende verzekering

Wilt u extra zekerheid voor zorg die niet in de basisverzekering zit? Zoals fysiotherapie, een bril of lenzen? Of wilt u verzekerd zijn voor uw tandartskosten?
Kijk welke aanvullende verzekering het beste bij u past.

De inhoud van de aanvullende verzekeringen 2022 maken wij half november bekend.

Daarom zit u goed bij VGZ

Als coöperatie zonder winstoogmerk zijn wij er om heel Nederland te helpen. Met gezondheid én zorg. Dat doen we samen met artsen, mantelzorgers, Den Haag en onze leden. Want alleen door samen te werken kunnen we het verschil maken. En gezonder Nederland en zorg die klaar is voor de toekomst, komen zo elke dag een stukje dichterbij.

Bekijk hieronder wat we nog meer doen voor u. 

Geniet van de gratis Mindfulness app

Gratis Mindfulness app

Wilt u beter omgaan met stress en zelfbewuster worden? Dan is onze app Mindfulness coach iets voor u. Gratis, ook als u niet bij ons verzekerd bent. 

Duurzame zorgverzekering

Vindt u ons (leef)klimaat belangrijk? Dat vinden wij ook! Daarom zijn wij op weg naar een duurzame zorgverzekeraar. Kijk welke stappen wij nemen voor een betere wereld.

De VGZ Zorg App
 • Declareer snel & eenvoudig
 • Rekeningen direct betalen via iDeal
 • Bekijk hoeveel u nog vergoed krijgt