Veelgestelde vragen algemeen

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen, met de juiste antwoorden. De vragen zijn speciaal bedoeld voor iedereen die in 2021 een zorgverzekering had bij Promovendum, National Academic of Besured.

De vragen gaan over de zorgverzekering van VGZ. Over allerlei onderwerpen. Zodat u snel op de hoogte bent. En u makkelijk uw weg vindt op VGZ-website.

Vind snel uw informatie, via deze drie hoofdvragen:

Hoe kan ik

 • Dat kunt u doen in Mijn VGZ. Meer informatie vindt u hier.
 • U kunt uw zorgverzekering wijzigen via de VGZ Zorg app of via Mijn VGZ op de VGZ-website.
 • Jazeker kan dat. U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen.

  Tip: kijk ook even bij de vraag hieronder, over het kiezen van een ander pakket

 • Ja, dat kan als volgt:

  • U kunt uw aanvullende verzekeringen wijzigen tot en met 31 januari. Uw wijziging gaat dan in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari.
  • Wilt u uw aanvullende verzekering opzeggen? Dat kan tot en met 31 december. Als u ergens anders een zorgverzekering afsluit, wordt uw zorgverzekering bij VGZ automatisch opgezegd.
  • Geef uw wijziging door in Mijn VGZ (inloggen met DigiD) of telefonisch via de klantenservice.

  Lees meer over het wijzigen van uw zorgverzekering.

  Lees meer over het opzeggen van uw zorgverzekering.

 • U vindt Mijn VGZ hier. Om in te loggen in Mijn VGZ maakt u gebruik van uw DigiD.

  Oeps, uw DigiD inloggegevens kwijt?

  Dan kunt u nieuwe inloggegevens aanvragen via de website van DigiD. Ga naar www.DigiD.nl en volg de stappen voor het aanvragen van nieuwe inloggegevens.

 • Hier vindt u alle informatie over zorg in het buitenland, ook het nummer van de Alarmcentrale van VGZ.
 • VGZ heeft veel ervaring met verkorten van wachtlijsten en VGZ biedt u graag hulp.

Waar vind ik

 • Uw nieuwe zorgpas staat in de VGZ Zorg app. Daar vindt u ook uw EHIC-pas (Europese Gezondheidskaart). Die heeft u dan altijd bij de hand in uw smartphone. Heel eenvoudig en makkelijk.

  U ontvangt geen 'pasje'. Dat hoeft niet meer.

  Wilt u toch een zorgpas thuis ontvangen? De zorgpas kunt u aanvragen in de VGZ Zorg app.  U kunt de zorgpas ook regelen via Mijn VGZ onder 'Zorgpas aanvragen'.

  In de VGZ Zorg app of in Mijn VGZ kiest u voor welke verzekerde u de zorgpas wilt aanvragen. Binnen 10 dagen ontvangt u deze dan gratis thuis.

  U kunt de zorgpas ook telefonisch aanvragen. Bel hiervoor naar 0900 - 8490 (gebruikelijke belkosten) en kies de optie ‘Zorgpas aanvragen’.

   
 • Een zorgverlener vinden kan via de Zorgzoeker van VGZ. Dit kan ook via de VGZ Zorg app.

Hoe zit het met

 • Betaalde u de premie van uw zorgverzekering in 2021 via automatische incasso? Dan is dat in 2022 ook zo. Dan schrijft VGZ de premie automatisch af van uw bankrekening.

  U betaalt de premie vooruit voor de volgende maand. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat VGZ op 27 december de premie voor januari afschrijft. Vanaf dat moment ziet u VGZ Zorgverzekeraar NV op het overzicht van uw afschrijving staan.

  Wilt u niet dat VGZ de premie automatisch afschrijft? Dan kunt u uw machtiging intrekken en via iDEAL of acceptgiro betalen. De machtiging aanpassen kunt u doen via Mijn VGZ. Of neem hiervoor contact op met VGZ.

 • VGZ schrijft uw premie af via het bankrekeningnummer NL91 INGB 0003 0000 47. Dat gaat vanzelf als u gebruikt maakt van automatische incasso.

  Maakt u het bedrag misschien zelf over? Stel dan bij uw bankrekening in dat u de premie naar de juiste rekening van VGZ overmaakt. Het rekeningnummer van VGZ is dus: NL91 INGB 0003 0000 47, ten name van VGZ Zorgverzekeraar NV.

  Belangrijk! Heeft u een buitenlands rekeningnummer? Gebruik dan BIC-code INGBNL2A.

  Maar het makkelijkst is natuurlijk automatische incasso. Dan gaat alles vanzelf. Automatische incasso kunt u instellen via de VGZ Zorg app of Mijn VGZ.

 • De inhoud is gewoon hetzelfde. U ziet bijvoorbeeld om welke betaling het gaat en voor wat. De omschrijving kan bij VGZ iets anders zijn.
 • Ja, heel waarschijnlijk wel. Wij spreken ook nu al de contracten af met zorgverleners in uw zorgverzekering. Dus eigenlijk verandert er weinig.

  Tip: controleer voor alle zekerheid of wij met uw huidige zorgverlener een contract hebben. Dat kan via de VGZ Zorg app of via de Zorgzoeker op onze website.

 • Ja, dat is mogelijk. Lees meer over betalen in termijnen.