Je zorgverzekering opzeggen

Belangrijk om te weten

Meestal kun je je zorgverzekering alleen opzeggen tussen 12 november en 31 december. Je opzegging moet uiterlijk 31 december bij ons bekend zijn.

Let op: Woon je in Nederland, dan ben je verplicht om vóór 1 februari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze gaat dan alsnog in per 1 januari.

Ik heb al een andere zorgverzekeraar

Kies je uiterlijk 31 december een andere zorgverzekeraar? Je nieuwe zorgverzekeraar zegt de zorgverzekering die je nu hebt voor je op. Je hoeft zelf niets te doen.

Ik heb nog geen andere zorgverzekeraar

Meestal kun je je zorgverzekering alleen opzeggen tussen 12 november en 31 december. Weet je nog niet zeker wat je gaat kiezen? We denken graag met je mee.

Een ander pakket?

 • Basisverzekering VGZ Basis Keuze voor  139,95
 • VGZ Aanvullend Instap voor  6,25

Bekijk de verzekeringen

Korting op je premie

Misschien kun je korting krijgen op de premie van je aanvullende verzekering. Dat kan met een collectieve zorgverzekering via je werkgever of via een vereniging waar je lid van bent.

Besparen met een vrijwillig eigen risico?

Heb je een goede gezondheid? En weinig zorg nodig. Dat is fijn! Dan is een vrijwillig eigen risico misschien iets voor jou. Je bespaart tot € 15 per maand.

Toch opzeggen?

Wil je opzeggen en heb je op 31 december nog geen andere zorgverzekeraar? Dan is het nodig dat je zelf opzegt.

Aanvullende verzekering opzeggen

Je aanvullende verzekering kun je direct aanpassen in Mijn VGZ. Je kunt je aanvullende verzekering hier ook opzeggen.

Wil je weten welk pakket het beste bij jou past? Help mij kiezen biedt uitkomst!

Zorgverzekering opzeggen bij overlijden

Is je naaste in Nederland overleden, bijvoorbeeld je vader of je moeder? Dan hoef je niets te doen. Wij ontvangen vanzelf het overlijdensbericht van de gemeente. Wij beëindigen dan de polis.

Is iemand overleden in het buitenland? Geef dan het overlijden wél aan ons door.

Zorgverzekering opzeggen bij emigreren

Weet je zeker dat jij je Nederlandse zorgverzekering niet kunt houden? Goed om dat even te checken! Meer informatie vind je bij het CAK.

Wij informeren je ook graag als het gaat om wonen, werken en studeren in het buitenland. En kun jij je zorgverzekering niet houden? Dan kun je hier meteen óók opzeggen.

Veelgestelde vragen over opzeggen

 • Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

  Soms kun je jouw collectieve zorgverzekering meteen opzeggen op de datum dat je bij je werkgever weggaat. Je kunt dan meteen een zorgverzekering kiezen via een andere werkgever. De overheid heeft voor elke situatie regels bepaald.

  Je zorgverzekering kun je in elk geval wijzigen per 1 januari.

  Meer over collectiviteit aanpassen

 • Meer informatie over zorgverzekeringen en studeren en stage lopen in het buitenland vind je bij het CAK.

  Wij informeren je ook graag als het gaat om wonen, werken en studeren in het buitenland. En kun jij je zorgverzekering niet houden? Dan kun je hier meteen óók opzeggen.

 • Is jouw zorgverzekering ná 17 december opgezegd? Dan is de premie van januari al afgeschreven. Je krijgt dit bedrag dan rond 8 januari van ons terug.

  Hebben wij jouw opzegging pas ná 8 januari van jouw nieuwe zorgverzekeraar ontvangen? Dan krijg je de premie van januari rond 22 januari van ons terug.

 • Ben je de hoofdverzekerde op de polis? Dan kun je jouw zorgverzekering per 1 januari opzeggen.

  Ben je medeverzekerde op een polis? Dan kun je in het geval van een echtscheiding of uit elkaar gaan het hele jaar door zelf opzeggen.

  We wensen je veel sterkte in deze situatie!

  Meer over scheiden of uit elkaar gaan

 • Ik ga scheiden

  Ga je scheiden en sta je als medeverzekerde op de polis van je partner? Dan kan je alleen zelf je verzekering opzeggen. En een eigen zorgverzekering bij ons afsluiten. De hoofdverzekerde kan dit niet voor jou doen

  Lees meer over scheiden of uit elkaar.

  Ik ga wonen, werken of studeren in het buitenland

  Als je in het buitenland gaat wonen, werken of studeren ben je soms verplicht om in Nederland verzekerd te blijven.

  Check hoe het zit met jouw zorgverzekering

  Mijn kind wordt 18 jaar

  Wordt je kind binnenkort 18 jaar? En wil de 18-jarige zelf hoofdverzekerde worden? Dan kun je als ouder of verzorger de huidige polis beëindigen. Je kind kan dan zelf een zorgverzekering afsluiten in de maand nadat het 18 wordt. 

  Check de beste zorgverzekering vanaf 18 jaar

  Mijn werksituatie verandert

  Verandert er iets aan je werksituatie? Dan kun je in sommige gevallen je zorgverzekering opzeggen. Wat er mogelijk is, hangt af van je situatie. De overheid heeft voor iedere situatie regels bepaald.

  Meer over collectiviteit aanpassen

  VGZ wijzigt de verzekeringsvoorwaarden

  Het kan voorkomen dat VGZ de voorwaarden van de zorgverzekering moet wijzigen, of de hoogte van de premie. Dit kan midden in een kalenderjaar gebeuren. Is dit in jouw nadeel? Dan mag je jouw zorgverzekering opzeggen vanaf de dag dat de wijziging ingaat tot 1 maand na de wijzigingsdatum.

 • Dat kan met Help mij kiezen. Je vindt dan makkelijk een pakket dat bij jou past.