Uw zorgverzekering opzeggen


U heeft vast een goede reden om uw zorgverzekering bij VGZ op te zeggen. Wilt u besparen op uw premie door over te stappen? Of betaalt u voor zorg die u niet nodig heeft? Dan is uw pakket wijzigen soms al voldoende. Wij helpen u graag om een goede keuze te maken. Ook als u wilt opzeggen.

Hulp nodig bij uw keuze?

Bel ons voor een verzekeringscheck. In een persoonlijk gesprek bespreken we samen met u of we u een zorgverzekering kunnen bieden die past bij uw wensen. 

Doe een verzekeringscheck

Bel 088 – 131 16 51 


U betaalt uw gebruikelijke belkosten.
Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Hoe kunt u uw zorgverzekering opzeggen?

Stap 1.
U zegt uw zorgverzekering telefonisch op. Telefonisch kunnen we u het beste helpen. Bel ons op 088 - 131 17 54. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur. Wij helpen u graag.

Stap 2.
U ontvangt per brief een bevestiging van uw opzegging.

Wilt u alleen uw aanvullende verzekering beëindigen?

Dit kunt u zelf doen in Mijn VGZ.

Partner of kind van uw polis afhalen?

Uw gezinslid wordt automatisch van de polis gehaald als uw gezinslid zelf een eigen verzekering afsluit óf bij iemand anders op de polis wordt gezet.

Heeft u nog een nota om te declareren?

U kunt nog tot 3 jaar na opzegging nota’s declareren.

Wanneer kunt u uw zorgverzekering opzeggen?

Uw opzegging moet uiterlijk 31 december van dit jaar bij ons bekend zijn. Let op: U bent verplicht om vóór 1 februari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze gaat vervolgens met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Wilt u tussentijds opzeggen?

In sommige situaties kunt u ook tussentijds uw zorgverzekering opzeggen.

 • Bekijk de situaties waarin u tussentijds kunt opzeggen

  Ik ga scheiden

  Gaat u scheiden en staat u als medeverzekerde op de polis van uw partner? Dan mag de hoofdverzekerde u op elk moment van de polis afhalen. U kunt vervolgens zelf bij ons uw zorgverzekering afsluiten. U leest er meer over op onze pagina scheiden of uit elkaar.

  Ik ga wonen, werken of studeren in het buitenland

  Als u in het buitenland gaat wonen, werken of studeren bent u soms verplicht om in Nederland verzekerd te blijven.

  Mijn kind wordt 18 jaar

  Wordt uw kind binnenkort 18 jaar? En wil de 18-jarige zelf hoofdverzekerde worden? Dan kunt u als ouder of verzorger de huidige polis beëindigen. Uw kind kan dan zelf een zorgverzekering afsluiten in de maand nadat het 18 wordt. Advies nodig? Bel dan met 088 - 131 16 51.

  Mijn werksituatie verandert

  Verandert er iets aan uw werksituatie? Dan kunt u in sommige gevallen uw zorgverzekering opzeggen. Wat er mogelijk is, hangt af van uw situatie. De overheid heeft voor iedere situatie regels bepaald. Onze klantenservice neemt graag uw situatie en uw mogelijkheden met u door. Belt u daarom met 088 - 131 16 51.

  VGZ wijzigt de verzekeringsvoorwaarden in mijn nadeel

  Het kan voorkomen dat VGZ de voorwaarden van de zorgverzekering moet wijzigen, of de hoogte van de premie. Dit kan midden in een kalenderjaar gebeuren. Is dit in uw nadeel? Dan mag u uw zorgverzekering opzeggen vanaf de dag dat de wijziging ingaat tot één maand na de wijzigingsdatum. Bel met onze klantenservice op 088 - 131 16 51. Wij helpen u graag.

Wilt u opzeggen omdat uw situatie verandert?

 • Ik krijg collectieve korting via mijn werkgever
  VGZ heeft met ruim 3.400 bedrijven, verenigingen, thuiszorg- en ledenorganisaties afspraken over een collectieve zorgverzekering. Bel met onze klantenservice om te ontdekken of we u via een van deze collectieve zorgverzekeringen een scherper aanbod kunnen doen.
 • Ik ben collectief verzekerd bij VGZ maar mijn dienstverband is beëindigd
  Verandert er iets aan uw werksituatie? Dan kunt u in sommige gevallen uw zorgverzekering opzeggen. Wat er mogelijk is, hangt af van uw situatie. De overheid heeft voor iedere situatie regels bepaald. Onze klantenservice neemt graag uw situatie en uw mogelijkheden met u door. Belt u daarom met 0900 - 07 50 (gebruikelijke belkosten). Of lees meer informatie op de pagina collectiviteit wijzigen.
 • Mijn kind wordt 18 jaar en gaat zelf zijn of haar verzekering regelen
  Uw kind kan zelf een zorgverzekering afsluiten in de maand nadat het 18 wordt. Onze klantenservice geeft u graag advies en regelt de wijziging voor u. Belt u daarom met 088 - 131 16 51.
 • Ik ga scheiden
  Bent u de verzekeringnemer van de polis? Dan kunt u uw zorgverzekering alleen per 1 januari opzeggen. De verzekering van de medeverzekerde kan wel het gehele jaar opgezegd worden. U leest er meer over op onze pagina scheiden of uit elkaar. Of bel met onze klantenservice via 088 - 131 16 51. Wij nemen graag uw situatie en de mogelijkheden met u door.
 • Ik ga wonen, werken of studeren in het buitenland
  Als u in het buitenland gaat wonen, werken of studeren bent u soms verplicht om in Nederland verzekerd te blijven.

Wilt u om een andere reden opzeggen?

 • VGZ wijzigt de verzekeringsvoorwaarden in mijn nadeel
  Het kan voorkomen dat VGZ de voorwaarden van de zorgverzekering of de hoogte van de premie moet wijzigen. Dit kan midden in een kalenderjaar gebeuren. Is dit in uw nadeel? Dan mag u uw zorgverzekering opzeggen vanaf de dag dat de wijziging ingaat tot één maand na de wijzigingsdatum. Wilt u graag toelichting of advies over de gevolgen voor uw zorgverzekering? Bel onze klantenservice. Wij helpen u graag.

  Is VGZ verplicht om de voorwaarden te wijzigen vanwege veranderde wetgeving? Dan kunt u niet tussentijds opzeggen.
 • Ik vind de premie te hoog
  Misschien bent u verzekerd voor zorg die u niet gebruikt en kan uw zorgverzekering voordeliger. Ook heeft VGZ afspraken met ruim 3.400 bedrijven, verenigingen, thuiszorg- en ledenorganisaties. Hierdoor kunnen we u korting bieden op uw premie. Neem voor een verzekeringscheck contact op met onze klantenservice via 088 - 131 16 51.
 • Ik betaal voor zorg die ik niet nodig heb
  Dat is natuurlijk zonde van uw geld. We nemen graag met u door welke zorg u wel gebruikt en welke verzekering dan voor u het voordeligst is. Bijvoorbeeld een andere aanvullende verzekering. Belt u daarom met 088 - 131 16 51.
 • Ik ben niet tevreden over de service van VGZ
  Dat vinden wij erg jammer. We horen graag waarom u niet tevreden bent en of we u kunnen helpen. Belt u daarom met onze klantenservice via 088 - 131 16 51.
 • Ik wil de verzekering van een overledene opzeggen

  Gecondoleerd met het verlies van uw naaste. U hoeft de zorgverzekering van de overledene niet op te zeggen. Wij ontvangen dit bericht via de Basisregistratie personen (BRP) en wij beëindigen automatisch de zorgverzekering. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken.

  Was u als medeverzekerde verzekerd op de polis van de overledene en was er sprake van een collectieve korting? Dan houdt u in de meeste gevallen recht op deze korting. Neem in geval van twijfel contact op met onze klantenservice via 088 - 131 16 51.


X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord