
Thuismonitoring: ontdek de voordelen
Thuismonitoring wordt ook wel thuismeten genoemd. Met thuismonitoring meet je zelf belangrijke waarden, zoals je bloeddruk, hartslag of gewicht. Thuismeten kan onderdeel zijn van een behandeling. De arts of verpleegkundige die jou behandelt bepaalt of thuismonitoring bij jouw situatie past. Bijvoorbeeld als je een hoge bloeddruk, hartfalen, COPD, diabetes, IBD, kanker, Parkinson of MS hebt.
Hoe werkt thuismonitoring?
Met thuismonitoring (thuismeten) check je zelf je waarden. Zoals je gewicht, hartslag en bloeddruk. Zo houd je zelf de controle over je gezondheid. En twijfel je? Geen zorgen. Jouw verpleegkundige of dokter volgt jouw waarden op afstand. Jullie overleggen als dat nodig is of de behandeling aangepast moet worden. Deze begeleiding op afstand noemen we telemonitoring of thuismonitoring. Zo hoef je dus minder vaak naar het ziekenhuis.
Met thuismonitoring behoud je de kwaliteit van zorg. 87% van de patiënten die thuismonitoring gebruikt is (zeer) tevreden, blijkt uit een groot onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland (juli 2024).
Bespreek de mogelijkheden met je arts of verpleegkundige
Thuismonitoring kan onderdeel zijn van jouw behandeling. Dit besluit ligt bij jouw (huis)arts/verpleegkundige bij wie je in behandeling bent. Je kan in je volgende gesprek vragen of thuismonitoring bij jouw situatie past. Wil je hiervoor gesprekstips ontvangen? Laat dan hieronder weten wanneer je volgende afspraak is. Je ontvangt dan vlak voor je gesprek een checklist om mee te nemen.
Petra vertelt: thuismeten geeft mij en mijn gezin een veilig gevoel
Petra moet ook regelmatig metingen doen. Met thuismeten heeft ze de wachtkamer in het ziekenhuis ingeruild voor haar eigen woonkamer. Onze ambassadeur zorgvernieuwing, Eva Eikhout, gaat bij haar langs. Petra is hartpatiënt en vertelt aan Eva hoe thuismeten haar helpt meer grip te krijgen op haar gezondheid.
- Minder ritjes naar het ziekenhuis door controles thuis uit te voeren
- Veilig herstellen in je vertrouwde omgeving, terwijl je gezondheid op afstand in de gaten wordt gehouden
- Sneller ontslag uit het ziekenhuis met de zekerheid dat je gezondheid gemonitord wordt
- Altijd en overal op de hoogte van jouw waarden in de app. Handig voor jou én je arts
En wist je dat je met thuismeten meer ruimte maakt in de agenda van de arts? Hiermee help je de druk op de zorg te verlagen. Zo houden we met elkaar de zorg toegankelijk voor iedereen. Mooi meegenomen!
Veel gestelde vragen over thuismeten
-
Thuismeten is een manier om je gezondheid op afstand te in de gaten te houden via een app. Je kunt zelf belangrijke waarden checken, zoals gewicht, hartslag en bloeddruk. Je verpleegkundige of arts kijkt op afstand met je mee. Zo heb je altijd controle over je gezondheid. En hoef je minder vaak naar het ziekenhuis.
-
Je verpleegkundige of arts kijkt op afstand met je mee via de app. Soms hebben jullie een belafspraak. Bijvoorbeeld om een afwijkende waarde te bespreken. Zo’n afspraak op afstand noemen we telemonitoring of thuismonitoring.
-
Ben je in behandeling in het ziekenhuis? Dan wordt thuismeten volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Ook de apparatuur die je nodig hebt wordt dan vergoed. Bijvoorbeeld een bloeddrukmeter. Ben je in behandeling bij de huisarts? Dan verschilt het per huisartsenpraktijk of thuismeten wordt vergoed.
De app die je nodig hebt is gratis. Er zijn verschillende apps die thuismeten aanbieden. Zoals Luscii, Patient Journey App en Sananet. Vraag aan je (huis)arts of verpleegkundige welke app zij gebruiken.
-
Thuismeten kan je helpen als je regelmatig naar het ziekenhuis moet voor controles die je ook thuis kunt doen. Denk aan het meten van je bloeddruk, gewicht of hartslag. Thuismeten is geschikt voor mensen met bijvoorbeeld hartfalen, COPD, diabetes, IBD, kanker, Parkinson en MS. Bespreek met je arts of verpleegkundige of thuismeten bij jou past.
-
Als je met je zorgverlener hebt afgesproken om thuis te meten, krijg je de meetapparatuur die je daarvoor nodig hebt. Via een app kun je je gezondheid controleren. Hoe vaak je moet meten? Dat bespreek je met je arts of verpleegkundige. Hij of zij volgt ook op afstand je metingen en neemt contact met je op als dat nodig is.
-
Thuismeten is geschikt voor mensen met bijvoorbeeld hartfalen, COPD, diabetes, IBD, kanker, Parkinson en MS. Bespreek met je arts of verpleegkundige of thuismeten bij jou past.
-
Veel ziekenhuizen en sommige huisartsenpraktijken bieden thuismonitoring aan. Per ziekenhuis kan dat anders zijn geregeld. Kijk daarom bij het ziekenhuis of huisarstenpraktijk op hun site naar de mogelijkheden. Hieronder hebben we voor een aantal ziekenhuizen een link opgenomen naar hun website over thuismonitoring.
- Rijnstate: Virtueel Zorgcentrum
- CWZ: Thuismonitoring | CWZ Nijmegen
- Catharina Ziekenhuis (Eindhoven): Sneller herstellen en opnames voorkomen door thuismonitoring
- JBZ: JBZ Thuis | Jeroen Bosch Ziekenhuis
- JBH (huisarts) : Thuismonitoring – Jeroen Bosch Huisartsen
- Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam): Thuismonitoring
- OLVG: Digitale zorg
- MST (Medisch Spectrum Twente): Thuismonitoring - Medisch Spectrum Twente
- Martini Ziekenhuis (Groningen): Thuismonitoring
- Sint Antonius (Utrecht): Thuismonitoring | St. Antonius Ziekenhuis
- ETZ (Tilburg en Waalwijk): 04Thuisbloeddrukmetingen MijnETZ.pdf
- Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ): Thuismonitoring
- Máxima MC (Eindhoven): Monitoringscentrum - Máxima MC
- Albert Schweitzer (ASz): Thuismonitoring | ThuisBeter
- Groene Hart ziekenhuis (Gouda): Thuismonitoring COPD en Thuismonitoring bij kinderen met astma
- Beatrix Ziekenhuis (Gorinchem): Thuismeten
- Dijklander Ziekenhuis: Thuismonitoring | Dijklander Ziekenhuis
- Laurentius Ziekenhuis: Laurentius Ziekenhuis Roermond - Thuismonitoring
- VieCuri (Venlo): Monitoringscentrum
- Zaans Medisch Centrum:: Pilot COPD-thuismonitoring in het ZMC - Zaans Medisch Centrum
-
Iedereen die verzekerd is bij VGZ krijgt in de VGZ app meer informatie over digitale zorgoplossingen via Mijn Zorgverleners. Daarmee zie je meteen welke door jouw zorgaanbieders aangeboden worden. Download hier de VGZ app.
Ook aan de slag met een gezonde leefstijl?
Een gezonde leefstijl helpt met het voorkomen van ziektes en het terugdringen van klachten. Wij helpen je graag om nieuwe gewoontes in stapjes aan te leren én vast te houden.