Veelgestelde vragen over machtigingen

Heeft u een vraag over machtigingen? Wij hebben de veelgestelde vragen voor u verzameld. Staat uw vraag hier niet tussen? Bekijk dan onze contactpagina.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer moet ik een machtiging aanvragen?

  Ga naar de vergoedingenpagina van uw behandeling of hulpmiddel. Daar staat duidelijk of u een machtiging moet aanvragen voor deze zorg. Staat er hier niets over vermeld? Dan hoeft u geen machtiging aan te vragen.
 • Moet ik vooraf of achteraf een machtiging aanvragen?

  U kunt het beste vooraf een machtiging aanvragen. Dan weet u nog vóórdat u kosten maakt of u die kosten vergoed krijgt.
 • Ik heb een afwijzing gekregen, maar ik ben het er niet mee eens. Wat kan ik nu doen?

  Dit betekent dat u geen vergoeding krijgt. Bent u het hier niet mee eens? Vraag dan opnieuw uw machtiging aan. En licht hierbij toe waarom u het niet eens bent met de eerdere afwijzing.
 • Volgens mijn zorgverlener kan ik geen machtiging krijgen voor mijn behandeling. Kan ik dan zelf een machtiging aanvragen?

  Dat kan, maar de kans is erg groot dat u inderdaad geen machtiging krijgt. Uw zorgverlener weet wanneer een behandeling vergoed wordt. Hiervoor zijn landelijke richtlijnen opgesteld. Daarnaast heeft u in veel gevallen de handtekening van uw zorgverlener nodig bij het aanvragen van de machtiging.
 • Wie moet de machtiging voor mijn behandeling aanvragen?

  Voor plastische chirurgie en revalidatiezorg vraagt uw zorgverlener uw machtiging altijd aan. Voor andere zorg verschilt dit per zorgverlener. Overleg met uw zorgverlener wie de machtiging aanvraagt.
 • Mijn machtigingsaanvraag is goedgekeurd. En nu?

  U kunt nu een afspraak inplannen bij uw zorgverlener om uw behandeling te starten. Heeft u een aanvraag ingediend voor geneesmiddelen of hulpmiddelen? Dan kunt u direct met uw toestemmingsbrief naar uw leverancier.
 • Ik stap over naar VGZ. Is de machtiging van mijn vorige zorgverzekeraar ook bij jullie geldig?

  Stuur ons altijd een kopie van uw machtiging. Gaat het om vergoeding uit de basisverzekering? Dan nemen wij meestal de machtiging van uw vorige zorgverzekeraar over. Gaat het om een vergoeding uit de aanvullende verzekering? Vraag de machtiging dan opnieuw bij ons aan. U krijgt binnen 10 werkdagen van ons een reactie. Wij nemen altijd de einddatum van uw vorige machtiging over.