Kookboek 'Eet beter met VGZ'

Huisarts Tamara de Weijer zet voeding en leefstijl dagelijks in als medicijn. In dit boek laat ze met eenvoudige recepten uit haar praktijk zien hoe u gezonder, energieker en slanker kunt eten. Met veel groenten als basis en altijd snel en makkelijk. Laat u inspireren en eet ook gezonder met VGZ op doktersadvies.

10 eetadviezen

  1. Eet vooral verse en zo min mogelijk industrieel bewerkte producten waaraan suiker en zout is toegevoegd
  2. Eet veel groente en twee stuks fruit per dag
  3. Eet zo min mogelijk (producten met) suiker
  4. Doe rustig aan met zetmeel en kies altijd de volkorenvariant
  5. Gebruik extra vierge olijfolie
  6. Gebruik noten, pitten, zaden en avocado voor meer verzadiging
  7. Eet één of twee keer per week (vette) vis
  8. Doe rustig aan met vlees, vooral rood en/of bewerkt vlees
  9. Eet voldoende tijdens de maaltijden om tussendoor geen trek te krijgen
  10. Neem de tijd om te eten en ervan te genieten

Courgettepasta Bolognese

Net pasta deze pasta zonder pasta

Diner – 4 personen – 30 minuten bereiden

Ingrediënten

  • 3 courgettes
  • 4 el olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 wortel, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 300 g rundergehakt
  • 3 blikken gepelde tomaten
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el balsamico-azijn
  • 1 tl oregano
  • 100 g Parmezaanse kaas, grof geraspt
  • Handje verse basilicum, blaadjes
  • Peper en zout
Ook nodig
  • Spiraalsnijder

Bereiden

  1. Snijd met de spiraalsnijder slierten van de courgettes.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en fruit de ui op middelhoog vuur.
  3. Voeg de wortel en de knoflook toe, bak nog 4 minuten.
  4. Voeg het gehakt toe en bak nog 8 minuten. Roer af en toe.
  5. Voeg als laatste de gepelde tomaten, de tomatenpuree, de balsamico-azijn en de oregano toe. Laat de saus nog 15 minuten zachtjes koken met de deksel van de pan tot de gewenste dikte, roer af en toe. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Verhit de resterende olijfolie in een wok en roerbak de courgetteslierten 3-5 minuten tot ze beetgaar zijn.
  7. Verdeel de courgettepasta en de saus over vier borden. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en basilicum.

Ziekte voorkomen en behandelen met leefstijl

VGZ ondersteunt verschillende initiatieven die laten zien dat het kan. Zoals minder medicijnen, ongemak en bijwerkingen door anders eten, bewegen en ontspannen. VGZ werkt hierin samen met huisarts Tamara de Weijer, Vereniging Arts en Leefstijl en anderen. Er zijn veel initiatieven van zorgverleners om de zorg beter en simpeler te maken. Dit noemt VGZ zinnige zorg. Hier kunt u meer lezen over zinnige zorg.
Omslag kookboek Eet beter met VGZ
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord