Alles over de behandeling van diabetes type 2

Met de juiste behandeling kun je met diabetes type 2 blijven doen wat je belangrijk vindt in je leven. De eerste stap in zo’n behandeling is gezonde leefstijl. Met goede voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning krijg je controle over je bloedsuikerwaarden. En je voelt je lekkerder in je vel zitten.

Hier vind je meer informatie over de behandeling van je diabetes. Bekijk de veelgestelde vragen van onze leden. Ook geven we je tips over programma’s die je helpen grip op jouw diabetes te krijgen. Tot slot zetten we veelgebruikte vergoedingen (voor bijvoorbeeld diabetesmateriaal en dieetadvies) voor je op een rij.

Veelgestelde vragen over de behandeling van diabetes type 2

 • Een behandeling voor diabetes type 2 bestaat uit een aantal onderdelen. Dat samen noemen we een zorgprogramma. Zo'n programma richt zich bijvoorbeeld op gezond eten, voldoende beweging en stoppen met roken. Hoe het programma er precies uitziet, verschilt per persoon. Want iedere situatie is anders. Lees hier meer over de behandeling van diabetes.

  Vrijwel iedereen met diabetes zit in een zorgprogramma van een zorggroep. Binnen een zorggroep werken meerdere specialisten, zoals oogarts, diëtist en pedicure samen met jouw huisarts.

 • Behalve zorgprogramma’s zijn er ook andere programma’s die je kunnen helpen met jouw diabetes:

  - Keer Diabetes2 Om helpt je bij het aanpassen van jouw leefstijl. Het resultaat is méér energie en minder medicatie. Een medisch team begeleidt je (fysiek en/of online) zes maanden intensief. In dit team zit ook een verpleegkundige en diëtist. Bekijk hier meer over Keer Diabetes2 Om. 

  - Wij ontwikkelen op dit moment een digitaal programma dat je helpt grip te houden op jouw diabetes. Een leefstijlcoach begeleidt je hierbij. Wil je meehelpen met het ontwikkelen van de app, of op de hoogte blijven? Vul dan het formulier in onderaan de pagina. 

  Ga in gesprek met jouw huisarts of diabetesverpleegkundige of deze oplossingen geschikt voor je zijn.

 • Dat hangt af van jouw persoonlijke wensen en situatie. Ga daarom in gesprek met jouw arts of diabetesverpleegkundige. Zij kennen jouw situatie en kunnen je het beste advies geven over de behandelingen of programma’s die voor je geschikt zijn.
 • Ja. Wij hebben veel vergoedingen voor diabeteszorg. De meeste zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn ook (extra) vergoedingen voor dieetadvies, steunzolen, voetbehandelingen en diabetesmateriaal. Bekijk hier welke vergoedingen er zijn voor diabetes.
 • Medicatie helpt om jouw bloedsuiker op orde te houden. Artsen kunnen verschillende medicijnen voorschrijven voor diabetes. Afhankelijk van jouw situatie zijn dit metformine, gliclazide of insuline. Lees hier meer over (het gebruik van) medicijnen.

Programma's en tips om beter met diabetes om te gaan

Keer Diabetes2 Om

Bij de leefstijlbehandeling Keer Diabetes2 Om ga je met je leefstijl aan de slag. Onder begeleiding van een professioneel team werk je aan jouw voedingspatroon, beweging, ontspanning en slaap. Zo krijg je meer grip op jouw diabetes. Je kunt dit programma fysiek of online volgen.

Diabetes en gezond eten

Onmisbaar voor een effectieve behandeling voor jouw diabetes type 2: goede, voedzame maaltijden. Maar wat kun je eten? En wat niet? Is er een speciaal dieet voor mensen met diabetes? Bekijk alle informatie die je moet weten over voeding en diabetes.

Help ons met de nieuwe Diabetes App

VGZ loopt voorop in zorg en gezondheid. We willen onze leden altijd de best mogelijke oplossing bieden, en daarvoor gaan we net een stapje verder. Binnenkort gaan we een nieuw digitaal programma aanbieden speciaal voor mensen met diabetes type 2. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Want alleen met jouw ervaringen kunnen wij de beste app aanbieden. Wil je meedenken of testen? Of gewoon op de hoogte blijven? Vul dan onderstaande formulier in.