De rekening van het ziekenhuis

Ik krijg een rekening voor een behandeling van maanden terug

Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af. Zij verzamelen meerdere behandelingen in één pakketje. Zo’n pakketje heet een DBC (Diagnose Behandelcombinatie).

Verwerkingstijd duurt soms enkele maanden

Bij elk pakketje hoort een termijn. Deze is maximaal 120 dagen. Dit betekent dat de hele behandeling binnen 120 dagen afgerond moet zijn. Dus bijvoorbeeld van eerste gesprek tot de controle-afspraak. Het ziekenhuis stuurt meestal pas de rekening hierna. Vervolgens moeten wij de rekening nog verwerken. Hierdoor kan het zijn dat je de rekening pas maanden later ontvangt.

Duurt je behandeling langer dan 120 dagen?

Dan start een vervolg-DBC. Hiervan ontvang je een aparte rekening.

Late rekening van het eigen risico

Voor de factuur van het eigen risico kijken wij naar het jaar waarin de behandeling (DBC of vervolg-DBC) is gestart.

Voorbeeld: rekening eigen risico

Stel, je hebt in december 2023 een afspraak met een arts in het ziekenhuis. In januari 2024 word je geopereerd. En in februari ga je naar het ziekenhuis voor een controle.

In april 2024 ontvang je een rekening van het totale pakketje. Dus van het eerste gesprek, de operatie en de controle samen. Omdat het eerste gesprek in 2023 was, en alles binnen 120 dagen heeft plaatsgevonden (dus 1 DBC) tellen alle kosten mee met het eigen risico van 2023.

Ik had zo'n hoge rekening niet verwacht

Ziekenhuizen verzamelen meerdere behandelingen in één pakketje. Zo’n pakketje heet een DBC (Diagnose Behandelcode). Het ziekenhuis stuurt één rekening voor het hele pakketje met zorg (de DBC), en niet apart voor elk bezoek. Je krijgt dus een totaalrekening. Hierdoor kan de rekening hoger zijn dan verwacht.

Iedereen betaalt dezelfde prijs voor een behandeling

Stel, je hebt je arm gebroken en je gaat naar het ziekenhuis. Dan zit standaard in het zorgpakket:

  • Het stellen van de diagnose
  • Het maken van een foto
  • Het krijgen van gips
  • Een controle-afspraak

Hiervoor rekent het ziekenhuis één vaste, gemiddelde prijs. Het maakt daarbij niet uit of er bijvoorbeeld één of vijf foto’s zijn gemaakt. En of er één of meerdere controle-afspraken zijn geweest. Sommige patiënten hebben minder zorg nodig dan gemiddeld. Anderen juist meer. Maar iedereen betaalt dezelfde prijs. Dus ook als je weinig zorg hebt gekregen in het ziekenhuis, betaal je de gemiddelde prijs. Hierdoor kan de rekening hoger zijn dan verwacht.

Rekening in delen betalen

We begrijpen dat het heel vervelend is als je onverwacht een rekening krijgt. Gaat het om een hoog bedrag en betaal je dit liever in delen? Dat kan met een betalingsregeling