De rekening van het ziekenhuis

Ziekenhuizen verzamelen alle kosten voor jouw zorg in één pakketje. Zo’n pakketje heet een DBC (Diagnose Behandelcombinatie). Ze rekenen nooit een losse behandelingen af.

Ik krijg een rekening voor een behandeling van maanden terug

De looptijd van een DBC is maximaal 120 dagen. Als de hele behandeling binnen 120 dagen afgerond is declareert het ziekenhuis bij ons de DBC. Dus bijvoorbeeld van eerste gesprek tot de controle-afspraak. Dit doen zij gemiddeld binnen 4 maanden na het sluiten van de DBC. Hierdoor kan het zijn dat je de rekening pas maanden na je bezoek ontvangt. 

Duurt je behandeling langer dan 120 dagen?

Dan sluit het ziekenhuis na 120 dagen de eerste DBC en opent je arts een vervolg-DBC. De startdatum van de vervolg-DBC is belangrijk voor jouw vergoeding en je eigen risico. Want je ontvangt hiervoor een aparte rekening. 

Late rekening van het eigen risico

Voor de factuur van het eigen risico kijken wij naar het jaar waarin de DBC of vervolg-DBC is gestart.

Voorbeeld: rekening eigen risico

Stel, je hebt in december 2023 een afspraak met een arts in het ziekenhuis. In januari 2024 word je geopereerd. En in februari ga je naar het ziekenhuis voor een controle.

In april 2024 ontvang je een rekening van het totale pakketje. Dus van het eerste gesprek, de operatie en de controle samen. Omdat het eerste gesprek in 2023 was, en alles binnen 120 dagen heeft plaatsgevonden (dus 1 DBC) tellen alle kosten mee met het eigen risico van 2023.

Ik had zo'n hoge rekening niet verwacht

Ziekenhuizen verzamelen alle behandelingen, afspraken en kosten voor jouw zorg in één pakketje. Je krijgt dus een totaalrekening. Hierdoor kan de rekening hoger zijn dan verwacht.

Iedereen betaalt dezelfde prijs voor een behandeling

Stel, je hebt je arm gebroken en je gaat naar het ziekenhuis. Dan zit standaard in het zorgpakket:

  • Het stellen van de diagnose
  • Het maken van een foto
  • Het krijgen van gips
  • Een controle-afspraak

Hiervoor rekent het ziekenhuis één vaste, gemiddelde prijs. Het maakt daarbij niet uit of er bijvoorbeeld één of vijf foto’s zijn gemaakt. En of er één of meerdere controle-afspraken zijn geweest. Sommige patiënten hebben minder zorg nodig dan gemiddeld. Anderen juist meer. Maar iedereen betaalt dezelfde prijs. Dus ook als je weinig zorg hebt gekregen in het ziekenhuis, betaal je de gemiddelde prijs. Hierdoor kan de rekening hoger zijn dan verwacht.

Ziekenhuizen met en zonder contract

Je kunt altijd jouw ziekenhuis zelf kiezen. Maar bij een ziekenhuis zonder contract betaal je een deel zelf. Kijk daarom altijd van te voren of het ziekenhuis van jouw keuze een contract met ons heeft. Zo weet je beter wat je kunt verwachten. Lees meer over ziekenhuizen met en zonder contract

Rekening in delen betalen

We begrijpen dat het heel vervelend is als je onverwacht een rekening krijgt. Gaat het om een hoog bedrag en betaal je dit liever in delen? Dat kan met een betalingsregeling