Vergoeding incontinentiemateriaal in 2019


Wat krijgt u vergoed?
Basisverzekering Vergoeding voor incontinentiemateriaal

U krijgt een vergoeding voor incontinentiemateriaal als u langere tijd urine of ontlasting verliest.     

Let op: u hebt voor sommige hulpmiddelen een machtiging nodig. Anders krijgt u geen vergoeding.

Machtiging aanvragen     

Aanvullende verzekering Geen vergoeding

Wat betaalt u zelf?
Eigen risico Ja, vanaf 18 jaar

Uw eigen risico geldt voor de vergoeding van incontinentiemateriaal totdat u uw eigen risico voor dit jaar hebt gebruikt.                     

Eigen bijdrage Nee
Zorgaanbieder zonder contract U betaalt een deel van de zorgkosten zelf

Hebt u VGZ Ruime Keuze?           

En rekent uw zorgaanbieder meer dan 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief? Dan betaalt u het verschil zelf.            

Hebt u VGZ Eigen Keuze?          

En rekent uw zorgaanbieder meer dan het marktconform tarief? Dan betaalt u het verschil zelf.                


Incontinentiemateriaal afgestemd op uw situatie

Uw leverancier adviseert u welk materiaal en hoeveel u nodig hebt en kijkt samen met u wat in uw situatie het best is. Hiervoor hebt u een intakegesprek van ongeveer 20 minuten. Hij stemt het merk, de soort en de hoeveelheid incontinentiemateriaal met u af. Wilt u toch iets aangepast hebben? Dan kunt u dit altijd bespreken met uw leverancier. Het kan ook voorkomen dat uw leverancier u adviseert over te stappen naar een ander merk of ander type materiaal, ook tussentijds.

Normgebruik

Komt u voor vergoeding in aanmerking? Dan krijgt u die op basis van het normgebruik. Dat betekent dat u een hoeveelheid incontinentiemateriaal vergoed krijgt die voor de meeste gebruikers voldoende is:

  • bij urineverlies: 200 stuks per kwartaal
  • bij urine- en ontlastingverlies: 300 stuks per kwartaal

Hebt u toch meer nodig? Dan bekijken we uw situatie nog een keer en laten we u zo snel mogelijk weten of u alles vergoed krijgt.

U krijgt geen vergoeding voor:

Kinderen jonger dan 3 jaar

Voor kinderen jonger dan 3 jaar krijgt u geen vergoeding voor luiers. Kinderen van 3 en 4 jaar hebben alleen recht op incontinentiemateriaal als er sprake is van een vorm van incontinentie die niet bij de leeftijd hoort. Wasbare materialen (slips en broekjes) en zwemluiers worden niet vergoed. Bedplassen is geen indicatie voor vergoeding.

Kortdurende incontinentieklachten

U hebt geen recht op vergoeding bij kortdurende incontinentieklachten als gevolg van een zwangerschap of na een operatie. 

Geneest de incontinentie vanzelf? Of helpt een behandeling, bijvoorbeeld met bekkenbodemtherapie? Dan hebt u geen recht op vergoeding van incontinentiematerialen. Uw behandelend arts of medisch specialist stelt vast of dit bij u het geval is.

Wasbaar incontinentiemateriaal en kleding

U hebt geen recht op wasbaar incontinentiemateriaal en kleding. Netbroekjes, om het materiaal op zijn plaats te houden, vergoeden we wel.

Extra informatie

Machtiging

U hebt altijd vooraf een machtiging nodig. 

Een zorgaanbieder voor hulpmiddelen. Dit is een apotheek of een S.E.M.H.-gecertificeerd medisch speciaalzaak (DISW-i). U vindt de gecontracteerde zorgaanbieders in de Zorgzoeker, zoek op 'incontinentiemateriaal'.

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Wij raden u aan om, als u zorg nodig hebt, vooraf de verzekeringsvoorwaarden van onze zorgverzekering te raadplegen. De genoemde vergoedingen zijn maximale vergoedingen.

Welk pakket heb ik ook alweer?

Dat ziet u onder 'Verzekering' in de VGZ Zorg app.

Lees meer over de VGZ Zorg app
Of bekijk uw pakket in Mijn VGZ

Met hart voor zinnige zorg