Kosten bij de apotheek

Haal je een medicijn bij de apotheek? Dan betaal je ook voor de service van de apotheek. Deze kosten vallen onder het eigen risico. We vertellen je graag meer over de kosten bij de apotheek.

Kosten voor de service

Er zijn 2 soorten kosten die de apotheek rekent voor service:

  • Terhandstellingskosten: deze kosten zijn bijvoorbeeld voor het controleren of je de juiste medicijnen krijgt en of het medicijn geschikt is voor jou. Daarnaast waakt de apotheker ervoor dat je geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt. Je betaalt deze kosten elke keer dat je een medicijn haalt.
  • Kosten begeleidingsgesprek: als je een nieuw medicijn krijgt, dan vertelt de apotheker of apothekersassistent hoe je dit het beste kunt gebruiken. En waar je op moet letten als je het medicijn gebruikt. Dit is een begeleidingsgesprek. Je betaalt deze kosten als je een nieuw medicijn krijgt. Of als het meer dan een jaar geleden is dat je het medicijn hebt gebruikt.

De hoogte van de kosten kan verschillen

Meestal is het tarief bij de eerste keer dat je een medicijn krijgt ongeveer € 12. Maar dit kan verschillen per apotheek, per medicijn en per tijdstip. Bijvoorbeeld als:

  • je het medicijn ’s avonds of in het weekend haalt
  • je medicijnen via de online apotheek regelt. Dan zijn de terhandstellingskosten lager. 
  • de apotheker het medicijn zelf moet maken
  • het medicijn is verpakt in een weekdoseersysteem

Terhandstellingskosten worden samen met de medicijnen vanuit de basisverzekering vergoed. Je betaalt wel altijd eerst eigen risico. Vergoeden wij de medicijnen niet? Dan betaal je ook de terhandstellingskosten zelf.

Meer weten? Neem contact op met de apotheker

Jouw apotheker kan al je vragen beantwoorden over terhandstellingskosten en de kosten van het begeleidingsgesprek.

Bekijk ook

Misschien ook interessant voor jou

Makkelijk online medicijnen bestellen via VGZ.

Ontdek het gemak van de online apotheek

Een apotheek, alleen dan online. Hier regel je alles voor jouw medicijnen via een handige app. Op het moment dat het jou uitkomt.