Kosten bij de apotheek

Haalt u een medicijn bij de apotheek? Dan betaalt u ook voor de dienstverlening van de apotheek. En voor een begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn. Deze kosten vallen onder uw eigen risico 

U betaalt voor dienstverlening apotheek

Uw apotheek rekent kosten voor de dienstverlening: de terhandstellingskosten. Dit bedrag komt bovenop de kosten van uw medicijn. Deze dienstverlening bestaat bijvoorbeeld uit:

  • Bewaken dat u geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt
  • Controleren of de voorgeschreven sterkte en het voorgeschreven gebruik juist zijn
  • Het samenstellen van het medicijn
Kosten die je bij de apotheek betaalt

Kosten begeleidingsgesprek voor nieuw medicijn

Krijgt u het medicijn voor de eerste keer of is het vorige gebruik langer dan een jaar geleden? Dan geeft uw apotheker u een uitgebreide voorlichting over het medicijn. Dit noemen we het 'begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel'. De apotheker legt uit hoe u het medicijn moet gebruiken en geeft u een uitgebreide uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Deze kosten staan apart vermeld op uw nota of declaratie.

Datum begeleidingsgesprek en medicijn op vergoedingenoverzicht

Staan de kosten van uw medicijn met een andere datum op uw vergoedingenoverzicht dan de kosten van het begeleidingsgesprek? Wij leggen u uit hoe dit kan: 

  • U gaat op 19 mei naar de huisarts. De huisarts stuurt het recept voor uw medicijn naar de apotheek.
  • De apotheek voert op 19 mei het medicijn in het systeem in. Dit is ook de datum die u op uw vergoedingenoverzicht terugziet voor de kosten van het medicijn.
  • Het medicijn is 19 mei nog niet klaar, daarom haalt u het op 20 mei op bij de apotheek. Aan de balie vindt het begeleidingsgesprek plaats. De kosten voor dit gesprek staan dan met de datum 20 mei op uw vergoedingenoverzicht.

De hoogte van de kosten verschilt per apotheek

U betaalt voor elk medicijn waar een recept voor nodig is terhandstellingskosten. En voor elk nieuw medicijn de kosten voor het begeleidingsgesprek. De hoogte van deze kosten verschilt per apotheek, per medicijn en per tijdstip. Meestal is het tarief bij de eerste keer dat u een medicijn krijgt ongeveer € 12. Maar dit bedrag kan lager of soms ook veel hoger zijn. Bijvoorbeeld als:

  • U het medicijn ’s avonds of in het weekend haalt
  • De apotheker het medicijn zelf moet maken
  • Uw medicijn is verpakt in een weekdoseersysteem

Meer weten? Neem contact op met uw apotheker

Voor meer informatie over de terhandstellingskosten en de kosten van het begeleidingsgesprek kunt u terecht bij uw apotheker.

Bekijk ook

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord