Voorkeursbeleid medicijnen

Van een aantal medicijnen vergoeden we alléén de variant met de laagste prijs. Dit noemen we het voorkeursbeleid. Zo houden we de zorg betaalbaar en uw premie zo laag mogelijk.

Zo werkt het voorkeursbeleid medicijnen van VGZ

Alleen bij VGZ: geen eigen risico voor de meeste medicijnen
VGZ is de enige zorgverzekeraar in Nederland die de kosten voor voorkeursmedicijnen niet verrekent met het verplicht of vrijwillig eigen risico. Zo profiteert u direct van het voordeel van voorkeursmedicijnen. Vraag bij uw apotheek dus altijd naar het voorkeursmedicijn. De terhandstellingskosten van de apotheek vallen wel onder het eigen risico.

Bekijk de lijst met voorkeursmedicijnen

U vindt de aangewezen voorkeursmedicijnen in het Reglement farmaceutische zorg vanaf pagina 8. Soms verandert deze lijst. Uw apotheek weet altijd welke middelen geleverd mogen worden.

U krijgt goede en goedkopere medicijnen vergoed

Vaak maken meerdere fabrikanten een medicijn met dezelfde werkzame stof en dezelfde werking. Deze medicijnen verschillen in prijs, maar niet in kwaliteit. Wij vergoeden het goedkoopste medicijn: het voorkeursmedicijn. Het gaat om hetzelfde medicijn, dat hetzelfde werkt. Het zit alleen in een ander doosje. Alle voorkeursmedicijnen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid.

Uw apotheker geeft u het juiste voorkeursmiddel

Wij hebben met artsen afgesproken dat zij de werkzame stof op het recept vermelden in plaats van een merknaam. Uw apotheker zorgt er dan voor dat u het voorkeursmedicijn krijgt.

Uitzondering voor gebruik medicijn ander merk

Bij hoge uitzondering kan het voorkomen dat behandeling met het voorkeursmedicijn voor u medisch onverantwoord is. Bijvoorbeeld omdat u een allergie heeft voor een vul- of hulpstof van het voorkeursmedicijn. Dan krijgt u het andere (duurdere) middel vergoed. Uw arts vermeldt dan 'medische noodzaak' op het recept. De kosten van dit medicijn vallen volledig onder uw eigen risico.

Er kan alleen sprake zijn van medische noodzaak als u het voorkeursmedicijn al een keer heeft gebruikt. Wij hebben apothekers gevraagd dit te controleren. Het is dus mogelijk dat de apotheker, in overleg met uw arts, afwijkt van het recept en u toch het voorkeursmedicijn meegeeft.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord