Basisverzekering

Wij bieden u twee basisverzekeringen: VGZ Ruime Keuze en VGZ Eigen Keuze. U vindt hier antwoorden op vragen over onze basisverzekeringen.

Vragen over de basisverzekering

 • Wat is het verschil tussen de basisverzekeringen VGZ Ruime Keuze en VGZ Eigen Keuze?

  VGZ Ruime Keuze is een naturaverzekering. Dit betekent dat u recht heeft op zorg in natura. Wij sluiten met veel zorgverleners contracten. Als u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, betalen wij rechtstreeks aan uw zorgverlener. VGZ Eigen Keuze is een restitutieverzekering. Dit betekent dat u recht heeft op vergoeding van de kosten van zorg. Wij vergoeden maximaal het wettelijk of marktconforme tarief.

  Let op: Voor sommige zorg betaalt u eigen risico en/of een eigen bijdrage.

  U leest hier meer over in onze voorwaarden.

  VGZ Ruime Keuze
  Met de VGZ Ruime Keuze bent u verzekerd van goede zorg en een betaalbare premie. Wij maken afspraken met veel zorgverleners bij u in de buurt. Kiest u voor een zorgverlener zonder contract? Dan ontvangt u een vergoeding tot maximaal 80% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Voor sommige zorg betaalt u eigen risico en/of een eigen bijdrage.

  VGZ Eigen Keuze
  Met VGZ Eigen Keuze heeft u vrije keuze uit alle zorgverleners. Het maakt niet uit of uw zorgverlener een contract met ons heeft. Zolang de zorgverlener maar voldoet aan de eisen die in de verzekeringsvoorwaarden staan. U krijgt in de meeste gevallen de nota volledig vergoed. Alleen onredelijk hoge bedragen vergoeden wij niet. U betaalt voor deze basisverzekering een hogere premie. Voor sommige zorg betaalt u wel eigen risico en/of een eigen bijdrage.

 • Hoe weet ik of een zorgverlener gecontracteerd is?

  U vindt de gecontracteerde zorgverleners in de Zorgzoeker.
 • Hoe zit het met de vergoeding als ik naar een niet-gecontracteerde zorgverlener ga?

  Heeft u VGZ Eigen Keuze? Dan vergoeden wij maximaal het wettelijk of marktconform tarief. Dit betekent dat u in de meeste gevallen de nota volledig krijgt vergoed. Alleen onredelijk hoge bedragen vergoeden wij niet.

  Heeft u VGZ Ruime Keuze? Dan vergoeden wij zorg verleend door een niet gecontracteerde zorgverlener tot maximaal 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief.

 • Mijn zorgverlener heeft binnenkort geen contract meer met VGZ, maar eigenlijk wil ik graag bij hem blijven. Kan dat?

  Die keuzevrijheid heeft u altijd. Het kan wel zijn dat u dan een deel van de rekening zelf moet betalen. Hoeveel dit is, hangt af van uw gekozen basisverzekering. Bovendien moet u de nota eerst zelf voorschieten voordat u van ons een vergoeding ontvangt. Wilt u dit niet? Kijk dan in de Zorgzoeker voor een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Voor lopende behandelingen geldt dat u deze mag afmaken.
 • Ik zit midden in een behandeling, maar mijn zorgverlener heeft volgend jaar geen contract meer met jullie. Wat betekent dit voor de vergoeding van mijn behandeling?

  Heeft u een naturaverzekering en loopt uw behandeling volgend jaar door? Dan mag u uw lopende behandeling afmaken. We vergoeden dit nog maximaal één kalenderjaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en paramedische zorg (let op de maximale vergoedingen).

  Voor deze zorg betaalt u eigen risico.
  Is er sprake van een behandeling voor een andere of nieuwe aandoening? En hebben we geen contract meer met de zorgverlener? Dan krijgt u de zorg voor deze nieuwe aandoening vergoed volgens de voorwaarden voor niet-gecontracteerde zorg.


X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord