Online GGZ

Snel aan de slag met online GGZ

Heb jij psychische klachten en wil je snel hulp? En geeft je huisarts je een verwijzing voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ)? Dan past een online GGZ-behandeling misschien wel bij jou. Want GGZ online heeft vaak kortere wachtlijsten dan de gewone GGZ. Hier vind je alles over een online GGZ-behandeling.

Direct naar:

Wat is online GGZ?

Online GGZ is een behandeling net als andere GGZ-behandelingen, alleen heb je (gedeeltelijk) online contact met je behandelaar. Online is vaak geschikt bij klachten die veel voorkomen. Zoals angst, paniek, depressiviteit, trauma en verslaving. 

Zo werkt online GGZ

  • Je hebt eerst een intake. Daarna heb je via beeldbellen persoonlijk contact met je behandelaar.
  • Je volgt de behandeling thuis of waar jij je prettig voelt. Soms kan dit 's avonds of in het weekend
  • Je spreekt zelf af met je behandelaar op welke dagen je contact hebt. Vaak kun je zelf aan de slag met online oefeningen wanneer het jou uitkomt.

Wat cliënten zeggen over online GGZ 

Al 3.500 cliënten hadden een online GGZ-behandeling.

Bekijk ook: ervaringen met online GGZ

'Ik was sceptisch over online EMDR maar ik blijk ook thuis mijn eigen emoties aan te kunnen.'

Cliënt (38)

'Ik vind het fijn om vanuit huis mijn behandeling te volgen. Dan voelt het op de een of andere manier meteen vertrouwd met mijn behandelaar.'

Cliënt (51)

'Online behandelen is écht een aanrader. Ik dacht dat het afstandelijk zou zijn maar dat is het niet. En ik kon ook nog eens snel terecht!'

Cliënt (29)

Wat zijn voordelen en nadelen van een online behandeling

GGZ online heeft veel voordelen, maar natuurlijk ook nadelen. 

  • Geen lange wachtlijsten - Online GGZ-behandelingen hebben vaak geen wachtlijsten. Binnen 2 weken spreek je meestal al iemand.  
  • Meer privacy - Je volgt je behandeling thuis of waar jij je prettig voelt. Omdat je niet hoeft te wachten in een wachtruimte, heb nog meer privacy. 
  • Je bespaart tijd - Je hoeft niet naar je behandelaar toe. Daardoor is je behandeling vaak makkelijker te regelen naast je werk en/of kinderen. 
  • Niet digitaal vaardig? - Heb je weinig met computers of smartphones? Dan is online GGZ misschien niet fijn voor jou. 

Een online GGZ-behandeling kiezen

Lijkt het je wat, zo'n online behandeling? We hebben alle behandelaars die online werken voor je op een rijtje gezet. En het kiezen makkelijk gemaakt. Bekijk of er een behandeling bij zit die bij jou past.

Hoe begin ik aan online GGZ?

Voor je aan de behandeling begint is er een aantal stappen.
  1. Bespreek met je huisarts of je GGZ nodig hebt

    Geef eventueel je voorkeur aan voor een online behandeling. Je hebt sowieso een verwijzing nodig van je huisarts. 
  2. Zoek een online behandeling die bij jou past

    Bekijk het overzicht van de GGZ-zorgverleners die online behandelen.

  3. Meld je aan bij de GGZ-behandelaar

    Je krijgt een uitnodiging voor een intake. De zorgverlener vraagt meestal of je online een aantal vragen beantwoordt. Je bespreekt de klachten met je behandelaar in een volgend gesprek. 

  4. Start je GGZ-behandeling!

    Je spreekt zelf met je behandelaar af op welke dagen je contact hebt.

Veelgestelde vragen

  • Gelukkig zijn de wachtlijsten in online GGZ kort. Je spreekt vaak al iemand binnen 2 weken. En krijgt meestal direct toegang tot informatie en oefeningen online.
  • GGZ online vergoeden wij vanuit de basisverzekering. Je hebt wel een verwijzing van je huisarts nodig voor GGZ. Je huisarts bekijkt of dit nodig is. Mogelijk betaal je wel eigen risico, maar geen eigen bijdrage. Tip: bekijk vooraf de voorwaarden van je zorgverzekering.
  • Ja, volgens onderzoek is een online GGZ-behandeling net zo goed als GGZ op locatie. Bijvoorbeeld bij behandeling van angst, depressie, trauma en veel andere problemen. Online GGZ-behandelaars houden zich ook aan de medische regels. Net als andere GGZ-behandelaars.
  • Alles over psychologen en psychotherapeuten online vind je op de pagina online psycholoog.
  • Je krijgt een persoonlijk account op de website van de zorgverlener. Via de account kun je beeldbellen met je behandelaar. Dat werkt net als beeldbellen via Teams, FaceTime of WhatsApp. Op jullie afgesproken tijd open je een link en praat je met je behandelaar. 
  • Ja, online GGZ is veilig. De veiligheid van jouw (medische) gegevens staat voorop. De behandelaars werken met een beveiligde verbinding. En je account is helemaal privé.
  • Deze vind je in de Zorgzoeker. De meeste GGZ zorgverleners in de Zorgzoeker behandelen op locatie. Je gaat dan naar de zorgverlener toe. Er is vaak een combinatie mogelijk van een online behandeling en op locatie.

icon duimpje

Net zo goed als
behandeling op locatie

icon mobiel

Online, dus meer
keuze in waar en wanneer

Wij werken samen met
bekende behandelaars