Challenge

1 maand geen alcohol drinken

Een biertje op het terras, een wijntje bij het avondeten en champagne om iets te vieren. Voor veel mensen is alcohol drinken een gewoonte. Het hoort bij het moment van samenzijn, zoals op een feestje. Heb je wel even genoeg van alcohol en wil je het wat rustiger aan doen? Doe dan mee aan de challenge om 1 maand geen alcohol te drinken.

Dry january

Steeds meer mensen drinken in de maand januari geen alcohol. Deze challenge heet ''Dry january''. Dry january is in 2013 ontstaan in Groot-Brittannië. Het eerste jaar deden 4.000 Britten mee. In de afgelopen jaren is dry january steeds groter geworden. Inmiddels drinken miljoenen mensen over de hele wereld geen alcohol in januari.

Maar een maand lang geen alcohol drinken kan natuurlijk élke maand! 

 

De voordelen van een maand geen alcohol drinken

Door een maand lang geen alcohol te drinken doorbreek je een patroon in je leefstijl. Je wordt je bewust van de momenten waarop je normaal gesproken een glaasje alcohol zou drinken. Vind je het lastig om ‘nee’ te moeten zeggen? Denk dan aan de voordelen van geen alcohol drinken. Want door geen alcohol te drinken zul je merken dat je conditie verbetert. Je voelt je fitter en slaapt beter. Ook bespaart het natuurlijk geld. En verder heb je een lager risico op hart- en vaatziekten (bron: Thuisarts). 

 

Tips om het vol te houden

Zo'n challenge klinkt altijd leuk. Maar volhouden is vaak best lastig. Dat snappen we. Daarom geven we je handige tips om het vol te houden.

  • Zoek een vriend(in) met wie je samen 1 maand geen alcohol drinkt. Met een medestander is volhouden makkelijker
  • Vertel je omgeving dat je een maand niet drinkt. Vrienden kunnen je helpen door alcoholvrije drank te kopen als jullie hebben afgesproken
  • Lastig moment? Ga met de auto. Als je de BOB bent, heb je een extra reden om geen alcohol te drinken
  • Beloon jezelf! Houd bij hoeveel dagen je al geen alcohol gedronken hebt. En bedenk iets om jezelf tussendoor te belonen

Lekkere mocktails

Een mocktail is een cocktail zonder alcohol. Een mocktail ziet er net zo gezellig uit, én is ook nog eens super lekker.

Tip 1

Alcoholvrije ‘Aperol spritz’

Vul je glas voor 1/3 met Crodino, 1/3 met een mousserende 0.0 wijn en 1/3 met bruiswater. Met wat ijsblokjes erin en een schijfje sinaasappel heb je in een handomdraai een heerlijke alcoholvrije cocktail. Proost!

Tip 2

Roze bubbels zonder alcohol

Iets te vieren? Proosten doe je met dit glaasje heerlijk bruisende bubbels. Vul een champagneglas met bruiswater en voeg hier zwarte bessensiroop aan toe. Garneer met granaatappelpitjes en een takje rozemarijn.

Heb je niet alle ingrediënten in huis voor een mocktail?
Zet dan een grote karaf (bruis)water met komkommer en/of citroen op tafel.

Zo maak je van gezond gedrag een gewoonte 

Het klinkt zo simpel; geen alcohol drinken. Maar vaak is het makkelijker gezegd dan gedaan. Een nieuwe gewoonte betekent verandering van je gedrag. Hoe je dat doet?  Gedragsdeskundige Hanneke de Bruin neemt je mee in de 5 stappen naar gedragsverandering.

Download de gratis app: VGZ Mindfulness Coach

  • Een gratis app voor iedereen
  • Meer dan 100 oefeningen en 7 programma’s
  • Voor beginners en gevorderden
  • Nieuw! 2 programma's speciaal voor VGZ-verzekerden

Rating 4,1/5 (459 beoordelingen)

1.000.000 downloads