6 tips om meer te bewegen tijdens je werk

De tips zijn in samenwerking met beweegcoaches van Vitalogisch gemaakt

Wie genoeg beweegt, voelt zich gezonder én gelukkiger. Belangrijk dus! Van bewegen worden onze spieren sterker. Onze weerstand gaat omhoog, waardoor we minder snel ziek worden. En we raken minder snel gestrest. Maar hoe kun je meer bewegen tijdens je werk? Goede vraag! Daar helpen we je graag bij. Op deze pagina zetten we tips voor je op een rij. Gemaakt in samenwerking met beweegcoaches van Vitalogisch.

Wandelen tijdens werk

1. Minder stress, meer energie 

Wist je dat je de kans op stress en depressie met 30% tot 50% vermindert als je voldoende beweegt? Genoeg bewegen zorgt ervoor dat je beter met stress om kan gaan. En ook beter slaapt. Hierdoor heb je weer meer energie. Als je 10.000 stappen per dag zet, verhoogt dat je werkenergie met maar liefst 71%.

2. Bewegen op de werkplek 

Waarom bewegen op het werk? De norm is om minimaal 2,5 uur matig intensief te bewegen*. Dit heeft een positief effect op je werkzaamheden. Je humeur en concentratie verbeteren en je zit lekkerder in je vel. En werknemers die vaker bewegen zijn minder vaak ziek. Niet iedereen werkt uiteraard op kantoor of thuis. Daarom lees je hieronder hoe je in verschillende werksituaties wat beweging kunt toevoegen. 

*Bron: Kenniscentrum Sport & Bewegen, 2023

3. Lekker afwisselen thuis en op kantoor

Te lang zitten of staan is niet goed voor je gezondheid. Wissel elk half uur af. Dus sta bijvoorbeeld na 30 minuten achter je bureau lekker op en beweeg. Dit kan op allerlei manieren: 

  • Neem op kantoor of thuis de trap naar een andere verdieping.
  • Doe thuis wat squats tussen meetings door.
  • Zet de printer op een andere plek waardoor je meer moet lopen of haal wat te drinken.
  • Heb je veel online meetings? Doe deze dan staand of lopend. Daar wordt je brein ook creatiever van!

4. Lopen, zitten, springen of een dansje 

Heb je staand werk of werk je in de buitendienst? Ook dan geldt: beweeg zoveel mogelijk en varieer. Lang en in dezelfde houding staan is namelijk ook zwaar voor je lichaam. Wissel daarom af met lopen, zitten, springen. Doe rek- en strekoefeningen tussendoor. Of een dansje! Ook handig: zet een timer, zodat je erop let dat je nooit langer dan een half uur achter elkaar zit of staat.

5. Pauze = pauze

Wat soms vergeten wordt, maar heel belangrijk is: blok je agenda tijdens de pauze en beweeg. Werk je op kantoor? Organiseer iets leuks, zoals kantooryoga, een stappenchallenge of doe samen wat rek- en strekoefeningen. Of wandel naar een mooi groen park in de buurt en ga daar aan de slag. Buiten bewegen is namelijk nog gezonder. 

6. Sporten

Welke mogelijkheden biedt jouw werkgever om tijdens het werk te sporten? Probeer tijdens een thuiswerkdag eens overdag te sporten in plaats van in de avond. Het lijkt extra tijd te kosten, maar je wordt er juist productiever en creatiever van. Bespreekbaar met je leidinggevende wat de mogelijkheden zijn. Sporten is heel gezond voor je hart- en vaatstelsel en je spieren. Daarnaast is het natuurlijk ook gezellig om het samen te doen! Een potje tafeltennis. Tijdens de lunchpauze of na het werk samen een rondje wandelen of fietsen. Er zijn gelukkig zijn er genoeg beweegkansen tijdens het werk. Tijd om lekker aan de slag te gaan!

 

> Terug naar de hoofdpagina

Download de beweegplaat

Vind je het lastig om genoeg te bewegen op een dag? Daar helpen wij je graag mee. Download onze beweegplaat en volg het stappenplan. Door het stappenplan te volgen en oefeningen te doen, beweeg je genoeg op een dag. Doe je mee?

Meer handige extra's voor jouw gezondheid
Vergoedingen Promo Derde

Vergoedingen

Gaat bewegen niet meer zo soepel? Dat is vervelend. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan deze klachten behandelen. Of je hiervoor een vergoeding ontvangt, hangt af van de verzekering die je hebt.  

Vergoedingen:  VGZ , IZA,  IZZ door VGZ , UMC

Gezond leven

Gezond Leven

Wil je naast bewegen ook aan de slag gezonder eten of beter ontspannen? Op Gezond Leven vind je gratis apps, handige tips en leuke oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt. Waar en wanneer je wilt.

Promo Preventiebudget C&O

Preventiebudget

Wil je aan de slag met je gezondheid? Als je aanvullend verzekerd bent kun je aan veel cursussen en trainingen meedoen. Deze worden vergoed vanuit het preventiebudget. Kies jouw pakket en bekijk het aanbod.

Preventiebudget: VGZ Werkt, IZZ door VGZ, IZA, UMC