VGZ GemeentePakket: veelgestelde vragen

U heeft een vraag over het VGZ GemeentePakket? Grote kans dat u het antwoord vindt bij de veelgestelde vragen hieronder. Komt u er niet uit? Bel voor meer informatie naar 0900 - 779 97 71 (gebruikelijke belkosten). Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur.

Algemene vragen

 • Welke afspraken heeft mijn gemeente met VGZ gemaakt voor mensen met een lager inkomen? 
  Deze afspraken zijn per gemeente anders. Wilt u weten welke afspraken voor u gelden? Bekijk dan de pagina over het VGZ GemeentePakket.
 • Betaalt mijn gemeente mee aan mijn premie?
  Ja, vaak wel. VGZ heeft met veel gemeenten afspraken gemaakt over de premie en inhoud van de verzekering. Bovendien is VGZ een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. Daardoor hebben wij met duizenden zorgverleners afspraken kunnen maken over de prijs en de kwaliteit van de zorg. Op die manier kunnen we deze verzekering tegen een extra lage premie aanbieden.
 • Kan iedereen gebruikmaken van deze verzekering?
  Ja, maar wel alleen als uw gemeente dat heeft afgesproken met VGZ en als u voldoet aan de inkomenscriteria die uw gemeente stelt. Niet elke gemeente maakt gebruik van het VGZ GemeentePakket. Als uw gemeente het VGZ GemeentePakket aanbiedt, dan ligt daar een informatiepakket voor u klaar.
 • Kan ik mijn kind meeverzekeren bij het GemeentePakket? 

  Tot 18 jaar

  Ja, als u in aanmerking komt voor het VGZ GemeentePakket, dan kunt u uw kind meeverzekeren voor de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Deze verzekeringen voor uw kind kosten u niets extra’s, totdat uw kind 18 jaar wordt.

  Vanaf 18 jaar

  Vanaf 18 jaar kunt u uw kind niet meeverzekeren. Als uw kind 18 jaar wordt, krijgt het een eigen polis en betaalt hij of zij zelfstandig premie. Uw kind kan dan ook zelf zorgtoeslag aanvragen. Lees er alles over op onze pagina voor 18-jarigen.

 • Wat is het verschil tussen het pakket Compact, Compleet en Compleet + € 0 eigen risico?
  Het verschil tussen de pakketten zit vooral in de bedragen die vergoed worden en het meeverzekeren van eigen risico. Het pakket Compleet biedt hogere vergoedingen dan het pakket Compact, bijvoorbeeld voor mondzorg. Ook vergoeden we bij het Compleet-pakket anticonceptiemiddelen (de pil, spiraaltje) voor vrouwen vanaf 21 jaar. U kunt ook kiezen voor een Compleet-pakket + € 0 eigen risico. U heeft dan geen wettelijk verplicht eigen risico van € 385. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

  U ziet in het vergoedingenoverzicht per pakket wat u vergoed krijgt. 
 • Hoe en wanneer kan ik VGZ bereiken?
  Hebt u vragen over het VGZ GemeentePakket? Bel naar het speciale telefoonnummer 0900 - 779 97 71 (gebruikelijke belkosten). Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur. 

Vragen over vergoedingen

 • Hoeveel premie moet ik betalen?
  VGZ heeft met veel gemeenten speciale afspraken gemaakt. Ook over de premies. De hoogte van uw premie hangt dus af van deze afspraken. Bekijk onze pagina over het VGZ GemeentePakket of bel 0900 - 779 97 71 (gebruikelijke belkosten).
 • Heb ik een eigen risico?
  Ja, iedereen met een zorgverzekering heeft te maken met een eigen risico. Dit is verplicht volgens de wet. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het eigen risico. In 2020 bedraagt dit € 385 per jaar. U kunt uw eigen risico meeverzekeren in het Gemeentepakket Compleet inclusief € 0 eigen risico.
 • Welke zorg wordt vergoed?
  Het VGZ GemeentePakket biedt veel extra vergoedingen voor bijvoorbeeld beweegzorg, mondzorg, alternatieve zorg en brillen en contactlenzen. We vergoeden ook gezondheidstests, cursussen en voedings- en dieetadvisering. Bovendien vergoedt het pakket Compact vaak de eigen bijdrage die geldt vanuit de basisverzekering. De aanvullende verzekering Compleet biedt daarnaast een extra hoge vergoeding voor brillen en lenzen, fysiotherapie en preventieve beweegzorg. En u kunt uw eigen risico meeverzekeren met het pakket Compleet inclusief € 0 eigen risico. In het Vergoedingenoverzicht van het VGZ GemeentePakket staan alle vergoedingen op een rij.
 • Ben ik ook verzekerd voor tandarts en orthodontie?
  Ja, vanuit de basisverzekering hebt u recht op vergoeding, maar wel in specifieke gevallen. Wat daar precies onder valt, kunt u nalezen in het vergoedingenoverzicht. Daarnaast biedt het VGZ GemeentePakket per kalenderjaar een budget voor tandheelkundige zorg. Dit geldt voor al onze aanvullende pakketten: Compact, Compleet en Compleet met € 0 eigen risico. Kijk voor de exacte bedragen in het vergoedingenoverzicht.
 • Vergoedt het VGZ GemeentePakket ook brillen en contactlenzen?
  Het pakket Compact biedt ruime vergoedingen voor brillen en contactlenzen per drie kalenderjaren. De pakketten Compleet en Compleet met € 0 eigen risico bieden een nog hogere vergoeding. Ook per drie kalenderjaren. De exacte vergoedingsbedragen vindt u in het vergoedingenoverzicht.
 • Vergoedt het VGZ GemeentePakket ook een kraampakket?
  Ja, wij vergoeden een kraampakket volledig. Dit geldt voor al onze aanvullende pakketten: Compact, Compleet en Compleet met € 0 eigen risico. Meer weten over de vergoedingen rondom bevalling en kraamzorg? Alle vergoedingen staan vermeld in het vergoedingenoverzicht.
 • Vergoedt het VGZ GemeentePakket ook merkloze geneesmiddelen?
  VGZ kent een voorkeursbeleid voor geneesmiddelen. Dit betekent dat we van veel medicijnen alleen de goedkoopste variant vergoeden. U krijgt hetzelfde medicijn, maar in een ander doosje. Bovendien tellen deze medicijnen niet mee voor uw eigen risico, dus u hebt er direct voordeel van. De terhandstellingskosten (kosten voor de dienstverlening van de apotheek) van het voorkeursmiddel vallen wel onder het eigen risico. Meer weten? Lees meer over voorkeursgeneesmiddelen.
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord