Wijzigingen in jouw VGZ zorgverzekering 2023

Je VGZ zorgverzekering voor 2023 staat voor je klaar. Je kreeg de veranderingen al van ons in de bijlage van de mail over jouw nieuwe premie. Je kunt ze ook op deze pagina bekijken.

Zo vind je alles makkelijk op 1 plek. Dit zijn dezelfde veranderingen als in de bijlage 'Wijzigingsoverzicht' bij jouw mail. Staat er geen verandering bij voor zorg die je nodig hebt? Dan blijft alles zoals je gewend bent.

Aanvullende veranderingen

Hieronder vind je een aantal aanvullende veranderingen voor 2023. Deze waren nog niet bekend bij het maken van de wijzigingsoverzichten.

 • In het wijzigingsoverzicht heeft u kunnen lezen dat de minister van VWS van plan was om het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) aan te passen. En dat de gevolgen toen nog niet bekend waren. Nu is duidelijk dat er niets wijzigt in de regels. En dat vergoeding hetzelfde blijft voor 2023. Voor sommige geneesmiddelen geldt wel een wettelijk eigen bijdrage. De maximale eigen bijdrage blijft € 250 per kalenderjaar. U ziet of er een eigen bijdrage geldt en hoe hoog deze is op www.medicijnkosten.nl.
 • Apotheken leveren medicijnen soms in een medicijnrol als uw arts dat nodig vindt. Dit is een rol van plastic zakjes. In ieder zakje zitten medicijnen. Op het zakje staat wanneer u de medicijnen moet innemen.

  Gebruikt u een medicijnrol? Dan betaalt u nu per medicijn de kosten voor het medicijn en de kosten voor de apotheek. Gebruikt u bijvoorbeeld zes medicijnen? Dan betaalt u voor de medicijnen en zes keer de kosten voor de apotheek.

  Vanaf 2023 brengt de apotheker voor de kosten voor de apotheek 1 bedrag per medicijnrol in rekening. En niet meer een bedrag per medicijn. De kosten voor het medicijn betaalt u nog wel zoals nu. U kunt een medicijnrol per week, twee weken, drie weken of vier weken ontvangen. Deze hebben elk een eigen prijs.

 • Vanaf 1 januari 2023 krijgt u geen vergoeding meer voor vitamine D. U kunt vitamine D voor een laag bedrag bij de apotheek, drogist of supermarkt kopen.

  Gebruikt u op recept vitamine D in combinatie met calcium of alendroninezuur? Dan moet u dit ook zelf betalen. U kunt ook overstappen op vitamine D. Hiervoor heeft u geen recept nodig.

  Moet u tijdelijk een hoge dosis vitamine D gebruiken? U kunt hiervoor alleen terecht bij de apotheek. En u heeft hiervoor een recept nodig van uw (huis)arts. De kosten moet u zelf betalen.

  Gebruik vitamine D is belangrijk
  Het gebruik van vitamine D blijft nodig. Voor de volgende mensen is het zelfs erg belangrijk dat ze vitamine D gebruiken:

  • vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar
  • mensen die zwanger zijn
  • mensen die weinig buiten komen
  • kinderen tot 4 jaar
  • mensen met een donker huidtype

  Uitzondering
  Alfacalcidol, calcitriol en dihydrothachysterol worden in 2023 wel vergoed. Deze middelen worden gebruikt voor andere aandoeningen dan een vitamine D-tekort.

 • De vergoeding van een aantal op maat gemaakte medicijnen (doorgeleverde apotheekbereidingen) vervalt.  Een aantal middelen wordt alleen nog vergoed voor kinderen tot 7 jaar.
 • Een hormoonspiraal is een anticonceptiemiddel. Vanaf 1 januari 2023 is het hormoonspiraal Levosert een voorkeursmedicijn. Dit betekent dat u hiervoor geen eigen risico betaalt. U mag ook een ander hormoonspiraal kiezen, zoals Mirena. Hiervoor betaalt u wel het eigen risico. U kunt dit met uw arts bespreken. Uw arts schrijft op het recept welk hormoonspiraal is gekozen. Deze wijziging geldt voor de basisverzekering.

 • De tarieven voor het pgb (persoonsgebonden budget) verpleging en verzorging wijzigen niet. Hieronder vindt u de tarieven voor 2023:

  • Persoonlijke verzorging: € 39,63
  • Verpleging: € 59,08
  • Informele zorgverlener: € 24,12

 • Meer mensen kunnen preventieve voetzorg uit de basisverzekering krijgen. U heeft al recht als u diabetes mellitus type 1 of 2 heeft. Vanaf 1 januari heeft u ook recht als u een andere aandoening heeft of een medische behandeling krijgt met een hoger risico op voetulcera (voetzweren) door:

  • minder gevoel in voeten
  • een minder goede doorbloeding van de voeten
  • een kwetsbare huid soms samen met meer druk op de huid van de voeten.

  Heeft u al eerder last gehad van voetzweren of heeft u een amputatie gehad? Of heeft u een inactieve Charcot-voet of het eindstadium nierfalen. Of u heeft door nierdialyse een verhoogd risico op een (nieuwe) voetzweer. Dan kunt u ook preventieve voetzorg krijgen uit de basisverzekering.

Waarom verandert de zorgverzekering?

De regering bepaalt wat er in de basisverzekering zit. En de zorgverzekeraars wat er in de aanvullende verzekeringen zit. 

Samen met de regering bekijken we steeds hoe we de zorgverzekering goed en betaalbaar houden. En hoe iedereen er gebruik van kan maken, als het nodig is. Ook in de toekomst. Soms moeten we daarom iets veranderen. Er komen vergoedingen bij of er gaan vergoedingen af. Of we maken iets simpeler. Zoals een eenvoudiger vergoeding voor brillen of lenzen in de aanvullende verzekering. 

Ben je benieuwd naar de vergoedingen in 2023? Bekijk dan alle vergoedingen.

Natuurlijk kun je ook in 2023 op ons rekenen. Wij zetten ons in voor jouw zorg en gezondheid. Zo werken we samen aan een gezonder Nederland. Voor iedereen.

Voorwaarden

Alle veranderingen hebben wij ook in de nieuwe voorwaarden gezet. Je kunt de voorwaarden voor 2023 vanaf 12 november op onze website vinden.