Zorgverzekering Jeugdzorg Nederland

VGZ heeft samen met Jeugdzorg Nederland een aanvullende zorgverzekering ontwikkeld. Deze aanvullende verzekering is voor jeugdigen die onder toezicht van Jeugdzorg staan. Uiteraard kan er ook een basisverzekering voor de jeugdige bij VGZ worden afgesloten.

Wanneer heeft een jeugdige recht op deze aanvullende verzekering?

Als een rechter heeft bepaald dat een jeugdige kinderbescherming nodig heeft, kan de jeugdige gebruikmaken van de aanvullende verzekering Jeugdzorg.

Wie meldt de jeugdige aan bij VGZ?

Dat doet de organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp of de gecertificeerde jeugdzorginstelling. Als bevestiging van inschrijving ontvangt de jeugdige een polisblad van VGZ.

Ontvang ik een VGZ Zorgpas voor de jeugdige?

Heeft de jeugdige alleen de aanvullende verzekering Jeugdzorg? Dan ontvangt de jeugdige alleen een polisblad. Is er door de jeugdzorginstelling ook een basisverzekering voor de jeugdige afgesloten bij VGZ? Dan ontvangt de jeugdige ook een digitale zorgpas. Deze zorgpas wordt na de ingangsdatum van de polis klaargezet in de VGZ Zorg app. Toch liever een fysieke zorgpas? Dan kan deze gratis worden aangevraagd. Dit kan telefonisch via het keuzemenu, in de VGZ Zorg app of op Mijn VGZ.

Welke zorg wordt vergoed?

Welke zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering bepaalt de overheid. Dit is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Het verschil zit in de keuze van zorgverleners en de hoogte van de vergoedingen. Is de jeugdige door een jeugdzorginstelling aangemeld voor de basisverzekering? Dan krijgt de jeugdige de basisverzekering VGZ Ruime Keuze. Daarnaast is er speciaal voor Jeugdzorg Nederland een aanvullende verzekering ontwikkeld.

Wie betaalt de premie van de aanvullende verzekering?

Als verzorger van de jeugdige hoeft u geen premie te betalen. VGZ brengt de premie rechtstreeks in rekening bij de betreffende organisatie of instelling.

Zorgkosten declareren
Heeft u een nota ontvangen van de zorgverlener? Deze kunt u declareren via een declaratieformulier. Vanwege de afgeschermde status van de jeugdigen kunt u nota's niet online declareren.

Kan ik als pleegouder rechtstreeks wijzigingen doorgeven aan VGZ?

Nee, wijzigingen geeft u door aan de gecertificeerde jeugdzorginstelling of de organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp.

Wat gebeurt er zodra de jeugdige 18 jaar wordt?

Zodra de jeugdige 18 jaar wordt, eindigt het recht op deelname aan de aanvullende verzekering Jeugdzorg. VGZ beëindigt de aanvullende verzekering op de 18e verjaardag. Heeft de jeugdige ook een basisverzekering via Jeugdzorg Nederland bij VGZ? Dan geeft de jeugdzorginstelling de opzegging aan VGZ door. Wij beëindigen de basisverzekering op de eerste dag van de kalendermaand na de 18e verjaardag. De jeugdige ontvangt altijd bericht van de beëindiging.

De jeugdige moet vervolgens zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Bij VGZ kan de jeugdige zonder selectie en zonder enige beperkingen een zorgverzekering afsluiten. De jeugdige vindt meer informatie over het afsluiten van een zorgverzekering op de pagina 18 jaar.

Wat als de maatregel kinderbescherming eindigt?

Bij het einde van de maatregel eindigt het recht op deelname aan de (aanvullende) zorgverzekering via Jeugdzorg Nederland.

Nog vragen?

Kijk dan op de website van Jeugdzorg Nederland. Of neem contact met ons op. U kunt ons bellen via:

040 - 297 53 97 (lokaal tarief)
Werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur

Of vul het contactformulier in. 

Postadres

VGZ
Afdeling Special Accounts
Postbus 25072
5600 RS Eindhoven


De informatie nalezen?

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord