Vergoedingen voor zorg bij overgewicht of obesitas

Bij overgewicht en obesitas is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Om te bepalen wanneer er sprake is van een te hoog gewicht wordt de Body Mass Index (BMI) berekend.

Wanneer heb je overgewicht of obesitas?

De Body Mass Index (BMI) geeft de verhouding aan tussen het gewicht en de lichaamslengte. Je berekent jouw BMI als volgt: je gewicht / (je lengte x je lengte).

Voorbeeld: je weegt 100 kilo en bent 1,80 lang. Uw BMI is dan 100 / (1,80 x 1,80 = 3,24) = 30,9. Een te hoge BMI, want de ideale BMI zit tussen de 18,5 en 25.

  • Zit jouw BMI tussen de 25 en 29,9? Dan spreken we van overgewicht.
  • Zit jouw BMI tussen de 30 en 39,9? Dan spreken we van obesitas.
  • Is jouw BMI 40 of hoger? Dan spreken we van extreme obesitas.

Vergoedingen en diensten voor overgewicht en obesitas


Leefstijlcheck

De Leefstijlcheck geeft je inzicht in jouw leefstijl. Je vult bijvoorbeeld online een vragenlijst in over jouw gezondheid. Na de check heb je een persoonlijk gesprek met een online leefstijlcoach.

Gewichtsconsulent

Heb je gewichtsproblemen, maar ben je verder gezond? Dan kun je een vergoeding krijgen voor voedingsadviezen en bewegingsvoorlichting door een gewichtsconsulent.

Gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een leefstijlprogramma voor mensen met overgewicht. Je krijgt advies over voeding, beweging, gedrag en ontspanning. Het doel is dat je een gezondere leefstijl aanleert en volhoudt.

Maagoperatie bij obesitas

Een maagband, gastric bypass of maagverkleining helpt mensen met ernstig overgewicht om weer naar een gezond gewicht te gaan. Een arts beslist via gesprekken en onderzoeken of je in aanmerking komt voor een operatie. Een maagoperatie valt onder ziekenhuiszorg.

Dieetadvies

Vanuit de basisverzekering krijg je een vergoeding voor dieetadvies. Je krijgt dan voorlichting over voeding en eetgewoonten.

Overgewicht en obesitas tot 18 jaar

Heeft je kind last van overgewicht? Bekijk dan wat je vanuit de basisverzekering vergoed krijgt.