Zorgpas en EHIC

Een zorgverlener kan om je zorgpas vragen. Je vindt je zorgpas en EHIC (Europese zorgpas) in je VGZ app. Wil je liever een zorgpas met EHIC in je portemonnee? Dan kun je deze gratis aanvragen via Mijn VGZ of de VGZ app.

Waarvoor is de zorgpas? 

Een zorgpas is persoonsgebonden. Op de zorgpas staan je burgerservicenummer (BSN) en klantnummer van VGZ. Deze gegevens gebruikt een zorgverlener om declaraties te sturen. Een zorgverlener kan dus naar je zorgpas vragen. 

Vanaf 2020 is de zorgpas standaard digitaal 

Vanaf 2020 ontvang je geen zorgpas met EHIC (Europese zorgpas) meer thuis. Ook niet als je huidige pas is verlopen. In de VGZ app staan de gegevens van je zorgpas én EHIC. Je vindt deze informatie onder het kopje 'Verzekering'. Vraagt een zorgverlener in Nederland om je zorgpas? Dan mag je gewoon je digitale zorgpas in de app laten zien. In Nederland heb je dus geen plastic pas nodig.

De informatie in de app over de EHIC is geen officieel document. Het komt voor dat een zorgverlener in het buitenland de informatie in de app niet accepteert. Neem dan contact op met de VGZ Alarmcentrale via +31 40 297 55 50. Wij sturen dan een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Zo voorkom je dat je de kosten zelf mogelijk moet voorschieten. Of vraag voor vertrek zelf een plastic pas met EHIC bij ons aan via Mijn VGZ of de VGZ app. Je ontvangt je pas binnen 5 werkdagen gratis thuis.

VGZ app downloaden

Maak je nog geen gebruik van de VGZ app? Download deze dan direct in de App Store of de Google Play Store. 

Zorgpas aanvragen

Heb je liever een plastic zorgpas met EHIC? Dan kun je deze eenvoudig zelf aanvragen via Mijn VGZ of de VGZ app. Je ontvangt je pas binnen 5 werkdagen gratis thuis.

Veelgestelde vragen over de zorgpas

Wil je meer weten over de zorgpas? Bekijk dan de antwoorden bij onze veelgestelde vragen hieronder.

 • Jouw VGZ zorgpas zetten wij na de ingangsdatum van je zorgverzekering voor jou klaar in de VGZ app. Zo heb je deze altijd bij de hand. Heb je toch liever een pasje in je portemonnee? Dan kun je deze na de ingangsdatum van jouw zorgverzekering zelf aanvragen via de VGZ app of op Mijn VGZ.

  In de app vindje ook informatie die op jouw European Health Insurance Card (EHIC) staat. Met deze informatie kan een zorgverlener uit de meeste landen in Europa een declaratie indienen bij ons. Let op: het is geen officiële EHIC. In de VGZ app vind je de digitale informatie van jouw zorgpas en EHIC onder het kopje 'Zorgverzekering'. 

 • Aanvragen van een zorgpas hoeft niet. Je hebt jouw zorgpas altijd bij je via de VGZ app, bij ‘Zorgverzekering’. Als jouw zorgverlener vraagt naar je zorgpas, kun je dit laten zien. Dat is makkelijk en milieuvriendelijk.

  Wil je toch liever een pasje in jouw portemonnee? Dan kun je dit na de ingangsdatum van jouw zorgverzekering aanvragen via de VGZ app of in Mijn VGZ. Je ontvangt een nieuwe zorgpas binnen 5 werkdagen.

  De zorgpas in de VGZ app geldt ook op vakantie. Let op: Ga je naar een land buiten Europa, dan heb je een pasje nodig.

 • Wil je liever een zorgpas in jouw portemonnee? Deze kun je na de ingangsdatum van jouw zorgverzekering zelf gratis aanvragen via de VGZ app of Mijn VGZ. Je ontvangt een nieuwe zorgpas binnen 5 werkdagen.  

 • Het is altijd goed om veranderingen snel aan ons door te geven. Als de verandering ook te maken heeft met jouw zorgpas, dan wordt jouw digitale zorgpas in de VGZ app aangepast. Een nieuw adres hoef je niet aan ons door te geven. Dit doet de gemeente voor je.
 • Ga je naar een zorgverlener in Nederland en vraagt deze om een zorgpas? In Nederland heeft jouw zorgverlener genoeg aan de informatie op je digitale zorgpas. Hiermee kan je zorgverlener een declaratie bij ons indienen. Je vindt de digitale versie van de zorgpas in de VGZ app onder het kopje 'Zorgverzekering'. Heb je toch liever een pasje in jouw portemonnee? Dan kun je deze zelf gratis aanvragen in de VGZ app of in Mijn VGZ.

  Jouw officiële, wettelijke bewijs is je polisblad, maar je hebt dit bijna nooit nodig. Op je polisblad staat welke verzekering je hebt. Deze informatie staat ook in de VGZ app en in Mijn VGZ.

  In de VGZ app vind je ook informatie die ook op een EHIC (Europese zorgpas) staat. Hiermee kan jouw zorgverlener in het buitenland een declaratie bij ons indienen. Let op: het is geen officieel document. Soms vraagt een zorgverlener in het buitenland wel om een officieel bewijs. Neem in dat geval contact op met de VGZ Alarmcentrale: +31 40 297 55 50. Wij sturen dan een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Zo voorkom je dat je de kosten mogelijk zelf moet voorschieten. Of vraag voor vertrek makkelijk zelf een plastic zorgpas en EHIC aan via de VGZ app of Mijn VGZ.

 • Achterop jouw plastic zorgpas staat de European Health Insurance Card (EHIC). Met deze informatie kan je zorgverlener een declaratie bij ons indienen. Is je plastic pas verlopen? Dan sturen wij je niet meer automatisch een nieuwe pas. In de VGZ app staat jouw zorgpas en EHIC altijd digitaal voor je klaar. Voor Nederland heb je genoeg aan deze digitale gegevens. In het buitenland kan dit anders zijn. De informatie in de app is geen officieel document.

  Soms vraagt een zorgverlener in het buitenland wel om een officieel bewijs. Neem dan contact op met de VGZ Alarmcentrale via +31 40 297 55 50. Wij sturen dan een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Zo voorkom je dat je de kosten misschien zelf moet voorschieten. Of vraag voor vertrek zelf een plastic zorgpas en EHIC bij ons aan via de VGZ app of Mijn VGZ. Je ontvangt binnen 5 werkdagen gratis jouw pas thuis.

 • Je vindt je polisnummer op jouw polis in de VGZ app en Mijn VGZ.

 • Aanvragen van een nieuwe zorgpas hoeft niet. Je hebt jouw zorgpas altijd bij je via de VGZ app, bij ‘Zorgverzekering’. Als je zorgverlener vraagt naar je zorgpas, kun je dit laten zien. Dat is makkelijk en milieuvriendelijk.

  Wil je toch liever een pasje in je portemonnee? Dan kun je dit aanvragen via de VGZ app of in Mijn VGZ. Je ontvangt een nieuwe zorgpas binnen 5 werkdagen.

  De zorgpas in de VGZ app geldt ook op vakantie. Let op: Ga je een land buiten Europa, dan heb je een pasje nodig.

 • Je kunt het pasje doorknippen en weggooien. De verzekerde vindt de digitale zorgpas ook in de VGZ app. Je hoeft de pas niet naar ons op te sturen.

 • Je kunt je pasje doorknippen en weggooien.