4 tips om meer te bewegen tijdens een drukke dag

De tips zijn in samenwerking met beweegcoaches van Vitalogisch gemaakt

Genoeg bewegen is belangrijk voor je lichaam. Het verkleint de kans op ernstige ziektes. Ook zorgt bewegen ervoor dat je minder stress hebt. Het maakt je hoofd leeg. Je krijgt meer energie. En je voelt je fitter. Hoe je genoeg kunt bewegen op een dag? Daar helpen we je graag bij. Op deze pagina zetten we tips voor je op een rij. Gemaakt in samenwerking met beweegcoaches van Vitalogisch.

Ga aan de slag met bewegen bij een drukke dag

1. Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Genoeg  bewegen; wat betekent dat? Het is voor volwassenen goed elke week minstens 2 tot 2,5 uur matig intensief te bewegen*. Voor kinderen geldt dagelijks minstens 1 uur. Matig intensief bewegen betekent drie dingen:

• Je hartslag verhoogt
• Je ademhaling versnelt
• Je gaat zweten

Het hoeft niet per se sporten te zijn. Je kunt ook sneller wandelen of fietsen. Of tuinieren, boodschappen tillen, dansen of traplopen. Wandel je 15 minuten naar de bus en weer terug? Dan heb je je eerste half uur al te pakken. Goed bezig! Let erop dat je lekker doorloopt. Zodat je hartslag en ademhaling flink omhoog gaan.

 

*Bron: Kenniscentrum Sport & Bewegen, 2023

2. Kleine aanpassing, groot verschil

Probeer elke dag zoveel mogelijk te bewegen. In ieder geval 10.000 stappen per dag. Dit lijkt veel. Maar met kleine aanpassingen in je dagelijks leven is dit goed te doen. Je kunt dit bijhouden met een stappenteller. Veel mobiele telefoons hebben dit. Denk bij alles wat je doet: hoe kan ik dit doen met meer beweging? De volgende tips kosten weinig tijd. En geen geld:

  • Zet de auto altijd zo ver mogelijk weg, zodat je meer beweegt.
  • Neem je de bus? Stap dan een halte eerder uit. 
  • Ga lekker wandelen met een vriend of vriendin.
  • Zet spullen die je veel gebruikt juist laag of hoog in je kast. Zo strek en buk je meer.
  • Neem het toilet zoveel mogelijk op een andere verdieping (als je niet gelijkvloers woont).
  • Dans wat vaker. Zet je favoriete muziek op en dans erop los. 
Bewegen tijdens je werk contentpagina

3. Sporten met een klein budget

Je kunt sporten met een groep of bij een sportschool. Maar je kunt ook prima thuis aan de slag. Er zijn veel goede en gratis apps die je kunt gebruiken als hulp:

Wil je kind graag bij een vereniging sporten, maar heb je niet zoveel geld? Dan kan je hiervoor terecht bij Jeugd fonds Sport & Cultuur of Stichting LeergeldJe kunt misschien ook via jouw gemeente sporten via het Volwassenenfonds. Of via gemeentelijke fondsen. Neem hiervoor contact op met je gemeente.

4. Zo blijf je voordelig in beweging

Als je lekker wil bewegen, kan dat ook thuis. Bekijk beweegvideo’s online of op YouTube. Of zoek oefeningen en schema’s om te trainen op via Google. Sportspullen nodig? Soms zijn die ook thuis te vinden. Een gevulde literfles met water staat gelijk aan 1 halter van 1 kilo. Stepoefeningen? Daar kun je de trap voor gebruiken. En de stoel of bank zijn handig om te gebruiken bij oefeningen voor je armen. Ook kun je buiten sporten. Zo zijn er steeds meer veldjes met sporttoestellen te vinden.

< Terug naar de hoofdpagina

Download de beweegplaat

Vind je het lastig om genoeg te bewegen op een dag? Daar helpen wij je graag mee. Download onze beweegplaat en volg het stappenplan. Door het stappenplan te volgen en oefeningen te doen, beweeg je genoeg op een dag. Doe je mee?

Meer handige extra's voor jouw gezondheid

Vergoedingen Promo Derde

Vergoedingen

Gaat bewegen niet meer zo soepel? Of heb je last van je rug of nek? Dat is vervelend. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan deze klachten behandelen. Of je hiervoor een vergoeding ontvangt, hangt af van de verzekering die je hebt.  

Gezond leven

Gezond Leven

Wil je naast bewegen ook aan de slag gezonder eten of beter ontspannen? Op Gezond Leven vind je gratis apps, handige tips en leuke oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt. Waar en wanneer je wilt.

Promo Preventiebudget C&O

Preventiebudget

Wil je aan de slag met je gezondheid? Als je aanvullend verzekerd bent kun je aan veel cursussen en trainingen meedoen. Deze worden vergoed vanuit het preventiebudget. Kies jouw pakket en bekijk het aanbod.