Het zorgkantoor helpt je bij jouw keuzes

Heb je langdurige zorg nodig? Het zorgkantoor in jouw regio helpt je met het regelen. Het zorgkantoor koopt voor jou de zorg in bij een (thuis)zorginstelling of verpleeghuis. Als de zorg niet naar wens is, kan het zorgkantoor dit voor je bespreken met de zorgverlener.


Keuze uit 5 mogelijkheden

Het zorgkantoor kijkt met jou welke langdurige zorg het beste past bij jouw wensen en behoeften. Dit kan zorg thuis zijn of ergens anders. De volgende 5 combinaties zijn mogelijk:

  • Thuis blijven wonen en zelf de zorg regelen met een persoonsgebonden budget (pgb)
  • Thuis blijven wonen en het zorgkantoor de zorg laten regelen (zorg in natura)
  • Thuis blijven wonen en een combinatie van persoonsgebonden budget en zorg in natura
  • Wonen in een instelling en het zorgkantoor de zorg laten regelen (zorg in natura)
  • Wonen in een instelling en zelf de zorg regelen met een persoonsgebonden budget. Bekijk goed wat de mogelijkheden zijn

Zorg laten regelen met zorg in natura

Het zorgkantoor regelt jouw wensen rond de zorg, samen met een gecontracteerde zorgverlener. De kosten hiervoor worden door het zorgkantoor rechtstreeks aan de zorgverlener betaald.

Zorg zelf regelen met een persoonsgebonden budget (pgb)

Met een persoonsgebonden budget bepaal je zelf door wie, wanneer, waar en hoe je de zorg wil krijgen. Dit omschrijf je in een zorgplan. Daarna sluit je een contract af met de zorgverlener. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) checkt het contract en het zorgkantoor geeft akkoord op het zorgplan. De SVB beheert het budget en betaalt degene die de zorg verleent.

Zo wordt je goed geholpen

  1. Bespreek goed met je huisarts, zorgverlener en het zorgkantoor of een indicatie voor langdurige zorg het beste bij jou past.

  2. Spoed? Jouw huisarts kan ervoor zorgen dat je binnen 24 uur bij een zorgverlener geplaatst wordt.

  3. Het zorgkantoor helpt je bij het opstellen van het zorgplan. Daarin staat welke zorg belangrijk voor je is en wat jouw wensen zijn.

 

Wat vinden anderen?

Kijk ook eens op de website www.zorgkaartnederland.nl wat anderen vinden van jouw mogelijke zorgverlener(s).