Van behandeling in het ziekenhuis tot de rekening

Ga je binnenkort naar het ziekenhuis? Of ben je pas geweest? Soms betaal je voor dit bezoek zelf een bedrag, je eigen risico. De zorgkostenfactuur voor deze ziekenhuiskosten krijg jij meestal pas een tijd na je bezoek. Dit kan soms wel maanden duren. We leggen het je graag uit.

DBC

Ziekenhuizen verzamelen alle kosten voor jouw zorg in één pakketje. Zo’n pakketje heet een DBC (Diagnose Behandelcombinatie). De maximale looptijd van een DBC is 120 dagen. Het kan zijn dat je behandeling nog niet klaar is op het moment dat de DBC afloopt. Bijvoorbeeld omdat je nog terug moet voor een controle. Het ziekenhuis opent dan een vervolg-DBC. De startdatum van de vervolg-DBC sluit altijd direct aan op de sluitingsdatum van de vorige DBC. Het zegt dus niets over wanneer je zelf in het ziekenhuis was. De startdatum van een (vervolg-)DBC is belangrijk voor jouw vergoeding en je eigen risico.

Kosten die jij betaalt voor je behandeling in het ziekenhuis

Ziekenhuizen sturen de rekening naar ons. Dit doen zij gemiddeld binnen 4 maanden na het sluiten van de DBC. Wij betalen de kosten van jouw behandeling en controles direct aan het ziekenhuis. Voor de meeste ziekenhuiszorg geldt wel het eigen risico. Geldt voor jouw behandeling eigen risico of een eigen bijdrage? Dan ontvang jij voor de kosten van ons een zorgkostenfactuur. Deze kosten betaal je namelijk zelf.

Behandeling in een ander jaar dan kosten eigen risico

Voor het eigen risico kijken we naar de datum waarop de DBC is geopend (startdatum). Hierdoor kan het dus zijn dat je eigen risico betaalt voor een behandeling in een ander jaar.

Voorbeeld 1: In december 2023 ga je naar een medisch specialist. Op dat moment start de DBC. In januari 2024 word je geopereerd. Deze kosten vallen onder het eigen risico van 2023.

Voorbeeld 2: Jouw vervolg-DBC wordt geopend in december 2023 en jij hebt in januari 2024 een controle in het ziekenhuis. Dan horen de kosten van deze controle bij de vervolg-DBC met startdatum december 2023. Dit betekent dat je voor de controle in januari 2024 eigen risico betaalt voor 2023.

Voorbeeld 3: In september 2023 heb je een operatie ondergaan. In januari 2024 moet je terug naar het ziekenhuis voor een nacontrole. De specialist start in januari een nieuwe DBC, want er zitten meer dan 120 dagen tussen. Je betaalt het eigen risico van 2023 voor de operatie. Voor de nacontrole betaal je het eigen risico van 2024.