Vergoeding dieetpreparaten 2019

Wanneer hebt u recht op een dieetpreparaat?

U hebt recht op dieetpreparaten (polymere, oligomere, monomere en modulaire) als u niet kunt uitkomen met aangepaste normale voeding en andere producten van bijzondere voeding.

En er is sprake van een van de volgende situaties: 

  • U lijdt aan een stofwisselingsstoornis.
  • U lijdt aan een voedselallergie.
  • U lijdt aan een resorptiestoornis.
  • Het is medisch vastgesteld dat u lijdt aan een ziekte gerelateerde ondervoeding of dat u een risico hierop hebt.
  • U bent aangewezen op deze dieetpreparaten volgens de richtlijnen die in Nederland door de betreffende beroepsgroepen worden aangehouden.

Dieetpreparaten

 

Een voorbeeld van een dieetpreparaat is drinkvoeding. We hebben bepaalde soorten drinkvoeding als voorkeursproduct geselecteerd. Dit is lager geprijsde drinkvoeding (van een bepaald merk of bepaalde fabrikant). U vindt de door ons geselecteerde drinkvoeding in het Reglement farmaceutische zorg. Dit is het reglement van 2018, het reglement 2019 volgt binnenkort. Let op: deze lijst met geselecteerde drinkvoedingen (voorkeursproducten) kan regelmatig veranderen.

Dezelfde kwaliteit, lagere prijs

De voorkeursproducten zijn in voedingskundige samenstelling vergelijkbaar met het product dat u gewend bent. De drinkvoeding is er in verschillende smaken waaruit u kunt kiezen.

Alle drinkvoedingen voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Zo weet u zeker dat ze van goede kwaliteit zijn. Ze zijn alleen goedkoper.  

Wat betekent dit voor u?

Krijgt u van uw arts of diëtist geen specifiek merk drinkvoeding voorgeschreven? Of is er voor de drinkvoeding die u al gebruikte een voorkeursproduct? Dan krijgt u van uw apotheker of leverancier het voorkeursproduct. Hiermee hebt u een voordeel. Het verplicht en vrijwillig eigen risico gelden dan namelijk niet. U kunt ook kiezen voor andere drinkvoeding, die niet als voorkeursdrinkvoeding is aangewezen. In dat geval geldt het verplicht en vrijwillig eigen risico wel. 

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Basisverzekering Vergoeding
Ruime Keuze Gecontracteerd: 100% op basis van het gecontracteerd tarief
Niet-gecontracteerd: maximaal 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief
Eigen Keuze Gecontracteerd en niet-gecontracteerd: maximaal 100% van het marktconforme tarief


Let op:
u hebt een machtiging nodig van VGZ voor dieetpreparaten. Anders krijgt u geen vergoeding.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekeringen

U krijgt geen vergoeding voor dieetpreparaten uit de aanvullende verzekering. 

Extra informatie

Eigen risico

Maakt u gebruik van het voorkeursproduct? Dan geldt het verplicht en vrijwillig eigen risico niet. U kunt ook kiezen voor andere drinkvoeding, die niet als voorkeursdrinkvoeding is geselecteerd. In dat geval geldt het verplicht en vrijwillig eigen risico wel.

Niet-gecontracteerde zorgaanbieder

Hebt u een basisverzekering VGZ Ruime Keuze? En wilt u voor dieetpreparaten naar een apotheek of apotheekhoudend huisarts waarmee we voor deze zorg geen contract hebben? Dan krijgt u een lagere vergoeding. U vindt de maximale vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg in de Lijst maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorg 2019. Deze lijst publiceren wij in november.

Bekijk hier de vergoeding in 2018

Hebt u de basisverzekering VGZ Eigen Keuze? Dan krijgt u maximaal 100% van het marktconforme tarief vergoed bij een gecontracteerde en niet-gecontracteerde leverancier. 

Dieetproducten

U hebt geen recht op een vergoeding voor dieetproducten die u in de algemene verkoop koopt. Denk daarbij aan glutenvrije of zoutarme producten die u in de supermarkt of bij de drogist kunt kopen.

Drinkvoeding

Voor dieetpreparaten gaat u naar een apotheker, apotheekhoudend huisarts of een door ons aangewezen zorgaanbieder.

U vindt de gecontracteerde zorgaanbieders in de Zorgzoeker. Zoek op zorgsoort drinkvoeding. Gebruikt u de door ons geselecteerde voorkeursdrinkvoeding? Dan hebt u een voordeel. Het verplicht en vrijwillig eigen risico gelden dan namelijk niet. U kunt ook kiezen voor andere drinkvoeding, die niet als voorkeursdrinkvoeding is geselecteerd. In dat geval geldt het verplicht en vrijwillig eigen risico wel. U vindt de voorkeursdrinkvoedingen in het Reglement farmaceutische zorg. Houd er rekening mee dat de dienstverlening van de apotheek, bijvoorbeeld de terhandstellingskosten, het begeleidingsgesprek bij een nieuw geneesmiddel of een instructie wel onder het eigen risico vallen.

Gaat u naar een apotheker waarmee we geen contract hebben om drinkvoeding te leveren? Dan betaalt u mogelijk een deel van de kosten zelf. Koopt u een dieetpreparaat in de algemene verkoop, zoals de supermarkt of drogist? Dan krijgt u geen vergoeding.

Sondevoeding

Voor sondevoeding kunt u alleen terecht bij Mediq Tefa, Sorgente, MediReva en Medizorg/Eurocept. Let op: gaat u voor sondevoeding naar een andere (zorg)aanbieder? Dan hebt u geen recht op vergoeding. De gecontracteerde en aangewezen zorgaanbieders vindt u in de Zorgzoeker

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Wij raden u aan om, als u zorg nodig hebt, vooraf de verzekeringsvoorwaarden van onze zorgverzekering te raadplegen. De genoemde vergoedingen zijn maximale vergoedingen.

Welk pakket heb ik ook alweer?

Dat ziet u onder 'Verzekering' in de VGZ Zorg app.

Lees meer over de VGZ Zorg app
Of bekijk uw pakket in Mijn VGZ

Met hart voor zinnige zorg