Zorgkosten aftrekbaar
bij de Belastingdienst

Sommige zorgkosten zijn aftrekbaar

Heb je veel zorgkosten gemaakt het afgelopen jaar? Dan mag je in sommige gevallen zorgkosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. We vertellen je er graag meer over.

Wanneer kun je zorgkosten aftrekken?

Of je zorgkosten kunt aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting, hangt bijvoorbeeld af van:

Het soort zorgkosten

Kosten voor bepaalde behandelingen, medicijnen, hulpmiddelen of vervoerskosten kunnen aftrekbaar zijn. Bijvoorbeeld als ze niet door ons vergoed worden. En niet onder je eigen risico vallen. Op de site van de Belastingdienst zie je welke kosten aftrekbaar zijn. En welke voorwaarden er gelden. 

De hoogte van het bedrag van de zorgkosten

Om geld terug te krijgen, moeten de zorgkosten boven een bepaald bedrag komen. Dit heet het drempelbedrag. De hoogte ervan is afhankelijk van je inkomen. Hoe lager je inkomen, hoe groter de kans dat je in aanmerking komt voor teruggave.

Zorgkosten aftrekken? Zo doe je het

 1. Bekijk eerst wat jouw drempelbedrag is

  Dan weet je gelijk of je wel of niet in aanmerking komt voor een teruggave. De Belastingdienst legt uit wat jouw drempelbedrag is. Heb je meer zorgkosten betaald dan het drempelbedrag? Ga dan naar stap 2.
 2. Bekijk welke zorgkosten je kunt aftrekken

  Gebruik hiervoor het overzicht van de Belastingdienst.

 3. Bekijk of je zorgkosten hebt gemaakt die je kunt aftrekken in de aangifte

  Je vindt een overzicht van je zorgkosten in de VGZ app en in Mijn VGZ. Hier selecteer je het jaar waarover je aangifte doet.

  Tip: Ontvang je rekeningen van je zorgaanbieder soms rechtstreeks? Deze rekeningen staan niet in het overzicht van VGZ, maar zijn misschien wel aftrekbaar. We adviseren je om ook die rekeningen te controleren.

 4. Vul je belastingaangifte in

  Als je de aangifte online doet, dan wordt automatisch berekend hoeveel zorgkosten je mag aftrekken.

Goed om rekeningen en bankafschriften te bewaren

De Belastingdienst kan je vragen om een bewijs van de zorgkosten te laten zien. Daarom raden we je aan om rekeningen of bankafschriften van de zorgkosten te bewaren bij je belastingaangifte.