Wachttijd bij mondzorg

Voor vergoeding van sommige behandelingen in onze tandartsverzekeringen geldt een wachttijd van maximaal 12 maanden. Bijvoorbeeld bij kronen, bruggen of orthodontie. Wij begrijpen dat dit vervelend kan zijn. Toch is daar een goede reden voor. Op deze pagina leggen we uit waarom er een wachttijd is.

Wat is wachttijd?

Wachttijd betekent dat je in het 1e jaar gewoon premie betaalt. Je krijgt dan nog geen vergoeding voor sommige behandelingen. Vanaf het 2e jaar heb je wel recht op een vergoeding. Dit is nodig omdat wachttijd ons helpt om de zorg voor iedereen betaalbaar te houden.

Geen wachttijd bij Gelijk oversteken!
Had je dezelfde of hogere vergoeding in je vorige aanvullende (tandarts)verzekering? Dan heb je misschien geen of minder wachttijd. Dat noemen wij Gelijk oversteken.

Lees meer over Gelijk oversteken!

Met wachttijd houden we de premie zo laag mogelijk

Als er iets gebeurt wil je verzekerd zijn van goede zorg. Dat begrijpen wij. We zien steeds vaker dat verzekerden pas een tandartsverzekering nemen als ze zeker weten dat de zorg ook gebruikt wordt.

De kosten van sommige tandartsbehandelingen zijn erg hoog. Vergoeden we veel meer tandartskosten dan we premie ontvangen? Dan moet de premie stijgen. Dat willen we natuurlijk liever voorkomen. We hopen zo dat iedereen kan blijven kiezen voor een tandartsverzekering.

Waarvoor geldt de wachttijd?

De wachttijd geldt bij de volgende behandelingen en verzekeringen:

Orthodontie tot 18 jaar

 • VGZ Tand Beter
 • VGZ Zorgt Tand Beter
 • VGZ Werkt Tand Beter
 • VGZ Tand Best
 • VGZ Zorgt Tand Best
 • VGZ Werkt Tand Best
 • VGZ Optimaal
 • VGZ Excellent

Kronen, bruggen, implantaten en gedeeltelijke protheses

 • VGZ Tand Best
 • VGZ Zorgt Tand Best
 • VGZ Werkt Tand Best
 • VGZ Tand Optimaal

Orthodontie vanaf 18 jaar

 • VGZ Tand Best
 • VGZ Zorgt Tand Best
 • VGZ Werkt Tand Best
De wachttijd geldt alleen bij behandelingen die horen bij kronen en bruggen (R-codes), implantaten (J-codes), gedeeltelijke protheses (P-codes) en orthodontie (F-codes).

Je kunt tijdens het 1e jaar gewoon gebruik maken van alle andere vergoedingen uit jouw tandartsverzekering.

Gelijk oversteken

Gelijk oversteken betekent dat je geen of minder wachttijd hebt. Je had dan een pakket met dezelfde of een hogere vergoeding bij je vorige zorgverzekeraar.

Dat kan dus betekenen dat wij de kosten al eerder vergoeden!

Gelijk oversteken geldt voor iedere persoon apart op de polis. Ook voor kinderen onder de 18 jaar.

Gebruik de keuzehulp hieronder om te kijken of jij ook gelijk kunt oversteken!

Vragen over wachttijd en gelijk oversteken

 • Had je dezelfde soort verzekering bij jouw vorige zorgverzekeraar? En stap je over naar VGZ? Met onze Gelijk oversteken regeling heb je misschien minder of geen wachttijd. De regeling geldt voor iedere persoon apart op de polis. Ook voor kinderen onder de 18 jaar. En Gelijk oversteken kan dus betekenen dat wij de kosten al eerder vergoeden!

  Nadat je jouw polis hebt ontvangen ontvang je ook een brief. In deze brief staat of er voor jou, of anderen op jouw polis, wachttijd geldt. Na de ingangsdatum van de verzekering zie je alle informatie over wachttijd ook in de VGZ app of in Mijn VGZ.

  Let op: Je kunt alleen de wachttijd zien van de persoon die is ingelogd. Je ziet dan of je wachttijd hebt voor jouw pakket in 2024. Verander je jouw aanvullende verzekering bij ons? Kijk dan opnieuw in Mijn VGZ of je wachttijd hebt.

 • Dit controleren wij automatisch bij jouw huidige zorgverzekeraar. Heb je dezelfde soort verzekering? Dan heb je minder of geen wachttijd. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Handig! Heb je geen zelfde soort verzekering? Dan heb je een wachttijd van 12 maanden.
 • Wij kijken naar het bedrag dat jouw vorige zorgverzekeraar vergoedde. Dit bekijken wij voor tandbehandelingen en orthodontie. Vergoedde jouw vorige zorgverzekeraar een vergelijkbaar bedrag of hoger? Dan zien wij dat als dezelfde soort verzekering.

  Goed om te weten: Alle vergoedingen vanaf 2000 euro zien wij als een gelijke vergoeding. Had je bijvoorbeeld een vergoeding van 2000 euro in je oude pakket? En stap je over naar een vergoeding van 2500 euro of hoger? Dan heb je bij ons geen wachttijd!

 • Kies je vanaf 2024 voor een meer uitgebreide tandartsverzekering? Dan hebben we goed nieuws! Je hebt dan alleen nog een wachttijd voor het deel dat hoger is dan de oude vergoeding. Je kunt de vergoeding die je gewend bent dus meteen gebruiken! Hieronder lees je waarmee je rekening kunt houden:

  • Stap je over van Tand Goed naar Tand Beter? Dan geldt er alleen een wachttijd voor de vergoeding van orthodontie voor kinderen tot 18 jaar.
  • Stap je over van Tand Goed naar Tand Best? Dan geldt de wachttijd voor alle genoemde behandelingen.
  • Stap je over van Tand Beter naar Tand Best? Dan geldt de wachttijd ook voor alle genoemde behandelingen. Is je budget bij Tand Beter voor orthodontie voor kinderen nog niet helemaal op? Dan kun je dit bij Tand Best nog opmaken tijdens de wachttijd.

  Voorbeeld: Je hebt in 2023 een Tand Beter verzekering. Hierin vergoeden we eenmalig € 1.500 voor orthodontie bij kinderen tot 18 jaar. Je wil overstappen naar Tand Best. Hierin vergoeden we nog eens € 1.000 voor de beugel van jouw kind. De wachttijd bij orthodontie geldt dan alleen voor die extra € 1.000. En heb je in 2023 nog maar € 750 van de vergoeding voor een beugel gebruikt? Dan mag je de andere € 750 tijdens de wachttijd bij Tand Best in 2024 gewoon gebruiken.

 • Wil je iemand toevoegen aan jouw polis op een pakket waarvoor wachttijd geldt? Dan geldt er een wachttijd voor de persoon die je bijschrijft. Ook als dit bijvoorbeeld jouw kind is en je zelf geen wachttijd (meer) hebt.

  Wil je iemand toevoegen en had deze persoon een zelfde soort verzekering bij de vorige zorgverzekeraar? Dan geldt mogelijk de Gelijk oversteken regeling en is er geen of minder wachttijd.

 • Alle zorg uit jouw tandartsverzekering die niet onder wachttijd valt, krijg je vergoed zoals je gewend bent.