Meeverzekerde kinderen & gezinsleden

Verandert uw zorgverzekering als u gaat trouwen of een kind krijgt? Hoe zit het met de zorgverzekering van mijn kind? Tot welke leeftijd is uw kind gratis meeverzekerd? Bekijk hieronder de vragen en antwoorden.

Veelgestelde vragen

 • Tot welke leeftijd is mijn kind gratis meeverzekerd?

  Tot 18 jaar is en blijft de zorgverzekering gratis. Zowel de basis- als de aanvullende verzekering. Vanaf 18 jaar gaat u ook voor uw kind premie betalen. Staat uw kind bij u op de polis? Dan ontvangt u ook de afschrijving van de premie. Uiteraard is het ook mogelijk dat uw kind de premie zelfstandig gaat betalen. Hiervoor moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten bij VGZ. Uw kind wordt dan automatisch van uw polis gehaald.
 • Mijn kind gaat studeren. Kan mijn kind meeverzekerd blijven?

  Ja, uw kind heeft een eigen zorgverzekering maar kan wel gewoon bij u op de polis blijven. Gaat uw kind op een ander adres wonen? Geef het nieuwe adres dan door aan de gemeente. De gemeente past het adres aan in de Basisregistratie personen (BRP). Wij krijgen het nieuwe adres dan automatisch door van de gemeente.
 • Mijn kind gaat verhuizen. Kan mijn kind meeverzekerd blijven?

  Ja, uw kind kan gewoon op de polis blijven staan. Uw kind hoeft alleen het nieuwe adres door te geven aan de gemeente. De gemeente past het adres aan in de Basisregistratie personen (BRP). Wij krijgen het nieuwe adres dan automatisch door van de gemeente.
 • Ik ga met mijn partner samenwonen of trouwen. Verandert mijn verzekering?

  Nee, in principe verandert er niets in uw zorgverzekering. Wel kunt u er voor kiezen om samen op één polis te staan. Het voordeel is dat uw gegevens overzichtelijk bij elkaar staan.
 • Wij verwachten binnenkort een baby. Wanneer moeten we ons kindje inschrijven?

  Gefeliciteerd! Uw kind moet zo snel mogelijk worden ingeschreven voor de zorgverzekering. Schrijf uw baby zeker binnen vier maanden na de geboorte in. U kunt uw pasgeboren zoon of dochter online aanmelden via Mijn VGZ (inloggen met DigiD). 

  Bekijk hier alles over een geboorte doorgeven.