Vragen over meeverzekerde kinderen & gezinsleden

Verandert je zorgverzekering als je gaat trouwen of een kind krijgt? Hoe zit het met de zorgverzekering van je kind? En tot welke leeftijd is je kind gratis meeverzekerd? Bekijk hieronder de vragen en antwoorden.

Veelgestelde vragen

 • Tot 18 jaar is de zorgverzekering gratis. Zowel de basis- als de aanvullende verzekering. Staat jouw kind bij jou op de polis? Dan betaal je vanaf de 18e verjaardag ook voor je kind premie. Het is natuurlijk ook mogelijk om je kind zelf de premie te laten betalen. Hiervoor moet het kind wel zelf een zorgverzekering afsluiten bij VGZ. Jouw kind wordt dan automatisch van je polis afgehaald.

  Meer over 18 jaar worden

 • Ja, je kind heeft een eigen zorgverzekering maar kan wel gewoon bij jou op de polis blijven. Gaat je kind op een ander adres wonen? Geef het nieuwe adres dan door aan de gemeente. De gemeente past het adres aan in de Basisregistratie personen (BRP). Wij krijgen het nieuwe adres dan automatisch door van de gemeente.
 • Ja, je kind kan gewoon bij jou op de polis blijven staan. Je kind hoeft alleen het nieuwe adres door te geven aan de gemeente. De gemeente past het adres aan in de Basisregistratie personen (BRP). Wij krijgen het nieuwe adres dan automatisch door van de gemeente.
 • Nee, er verandert dan niets aan je zorgverzekering. Wel kun je ervoor kiezen om samen op één polis te staan. Het voordeel is dat jullie gegevens dan overzichtelijk bij elkaar staan.

  Aanpassing doorgeven

 • Gefeliciteerd! Je kindje moet zo snel mogelijk worden ingeschreven voor de zorgverzekering. Schrijf je baby binnen vier maanden na de geboorte in. Je kunt je pasgeboren zoon of dochter online aanmelden via Mijn VGZ (inloggen met DigiD). 

  Lees hier alles over een geboorte doorgeven.