Wijknetwerken en wijkteams

Zorg dichtbij geregeld

Wij geloven dat je mensen het best kunt helpen met hun gezondheid via een wijkgerichte aanpak van zorg en welzijn. We noemen dat wijknetwerken. Hulpverleners in de wijk creëren één centraal aanspreekpunt, het wijkteam, dat mensen op de juiste manier helpt.

 

Korte lijnen

In een wijkteam zitten maatschappelijk werkers, woningbouwcorporaties, wijkverpleegkundigen en andere partners in de wijk. Zij vormen een wijkteam met een centraal aanspreekpunt. Hierdoor kan er snel geschakeld worden en staat de juiste zorg voor de patiënt voorop. Ook buurtbewoners worden aangemoedigd elkaar te helpen.

De zorg voor meneer Jansen vanuit het wijkteam

Meneer Jansen (74) uit Venlo woont al een tijdje alleen. Onlangs is zijn vrouw overleden. Hij zit vooral binnen, want door de reuma in zijn handen en benen kan hij niet meer in zijn geliefde tuin werken. De enige persoon die hij veel ziet is de thuishulp. Elke dag ziet hij het onkruid in zijn tuin verder woekeren en de wereld aan hem voorbijgaan. Hij voelt zich eenzaam en ongelukkig.

Hoe gaat het zonder wijkteam?

Meneer Jansen heeft duidelijk hulp nodig. Normaal gesproken, in de oude situatie, zou hij op advies van zijn thuishulp naar zijn huisarts zijn gegaan. Die zou hem waarschijnlijk richting de GGZ hebben gestuurd vanwege een beginnende depressie.

Hoe gaat het mét wijkteam?

Op advies van zijn thuishulp gaat meneer Jansen naar de huisarts. Die vertelt hem dat er een wijkteam is. De praktijkondersteuner van zijn huisarts zit ook in dit wijkteam. Meneer Jansen komt terecht bij een dagbegeleider van het wijkteam, die hij al een beetje kent uit het buurthuis waar hij af en toe komt. De dagbegeleider stelt samen met de rest van het wijkteam een plan van aanpak op voor meneer Jansen. Dat bestaat uit een cursus Rouwverwerking en deelname aan een lotgenotengroep. Maar ook hebben ze een bridgeclub in de wijk gevonden. Zo komt meneer Jansen weer onder de mensen. En een gepensioneerde buurtbewoner is gevraagd om meneer Jansen te helpen met zijn tuintje.

Resultaat dankzij goede zorg!

Het zorg- en welzijnsarrangement van het wijkteam levert direct resultaat:

  • Voor meneer Jansen is goed gezorgd, hij voelt zich beter en kan zijn leven weer oppakken.
  • Dankzij het wijkteam heeft meneer Jansen géén GGZ nodig.
  • De thuishulp komt nog maar 2 uur in de week in plaats van 20 uur, dat scheelt enorm in de kosten.

De rol van VGZ: wijkteams organiseren

Met de wijkteams verbinden we welzijn en zorg met elkaar. We ondersteunen de wijkteams in hun werk en zetten projecten op, samen met gemeenten en andere maatschappelijke partners. Dankzij deze aanpak groeien sociale problemen in een wijk niet uit tot gezondheidsklachten, en andersom. De wijkteams houden ook rekening met wat mensen en hun naasten (familie, vrienden of de buurt) zelf nog kunnen. Zo ontstaat er een betere integratie van zorg en welzijn in de wijk.

Weten hoe een wijkteam werkt? VGZ keek mee met wijkwerker Esther. Lees hoe haar dag eruitziet

Meer weten?

Benieuwd of er in uw buurt een wijkteam actief is? Vraag het uw gemeente. Hebt u een vraag over wijkverpleging in uw regio? Neem dan contact op met een thuiszorgorganisatie naar keuze. In de Zorgzoeker vindt u een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt.

Voor goede zorg zorgen we samen

Bekijk meer voorbeelden hoe VGZ samen de zorg wil verbeteren


Wijknetwerken uitgelegd in video

 

Met hart voor zinnige zorg