10 tips
voor een positieve
mindset

Zo krijg je meer Positivi-tijd

Positief blijven is belangrijk. Zeker nu. We geven je 10 tips voor meer Positivi-tijd. Met inzichten vanuit de psychologie. Want een positief gevoel, zorgt voor een gezonder leven.

Wil je de 10 tips altijd bij de hand hebben? Download dan de poster en hang 'm thuis op. Zo vergeet je nooit elke dag een positief momentje te pakken.

Tip 1: Stel jezelf vragen

Minder fijne gedachten. Daar kun je wat aan doen. Want heb je zo’n gedachte, stel jezelf dan enkele vragen. Klopt het wel wat ik denk? En zou ik het ook positief kunnen zien? Helpt vaak!

Tip 2: Verzin oplossingen

Het is belangrijk je bewust te zijn van hoe je omgaat met problemen. Heb je stress? Denk dan eens na over de oorzaak van deze stress. En verzin daarbij oplossingen. Je voelt je dan het best.

Tip 3: Wees weerbaar

Wanneer ben je weerbaar? Dat heeft met 3 dingen te maken: zie ‘problemen’ als uitdagingen, ga er actief mee aan de slag en vertrouw op je eigen kunnen! Dat maakt je positiever.

Tip 4: Kijk naar wat goed gaat

Misschien wel het belangrijkste inzicht. Kijk vooral naar wat goed gaat. Wat helpt, is elke dag 3 dingen opschrijven die goed gaan. Daar word je blij van. En bovendien creatiever en socialer.

Tip 5: Gebruik humor

Ondanks alles is er toch altijd wel iets grappigs. Ook aan jezelf. Lach erom. Je maakt dan ‘gelukshormonen’ aan: serotonine en endorfine. Die geven een betere stemming en minder stress.

Tip 6: Zorg voor regelmaat

Ok, misschien een beetje saai. Maar dat hoeft niet. Want je voelt je juist goed bij regelmaat. Bij een vaste dagindeling. Houd daarom regelmaat in je leven.

Tip 7: Blijf gezond

Gezond eten, genoeg bewegen en voldoende slaap zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Dat is niet alleen gezond voor je lichaam maar ook goed voor je geest. Het geeft je meer veerkracht.

Tip 8: Leef mindful

Nog een stapje verder dan mindfulness: mindful leven. Een open, nieuwsgierige houding, met acceptatie van wat er is. Dan leef je prettiger en kun je je bijvoorbeeld beter focussen.

Tip 9: Zoek naar zingeving

Wat maakt je het meest gelukkig? Niet veel geld of erkenning, maar zingeving. Het gevoel bij te dragen aan iets belangrijks. Dan kan van alles zijn, in het hier en nu of meer dan dat. Op jouw manier.

Tip 10: Houd contact met anderen

Steun kan je enorm helpen. Steun van familie, vrienden of collega´s. Het verbetert je weerstand en je voelt je prettiger. Houd daarom (digitaal) contact.