Ik wil stabiliteit sterke botten en spieren

Wil je val voorkomen? Met deze 4 tips heb je meer balans.

Wist je dat we balans en stabiliteit verliezen als we ouder worden? Dat dit al gebeurt vanaf je 50ste levensjaar? Regelmatig bewegen helpt om sterker te worden. Wie goed in balans is, voelt zich zekerder. En je verkleint daarmee je kans om te vallen.

Demy en Lisa zijn beweegcoaches én ervaren fysiotherapeuten bij Cure+. Zij snappen als geen ander waarom bewegen belangrijk is. Ze geven handige tips om stabiel te blijven en vertellen je meer over bewegen

Sterke botten en spieren belangrijk voor stabiliteit en balans

Het lichaam is een soort batterij. Als je die gebruikt raakt die langzaam leeg en werkt daardoor minder goed. Voor ons lichaam betekent dit dat bij te weinig beweging onze botten minder sterk worden en spieren verslappen. Blijven bewegen zorgt ervoor dat de batterij opgeladen blijft. Dit betekent dat onze botten en spieren sterk blijven. Daardoor heb je meer stabiliteit, uithoudingsvermogen, lenigheid, coördinatie en kracht.

Gevolg van minder sterke botten en spieren

Door een val belandt er elke 3 minuten iemand op de eerste hulp. De kans hierop is kleiner door sterke botten en spieren. En het risico op een breuk is een stuk groter. Veel mensen denken trouwens dat de meeste valongelukken buiten huis gebeuren. Maar dat is niet zo. 43% van de ongelukken gebeuren in huis en 7% op straat (Bron: veiligheid.nl).

Tips om vallen te voorkomen

1. Steviger staan

Oefen je stabiliteit zodat je steviger staat. Hoe je dit doet? Let op je houding. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Verdeel je gewicht en span je buikspieren lichtjes aan. Ontspan je schouders en houd je hoofd recht boven je lichaam. Zo sta je stevig en stabiel om de wereld aan te kunnen.

2. Goede schoenen en medicatie

Schoenen zijn heel belangrijk. Zorg dat je stevige en passende schoenen draagt. Zorg ook voor voldoende profiel en een lage hak. Laat je hakken en slippers maar in de kastūüėČ. Maar ook kunnen bepaalde medicijnen zorgen voor duizeligheid en sufheid. Daarom is het goed om de medicijnen regelmatig te laten controleren door de huisarts of apotheker. 

3. Aanpassingen in huis

Ook in en om het huis kan je door simpele maatregelen de kans op een val verkleinen. Denk aan voldoende verlichting in je huis. Je wilt niet struikelen. Dus pas op met losse tapijten en snoeren. Heb je al eens nagedacht over een antislip vloer in de badkamer. Heb je tuin? Is je terras vrij van mos of groene aanslag en vlak? Hulp nodig? De ergotherapeut kan altijd met je meekijken. 

4. Samen oefenen is nog leuker

 D√© manier om je botten en spieren sterker te maken is door ze te gebruiken ofwel bewegen. Er zijn oefengroepjes die helpen om het risico van vallen te verkleinen. Vraag het aan je huisarts. Of loop eens  binnen bij een wijkcentrum. Of begin een eigen groepje met buren of vrienden. Het kan je echt helpen om in beweging te komen te blijven. En bovendien ook nog heel gezellig. 

Wie zijn beweegcoaches Demy en Lisa? 

Deze blog is geschreven door beweegcoaches Demy van Everdingen en Lisa Langendoen van Cure+, een fysiotherapiepraktijk in Rotterdam. Demy is opgeleid als fysiotherapeut. En Lisa als bewegingsagoog. Uit ervaring in de praktijk weten zij dat bewegen onmisbaar is om klachten te voorkomen of te verminderen. Met deze blogs voor VGZ helpen zij jou graag om te gaan bewegen of te blijven bewegen.

Wij helpen je soepel en sterk te worden

De VGZ Soepel en Sterk Coach helpt. Dit is een gratis app vol beweegprogramma‚Äôs. Ontwikkeld door fysiotherapeuten. Voor verantwoord √©n leuk bewegen. Met een goede opbouw, belasting, variatie en herhaling. De oefeningen helpen jou soepel en sterk te blijven. 

Lees meer over de VGZ Soepel en Sterk Coach.

Beweeg de verzekeringen van rechts naar links

Krachtige knieën

Met dit programma werk je aan: 

 • Sterker staan
 • Kracht en balans
 • Het verminderen van stijfheid in de knie
 • Rekken en strekken van de spieren rondom de knie

Fitter ouder

Dit programma helpt je bij:

 • Beweging en balans voor je hele lichaam
 • Opbouwen van krachtige been en rugspieren
 • Meer fitheid en energie
 • Bewustzijn van wat je allemaal kan

Sterke enkel

Dit programma helpt je met:

 • Beweegoefeningen voor coördinatie en balans
 • Trainen van spieren rondom de enkels
 • Oefenen voor meer uithoudingsvermogen

Ook interessant voor jou: