Van werkstress naar werkgeluk

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Het aantal mensen dat zich ziek meldde als gevolg van werkstress was nog nooit zo hoog. Genoeg reden om uw medewerkers te ondersteunen bij het omgaan met en het verminderen van werkstress. Als HR-professional kunt u hier een actieve bijdrage in leveren. Benieuwd hoe? Lees verder.

36% ervaart werkstress

van de verzuim-gevallen heeft werkstress als oorzaak.

Bron: Vital Solutions, 2020

1,3 miljoen

Nederlandse werknemers hadden in 2019 last van een burn-out.

Bron: RTL-nieuws, 2020

3,1 miljard

Dat zijn de jaarlijkse verzuimkosten door werkstress.

Bron: TNO, 2020


"Een beetje stress is niet slecht. Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden, van te weinig ontspannen wel. Ga hierover het gesprek aan met je medewerkers en vraag bijvoorbeeld eens: waar ontspan jij van?'' 
- Klaas Koster, vitaloog

Aan de slag met werkstress in uw organisatie

Milou Hartelman over werkstress

Blog: is werkstress altijd slecht?

Waar komt werkstress vandaan? Kwam het in een stroomversnelling door corona? En is werkstress altijd slecht? Milou Hartelman, HR-specialist - ging op zoek naar het antwoord. Ze deelt graag wat ze tot nu toe geleerd heeft. 

Podcast van werkstress naar werkgeluk

Podcast: van werkstress naar werkgeluk

Hoe spoort u werkstress bij medewerkers op en hoe is een negatieve kijk op werkstress te veranderen naar een positieve? Vitaliteitsmanager Germaine Soyer en vitaloog Klaas Koster gaan in gesprek en delen hun ervaring en handige tips. 

Voor de leidinggevenden in uw organisatie


3 tips om werkstress te signaleren en managen

Als leidinggevende speelt u een cruciale rol in het signaleren en verminderen van werkstress. Deze 3 tips helpen u op weg:

  1. Vroegtijdig signaleren: ga het gesprek aan Het begint allemaal met vitamine A: aandacht. Maak tijd vrij om eens echt te vragen hoe het met een medewerker gaat en goed te luisteren. Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan? Bekijk deze video voor tips of maak gebruik van onze spiekbrief één-op-één-gesprekken.
  2. Geef het goede voorbeeld en deel. Goed voorbeeld doet volgen. Als u als leidinggevende zelf ook deelt waar u tegenaan loopt, zult u zien dat medewerkers ook eerder dingen zullen delen.
  3. Stimuleer ontspanning. Stimuleer medewerkers actief om tijd vrij te maken voor ontspanning. Benoem hoe belangrijk het is om echt pauze te nemen met bijvoorbeeld een wandeling in de natuur.


Training energiek leiding geven

Training: Energiek Leidinggeven

Leidinggeven is een vak. Met energiek leidinggeven haalt u als leidinggevende het beste uit uw medewerkers en laat u ze excelleren. Tijdens de training leert u hoe u uw team energieker kan maken en houden. U krijgt praktische handvatten en leert hoe u kunt komen tot effectieve keuzes.

De oplossingen voor uw medewerkers

VGZ heeft een breed aanbod aan workshops, trainingen en interventies die uw
medewerkers kunnen helpen bij het verminderen of zelfs voorkomen van werkstress.

Mindfulness coach app

Mindfulness Coach app

VGZ app - gratis

Beter omgaan met stress, zelfbewuster worden, leven in het hier en nu. De VGZ Mindfulness app helpt u en uw medewerkers hierbij met een programma dat ieder naar eigen wens kan invullen.
Omgaan met angst

Omgaan met angst

Gezond Leven - gratis met een collectiviteit

In deze digitale workshop leren uw medewerkers wat te doen als angst en paniek ze meer in de greep houdt dan ze zou willen. Ze krijgen inzicht in hun eigen angsten én concrete handvatten om ze aan te pakken.
Workshop kantooryoga

Workshop KantoorYoga

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 1.920


Werkstress reduceren door yoga? Het kan echt. In de workshop KantoorYoga 'Van Gedoe naar Geduld' leren uw medewerkers dat ontspannen tijdens een drukke werkdag niet veel tijd hoeft te kosten, maar wél veel kan opleveren.

Voorkom burn-out

Voorkom burn-out

Gezond Leven - gratis met een collectiviteit
Wilt u aan de slag om stressklachten te verminderen? Deze workshop geeft inzicht in de oorzaken van stressklachten en zit vol met oefeningen om een balans te vinden tussen stress en rust. Ervaren uw medewerkers langere tijd stress? Voorkom een burn-out!
Workshop minder piekeren

Workshop Minder Piekeren

Gezond Leven - gratis met een collectiviteit
In deze workshop krijgen uw medewerkers inzicht in hun piekergedrag. Leren in oplossingen denken en piekergedrag omzetten naar positieve gedachten. Want veel piekeren zorgt voor spanningen en stress. Reden genoeg om piekergedrag te lijf te gaan.
Training mindful werken

Training Mindful werken

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 845
De hectiek van de dag kan ervoor zorgen dat uw medewerkers geen rust in hun hoofd hebben. In deze groepstraining van drie uur leren uw medewerkers hoe mindfulness hierbij helpt. Met als resultaat: meer rust en energie en beter kunnen omgaan met stress.

Mindfulness VR-experience 

Vitaliteitsbudget (t.w.v. € 1700,-)

Uw medewerkers laten ervaren wat het effect is van ontspanning? In deze VR-experience kan dat. Door gebruik te maken van de Muse gekoppeld aan een VR headset kunnen uw medewerkers door zich te ontspannen de VR omgeving beïnvloeden. Zo leren uw medewerkers hoe ze zichzelf tot rust kunnen brengen. U kunt de experience bij uw accountbeheerder aanvragen.

Andere thema's binnen Gezond werkgeverschap

Vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u behoefte aan advies? We denken graag mee hoe u uw medewerkers en leidinggevenden optimaal kunt ondersteunen bij het verminderen van werkstress.

Stuur een bericht

Vul het contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Plan een videogesprek

Plan zelf een videogesprek in op een moment dat het u uitkomt.

Bel met uw contactpersoon

Al bekend bij VGZ? Uw vaste contactpersoon staat altijd voor u klaar.