Van werkstress naar werkgeluk

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Het aantal mensen dat zich ziek meldde als gevolg van werkstress was nog nooit zo hoog. Genoeg reden om je medewerkers te ondersteunen bij het omgaan met en het verminderen van werkstress. Jij kunt hier een actieve bijdrage in leveren. Benieuwd hoe? Lees verder.

36% ervaart werkstress

van de verzuim-gevallen heeft werkstress als oorzaak.

Bron: Vital Solutions, 2020

1,3 miljoen

Nederlandse werknemers hadden in 2019 last van een burn-out.

Bron: RTL-nieuws, 2020

3,1 miljard

Dat zijn de jaarlijkse verzuimkosten door werkstress.

Bron: TNO, 2020


"Een beetje stress is niet slecht. Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden, van te weinig ontspannen wel. Ga hierover het gesprek aan met je medewerkers en vraag bijvoorbeeld eens: waar ontspan jij van?'' 
- Klaas Koster, vitaloog

Aan de slag met werkstress in de organisatie

Milou Hartelman over werkstress

Blog: is werkstress altijd slecht?

Waar komt werkstress vandaan? Kwam het in een stroomversnelling door corona? En is werkstress altijd slecht? Milou Hartelman, HR-specialist - ging op zoek naar het antwoord. Ze deelt graag wat ze tot nu toe geleerd heeft. 

Podcast van werkstress naar werkgeluk

Podcast: van werkstress naar werkgeluk

Hoe spoor je werkstress bij medewerkers op en hoe is een negatieve kijk op werkstress te veranderen naar een positieve? Vitaliteitsmanager Germaine Soyer en vitaloog Klaas Koster gaan in gesprek en delen hun ervaring en handige tips. 

Voor de leidinggevenden in je organisatie

Training: Mentaal vitaal leidinggeven

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 1654
Groepstraining specifiek voor leidinggevenden om stress signalen te (h)erkennen, hierover (preventief) het juiste gesprek te kunnen voeren met hun medewerkers, samen de oorzaken en onderliggende problemen te verkennen en tot een gezamenlijk plan van aanpak te komen.
Training energiek leiding geven

Training: Energiek Leidinggeven

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 2210
Leidinggeven is een vak. Met energiek leidinggeven haal je als leidinggevende het beste uit je medewerkers en laat je ze excelleren. Tijdens de training leer je hoe je jouw team energieker kan maken en houden. Je krijgt praktische handvatten en leert hoe je kunt komen tot effectieve keuzes.

3 tips om werkstress te signaleren en managen

Als leidinggevende speel je een cruciale rol in het signaleren en verminderen van werkstress. Deze 3 tips helpen je op weg:

  1. Vroegtijdig signaleren: ga het gesprek aan Het begint allemaal met vitamine A: aandacht. Maak tijd vrij om eens echt te vragen hoe het met een medewerker gaat en goed te luisteren. Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan? Bekijk deze video voor tips of maak gebruik van onze spiekbrief één-op-één-gesprekken.
  2. Geef het goede voorbeeld en deel. Goed voorbeeld doet volgen. Als je als leidinggevende zelf ook deelt waar je tegenaan loopt, zul je zien dat medewerkers ook eerder dingen zullen delen.
  3. Stimuleer ontspanning. Stimuleer medewerkers actief om tijd vrij te maken voor ontspanning. Benoem hoe belangrijk het is om echt pauze te nemen met bijvoorbeeld een wandeling in de natuur.

Interventies bij burn-out en re-integratie

Werkstress hoeft niet altijd slecht te zijn. Maar (te)veel werkstress kan leiden tot burn-out of langdurig verzuim. En dat resulteert uiteindelijk in re-integratie. Op Mijn Bedrijfszorg zijn er verschillende interventies beschikbaar die medewerkers helpen bij dit proces.  

Interventies voor en na burn-out

Interventies voor re-integratie

De oplossingen voor je medewerkers

VGZ heeft een breed aanbod aan workshops, trainingen en interventies die jouw
medewerkers kunnen helpen bij het verminderen of zelfs voorkomen van werkstress.

Workshop mentale veerkracht

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 1.645
‘Je bent niet wat je overkomt maar hoe je ermee omgaat’, dat is de essentie van de workshop Mentale Veerkracht. Doelstelling van de workshops is het leren herkennen van stress en het toepassen van maatregelen bij het ervaren van stress, met behulp van theorie afgewisseld met verschillende oefeningen.

Therapieland: Stressles

Gratis met een aanvullende verzekering
Stress… Stress heeft invloed op je werkleven. Werkstress versterkt privéstress en andersom. Gelukkig kun je er veel aan doen. Daarover gaat het programma Stressles. Leer over oorzaken, leefstijl, omgaan met drukte, plannen en ontspannen.
Training mindful werken

Training Mindful werken

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 945
De hectiek van de dag kan ervoor zorgen dat medewerkers geen rust in hun hoofd hebben. In deze groepstraining van drie uur leren je medewerkers hoe mindfulness hierbij helpt. Met als resultaat: meer rust en energie en beter kunnen omgaan met stress.

Versterk je mindset

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 792
Stress heeft veel te maken met mindset. Een gebrek aan zingeving of zelfkennis kan je bijvoorbeeld stress opleveren. In deze training leer je in vijf weken je kracht, talenten en weerbaarheid kennen en aanspreken, net als je gevoel van zingeving en succes.

Mentaal welbevinden en stress reductie

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 405
Het doel van het programma is om stress en/of lichamelijke klachten te verminderen en het geluksgevoel te verbeteren. Leer om stress te herkennen en te verminderen. Met weekthema's, videogesprekken, een trainer, wekelijkse opdrachten en oefeningen.

E-consult mental care

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 157
Hoe houd je als werkgever op afstand goed zicht op de mentale gezondheid van medewerkers? Het e-consult biedt uitkomst. In een consult van max. 1 uur bieden zorgprofessionals een luisterend oor en helpen zij hen op weg met praktische tips en tools zodat problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en aangepakt.

Therapieland: Piekeren

Gratis met een aanvullende verzekering
Piekeren is in rondjes blijven denken. Vaak zijn die rondjes niet positief. Dit kan over werk zijn, maar ook over privé zaken. Het houdt je soms van je werk. Maar je kunt piekergedachten voorkomen en stoppen. Hoe je dat doet, leren medewerkers in het programma Piekeren.

Coaching in de natuur bij stress en burn-out

Mijn Bedrijfszorg - prijs op aanvraag
Dreigt een medewerker uit te vallen door te veel stress? Coaching in de natuur kan helpen. Ook helpt het bij het re-integreren van medewerkers. Met een Fasenplan ontwikkelt de medewerker technieken om voor langere tijd goed met stress om te gaan.
Mindfulness coach app

VGZ Mindfulness Coach

Gratis app

Beter omgaan met stress, zelfbewuster worden, leven in het hier en nu. De VGZ Mindfulness app helpt jou en je medewerkers hierbij met een programma dat ieder naar eigen wens kan invullen.

Energiek aan het werk

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 945
De workshop Energiek aan het werk is er voor medewerkers die veel van zichzelf vergen en langdurig optimaal willen presteren. Deze groepstraining werkt preventief en biedt een basis om lekker te werken. De medewerker leert met Energiek aan het werk:

Mindfulness VR-experience

Vitaliteitsbudget (t.w.v. € 1700,-)

Je medewerkers laten ervaren wat het effect is van ontspanning? In deze VR-experience kan dat. Door gebruik te maken van de Muse gekoppeld aan een VR headset kunnen je medewerkers door zich te ontspannen de VR omgeving beïnvloeden. Zo leren je medewerkers hoe ze zichzelf tot rust kunnen brengen. Je kunt de experience bij jouw accountbeheerder aanvragen.

Workshop kantooryoga

Workshop KantoorYoga

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 1.920


Werkstress reduceren door yoga? Het kan echt. In de workshop KantoorYoga 'Van Gedoe naar Geduld' leren medewerkers dat ontspannen tijdens een drukke werkdag niet veel tijd hoeft te kosten, maar wél veel kan opleveren.

Andere thema's binnen Gezond werkgeverschap

Vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heb je behoefte aan advies? We denken graag mee hoe jij je medewerkers en leidinggevenden optimaal kunt ondersteunen bij het verminderen van werkstress.