Psychosociale arbeidsbelasting

Psychosociale arbeidsbelasting
Van een opmerking die eigenlijk als grapje bedoeld was tot pesterijen, racisme en seksuele intimidatie. Grensoverschrijdend gedrag is overal. Soms klein, soms groot. Soms bewust en vaak ook niet. Maar in welke vorm het er ook is: het kan niet. Want mensen moeten zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Overal. Dus ook in uw organisatie. Maar hoe zorgt u daar als HR-professional voor?

29%

van alle werknemers heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag.

Bron: GIMD

2 miljoen
werknemers worden gepest op de werkvloer.

Bron: CNV, 2020

26 procent

van de bedrijven in Nederland nemen maatregelen tegen ongewenst gedrag.

Bron: Signum, 2021

"Als je jezelf de vraag moet stellen: hebben wij eigenlijk gedragsregels binnen onze organisatie en waar zijn ze te vinden? Dan zegt dat eigenlijk al genoeg. Hou het levend en ga het gesprek erover aan."

- Liselot de Jonge, vertrouwenspersoon bij GIMD

Aan de slag in uw organisatie

Podcast: een goed gesprek over sociale veiligheid 

Hoe zorgt u als HR-professional voor een sociaal veilige werkomgeving? En welke rol kan een vertrouwenspersoon daarin spelen? We gaan in gesprek met Liselot de Jonge, vertrouwenspersoon bij GIMD, over dit onderwerp. Ze geeft praktische tips over hoe u de sociale veiligheid in uw organisatie vergroot. 

Sociale veiligheid op werk

Sociale veiligheid op het werk

Door alle media-aandacht van de laatste tijd blijkt aandacht voor sociale veiligheid hard nodig. Ook binnen onze en uw organisatie. Een veilige werkomgeving is zó belangrijk. Waarom is dat? En welke rol kunt u als HR-professional hierin spelen?

Roel Keppel, HR manager bij G4S

HR-manager Roel Keppel van G4S vertelt 

‘Psychosociale arbeidsbelasting behoeft continu aandacht’, zegt Roel Keppel, beleidsadviseur werk en gezondheid bij G4S. ‘Social skills’ en snel optreden worden belangrijker. Hij vertelt hij hoe het bedrijf hier positief mee omgaat.
Openheid & sociale veiligheid

Openheid & sociale veiligheid

Wilt u de sociale veiligheid in uw organisatie vergroten? Zorg dan voor openheid over dit onderwerp. Een concreet en praktisch instrument hiervoor is een code voor sociale omgangsvormen. We vertellen u er meer over.
Leiderschap & sociale veiligheid

Leiderschap & sociale veiligheid

Een bepalende factor in een sociaal veilige werkomgeving is leiderschap, waarbij 1 leiderschapsstijl favoriet is. Welke dit is, wat deze inhoudt en hoe u de sociale veiligheid in uw organisatie kunt vergroten leest u in dit artikel.

Inspiratiesessie sociale veiligheid op de werkvloer

Sociale veiligheid is een belangrijk gespreksonderwerp. 13% van alle medewerkers krijgt bijvoorbeeld te maken met grensoverschrijdend gedrag. En werkgevers vinden het vaak lastig om met deze situaties om te gaan. Daarom helpen wij u graag. Tijdens deze inspirerende webinar gaan vertrouwenspersonen van Gimd met elkaar in gesprek. Zij geven tips waarmee u de sociale veiligheid op de werkvloer kunt verbeteren.

De vertrouwenspersonen beantwoorden tijdens de webinar de volgende vragen:

  • Wat is sociale veiligheid? (2.22 min)
  • Hoe maak je binnen je organisatie duidelijk dat je grensoverschrijdend gedrag niet tolereert? (9.45 min)
  • Hoe zet je sociale veiligheid op de kaart? (20.31 min)
  • Wat zijn de wettelijke kaders? (23.46 min)
  • Welke trainingen en educatiemogelijkheden heeft Gimd? (28.16 min)

De oplossingen voor uw medewerkers

Voelen uw collega’s zich niet veilig in een situatie? Dan vindt u bij ons een breed aanbod om hen te ondersteunen. Bijvoorbeeld workshops, trainingen en interventies.

Bedrijfsmaatschappelijk werk

Bedrijfsmaatschappelijk werk

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 500

Het is voor medewerkers soms best lastig om problemen op tijd te signaleren. En goed om te gaan met stressvolle situaties. Een bedrijfsmaatschappelijk werker kan hierbij helpen. Deze stimuleert ook om knelpunten bespreekbaar te maken.

Telefonische hulplijn 24/7

Telefonische hulplijn 24/7

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 128

Kampt uw medewerker met stress, zorgen of problemen? Via een speciaal beschikbare telefonische hulplijn kunnen uw medewerkers altijd terecht voor een persoonlijk gesprek met een bedrijfsmaatschappelijk werker. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Vertrouwenspersoon werk

Vertrouwenspersoon

Mijn Bedrijfszorg - prijs afh. van de aanbieder

Ongewenste omgangsvormen kan schadelijke gevolgen hebben voor uw medewerker. Een vertrouwenspersoon kan een belangrijke rol vervullen om ongewenst gedrag bespreekbaar te maken. En samen met het slachtoffer naar een oplossing te zoeken.

omgaan met schokkende incidenten

Omgaan met schokkende incidenten

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 1.053

Hoe moet je handelen bij een ingrijpende gebeurtenis? Dat is precies waar deze training bij helpt. Na afloop van deze training kunnen leidinggevenden hun medewerkers zorgvuldig en effectief opvangen.

Omgaan met agressie

Webinar: omgaan met agressie

Speciaal voor zorgmedewerkers - gratis

In deze webinar geven 2 psychologen praktische handvatten en tips om agressie tijdig een halt toe te roepen. Ook leren uw medewerkers hoe zij met agressie om kunnen gaan. En welke valkuilen ze hierbij kunnen vermijden.

Mindfulness coach app

Mindfulness Coach App

VGZ app - gratis

 Beter omgaan met stress, zelfbewuster worden, leven in het hier en nu. De VGZ Mindfulness app helpt uw medewerkers hierbij met een programma dat iedereen naar eigen wens kan invullen.

Andere thema's binnen Gezond werkgeverschap

Vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u behoefte aan advies? We denken graag mee hoe u een veilige werkomgeving creëert.

Stuur een bericht

Vul het contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Plan een videogesprek

Plan zelf een videogesprek in op een moment dat het u uitkomt.

Bel met uw contactpersoon

Al bekend bij VGZ? Uw vaste contactpersoon staat altijd voor u klaar.