Psychosociale arbeidsbelasting

Psychosociale arbeidsbelasting

Van een opmerking die eigenlijk als grapje bedoeld was tot
pesterijen, racisme en seksuele intimidatie. Grensoverschrijdend
gedrag is overal. Soms klein, soms groot. Soms bewust en vaak
ook niet. Maar in welke vorm het er ook is: het kan niet. Want
mensen moeten zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
Overal. Dus ook in je organisatie. Maar hoe zorg je daar
als HR-professional voor?

Psychosociale arbeidsbelasting

Van een opmerking die eigenlijk als grapje bedoeld was tot pesterijen, racisme en seksuele intimidatie. Grensoverschrijdend gedrag is overal. Soms klein, soms groot. Soms bewust en vaak ook niet. Maar in welke vorm het er ook is: het kan niet. Want mensen moeten zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Overal. Dus ook in je organisatie. Maar hoe zorg je daar als HR-professional voor?

29%

van alle werknemers heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag.

Bron: GIMD

2 miljoen
werknemers worden gepest op de werkvloer.

Bron: CNV, 2020

26 procent

van de bedrijven in Nederland nemen maatregelen tegen ongewenst gedrag.

Bron: Signum, 2021

"Als je jezelf de vraag moet stellen: hebben wij eigenlijk gedragsregels binnen onze organisatie en waar zijn ze te vinden? Dan zegt dat eigenlijk al genoeg. Hou het levend en ga het gesprek erover aan."

- Liselot de Jonge, vertrouwenspersoon bij GIMD

Aan de slag in uw organisatie

Sociale veiligheid op werk

Sociale veiligheid op het werk

Door alle media-aandacht van de laatste tijd blijkt aandacht voor sociale veiligheid hard nodig. Ook binnen onze en jouw organisatie. Een veilige werkomgeving is zó belangrijk. Waarom is dat? En welke rol kun je als HR-professional hierin spelen?

Roel Keppel, HR manager bij G4S

HR-manager Roel Keppel van G4S vertelt 

‘Psychosociale arbeidsbelasting behoeft continu aandacht’, zegt Roel Keppel, beleidsadviseur werk en gezondheid bij G4S. ‘Social skills’ en snel optreden worden belangrijker. Hij vertelt hij hoe het bedrijf hier positief mee omgaat.
Openheid & sociale veiligheid

Openheid & sociale veiligheid

Wil je de sociale veiligheid in je organisatie vergroten? Zorg dan voor openheid over dit onderwerp. Een concreet en praktisch instrument hiervoor is een code voor sociale omgangsvormen. We vertellen je er meer over.
Leiderschap & sociale veiligheid

Leiderschap & sociale veiligheid

Een bepalende factor in een sociaal veilige werkomgeving is leiderschap, waarbij 1 leiderschapsstijl favoriet is. Welke dit is, wat deze inhoudt en hoe je de sociale veiligheid in jouw organisatie kunt vergroten lees je in dit artikel.

Inspiratiesessie sociale veiligheid op de werkvloer

Sociale veiligheid is een belangrijk gespreksonderwerp. 13% van alle medewerkers krijgt bijvoorbeeld te maken met grensoverschrijdend gedrag. En werkgevers vinden het vaak lastig om met deze situaties om te gaan. Daarom helpen wij je graag. Tijdens deze inspirerende webinar gaan vertrouwenspersonen van Gimd met elkaar in gesprek. Zij geven tips waarmee je de sociale veiligheid op de werkvloer kunt verbeteren.

De vertrouwenspersonen beantwoorden tijdens het webinar de volgende vragen:

  • Wat is sociale veiligheid? (2.22 min)
  • Hoe maak je binnen je organisatie duidelijk dat je grensoverschrijdend gedrag niet tolereert? (9.45 min)
  • Hoe zet je sociale veiligheid op de kaart? (20.31 min)
  • Wat zijn de wettelijke kaders? (23.46 min)
  • Welke trainingen en educatiemogelijkheden heeft Gimd? (28.16 min)

Podcast: een goed gesprek over sociale veiligheid 

Hoe zorg je als HR-professional voor een sociaal veilige werkomgeving? En welke rol kan een vertrouwenspersoon daarin spelen? We gaan in gesprek met Liselot de Jonge, vertrouwenspersoon bij GIMD, over dit onderwerp. Ze geeft praktische tips over hoe je de sociale veiligheid in je organisatie vergroot. 

De oplossingen voor je medewerkers

Voelen je collega’s zich niet veilig in een situatie? Dan vind je u bij ons een breed aanbod om hen te ondersteunen. Bijvoorbeeld workshops, trainingen en interventies.

Therapieland: Accepteren

Gratis met een aanvullende verzekering
Iedereen kan iets naars meemaken. Op het werk of privé. Het programma Accepteren van Therapieland helpt je daarmee om te gaan. Zodat je het een plekje kunt geven en verder kunt. Wil je jouw medewerkers helpen met het accepteren van een incident? Dat kan met dit programma.
Telefonische hulplijn 24/7

Telefonische hulplijn 24/7

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 128

Kampt een medewerker met stress, zorgen of problemen? Via een speciaal beschikbare telefonische hulplijn kunnen  medewerkers altijd terecht voor een persoonlijk gesprek met een bedrijfsmaatschappelijk werker. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Vertrouwenspersoon werk

Vertrouwenspersoon

Mijn Bedrijfszorg - prijs afh. van de aanbieder

Ongewenste omgangsvormen kan schadelijke gevolgen hebben voor jouw medewerkers. Een vertrouwenspersoon kan een belangrijke rol vervullen om ongewenst gedrag bespreekbaar te maken. En samen met het slachtoffer naar een oplossing te zoeken.

omgaan met schokkende incidenten

Omgaan met schokkende incidenten

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 1.298

Hoe moet je handelen bij een ingrijpende gebeurtenis? Dat is precies waar deze training bij helpt. Na afloop van deze training kunnen leidinggevenden hun medewerkers zorgvuldig en effectief opvangen.

Omgaan met agressie

Webinar: omgaan met agressie

Speciaal voor zorgmedewerkers - gratis

In dit webinar geven 2 psychologen praktische handvatten en tips om agressie tijdig een halt toe te roepen. Ook leren je medewerkers hoe zij met agressie om kunnen gaan. En welke valkuilen ze hierbij kunnen vermijden.

Bedrijfsmaatschappelijk werk

Bedrijfsmaatschappelijk werk

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 500

Het is voor medewerkers soms best lastig om problemen op tijd te signaleren. En goed om te gaan met stressvolle situaties. Een bedrijfsmaatschappelijk werker kan hierbij helpen. Deze stimuleert ook om knelpunten bespreekbaar te maken.

Hallo zelfvertrouwen!

Gratis webinar - speciaal voor zorgmedewerkers
Psychosociale arbeidsbelasting kan onzekerheid creëren. Een beetje onzekerheid is natuurlijk normaal. Maar overbewustzijn van jezelf kan ook storen. Willen medewerkers werken aan hun zelfvertrouwen? En meer rust en autonomie ervaren? Deel dan dit webinar van OpenUp.

Opkomen voor jezelf

Therapieland - gratis met een aanvullende verzekering
Opkomen voor jezelf. Voor niet iedereen is dit vanzelfsprekend. Maar wel belangrijk op de werkvloer. Dit online programma Opkomen voor jezelf van Therapieland is er voor wie assertiever willen zijn.

Therapieland: Omgaan met emoties

Therapieland - gratis met een aanvullende verzekering
Iedereen heeft emoties. Maar niet iedereen herkent ze en weet ermee om te gaan. Dit programma Omgaan met emoties van Therapieland gaat over emoties herkennen en uiten op een manier die bij je past.

Trauma opvang en nazorg

Mijn Bedrijfszorg - op aanvraag
De hulpverleners van HSK zijn gespecialiseerd in het opvangen ven medewerkers na schokkende incidenten. De medewerker wordt gevolgd bij het herstel, de terugkeer naar het werk en het volgen van de klachten. Een snelle reactie of doorverwijzing kan voorkomen dat een medewerker niet werkt of lang wegblijft.

Andere thema's binnen Gezond werkgeverschap

Vragen? Onze adviseurs staan voor je klaar

Heb je behoefte aan advies? We denken graag mee hoe je een veilige werkomgeving creëert.