Bewegen

Medewerkers die veel bewegen, op de werkvloer en daarbuiten. Het is niet alleen goed voor hun eigen gezondheid. Maar ook voor de organisatie. Want iemand die genoeg beweegt is vaak productiever, gemotiveerder en minder vaak ziek. Maar hoe stimuleert je jouw medewerkers om meer te bewegen? 

60%

productiever zijn we na een korte wandeling van 5 minuten.

Bron: Werken in Beweging, 2021

56%

van de volwassenen in Nederland voldoet niet aan de beweegnorm.

Bron: CBS, 2022

25 dagen minder

is iemand gemiddeld minder ziek, als hij regelmatig sport.

Bron: CBS, 2021

Zo maak je bewegen onderdeel van de bedrijfscultuur 

Medewerkers stimuleren om meer te bewegen, dat begint met het geven van het goede voorbeeld. Zit-sta bureaus aanschaffen is een goede stap in de juiste richting. Maar als je als werkgever zelf veel zit dan zal bewegen minder snel als onderdeel van de bedrijfscultuur gezien worden. Het begint dus met goed voorbeeldgedrag. Nog een aantal praktische tips om werknemers meer te laten bewegen:

  • Voer (online) overleggen zoveel mogelijk wandelend of staand. Dit is ook veel efficiënter doordat mensen sneller tot de kern komen en creatievere oplossingen bedenken).
  • Organiseer en faciliteer beweeg- en sportactiviteiten: een bootcamp, nordic walking of (kantoor)yoga.
  • Veel conference calls? Bureaufietsen en -loopbanden op kantoor kunnen bewegen stimuleren.
  • Bij staand statisch werk kan een tafeltennistafel in het bedrijfsrestaurant ervoor zorgen dat medewerkers op een andere manier in beweging komen.
  • En wordt er veel thuis gewerkt? Goede thuiswerkplekken zijn van belang. En nog belangrijker: zorg dat er tussen 12.00 en 13.00 uur geen afspraken gepland staan, zodat mensen gestimuleerd worden van hun scherm vandaan te gaan.


Communicatiemiddelen voor jouw medewerkers

Jouw medewerkers motiveren om te bewegen? De communicatiemiddelen in het contentpack helpen daarbij. In het contentpack vind je een flyer, een link naar een beweegplaat en een inspirerende video. Deel deze middelen met je medewerkers. Doe dit bijvoorbeeld via de mail of op het intranet van jouw organisatie. In het contentpack vind je ook een tekst die je hiervoor kunt gebruiken. 

Aan de slag met beweging in de organisatie

Bewegende medewerkers

Webinar Bewegende medewerkers: dit levert het je op

Femke Hulshof van Werken in Beweging vertelt je over het onderzoek over bewegende medewerkers. Daarnaast laat Martine de Vaan je zien wat een ‘weeting’ (walking meeting) jouw organisatie kan brengen en hoe je dit inzet.

Bewegende collega's bij VGZ

Bewegen met collega's: zo doen we dat bij VGZ

Sportief bezig zijn met je collega’s. Dat is het idee achter Running@VGZ. 6 enthousiaste VGZ-medewerkers die niet vies zijn van een rondje hardlopen startten deze hardloopclub. Benieuwd hoe ze dat aanpakten? En hoe het tot nu toe gaat?

Tips voor leidinggevenden

Aan de leidinggevenden vaak de taak om het gesprek aan te gaan met medewerkers, om ze bijvoorbeeld te stimuleren meer te bewegen. Dat kan best lastig zijn! Daar helpen we ze graag bij, met onze video en spiekbrief voor een-op-een-gesprekken.

Eén-op-één gesprekken doet u zo

Video: een-op-een gesprekken doe je zo

Meer bewegen en gezonder leven. Dit soort onderwerpen aansnijden kan best lastig zijn. Want ze zijn best wel persoonlijk. We delen 5 handvatten die hierbij kunnen helpen.
Spiekbrief één-op-één gesprekken

Spiekbrief: een-op-een gesprekken

Bij een ‘lastig’ gesprek is houvast fijn. Daarom hebben we de belangrijkste uitgangspunten nog even voor je op een rij gezet. Handig als checklist tijdens zo’n gesprek! Download de spiekbrief.

De oplossingen voor je medewerkers

Willen medewerkers werken aan een gezonde levensstijl, door meer te bewegen? Dan vind je bij ons een breed aanbod om hen te ondersteunen. Bijvoorbeeld workshops, trainingen en interventies.

Blijf in beweging tijdens je werk

Inspiratiepagina

Zitten medewerkers veel als ze thuis of op kantoor werken? Of doen ze juist veel staand of zwaar werk? Naast wandelen is het ook goed om simpele oefeningen door de dag heen te doen. We geven tips om meer te bewegen tijdens het werk.

Een pijnvrije rug

Gezond Leven - gratis
Bij bewegen hoort natuurlijk ook pijnvrij bewegen. Wil je rugpijn voorkomen of rugklachten verminderen? Medewerkers kunnen nu online en zelfstandig werken aan een gezonde rug met AudioFysio. Een gratis oefenprogramma van 7 weken.
Stok achter de deur

Persoonlijke coaching

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 1.045

Geeft een medewerker met overgewicht aan dat hij moeite heeft om te veranderen? Dit programma helpt bij het verbeteren van de leefstijl, de conditie en de gewoontes.

Arbeidsfysiotherapie

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 558
Heeft een medewerker last van fysieke klachten, bijvoorbeeld in de rug, schouders of ledematen? Arbeidsfysiotherapie geeft inzicht in de fysieke problemen in relatie tot het werk.
Workshop kantooryoga

Workshop KantoorYoga

Mijn Bedrijfszorg prijsindicatie € 1.920
Yoga vanuit de bureaustoel. In 5 sessies van een uur leren uw medewerkers dat ontspannen tijdens een drukke dag simpel en snel kan.

Voeding en beweging medewerkers

Coachingsprogramma Voeding en beweging

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 3.780
Heeft een medewerker licht tot matig overgewicht? Dit coachingsprogramma stimuleert hem of haar om gezonder te leven. Met als doel: gedragsverandering.

Workshop fysieke belasting

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 945
Heb je medewerkers een fysiek intensief beroep? Zij lopen meer kans op pijnklachten. De workshop Fysieke Belasting leert medewerkers hun lichaam op een gezonde manier te gebruiken.

Duurzame inzetbaarheid bij fysiek zwaar werk

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 1.190

Medewerkers gezond en soepel tot hun 67ste laten werken. Uitdagend bij fysiek zwaar werk. Hoe je dat doet en wat het je oplevert voor de toekomst, leer je tijdens deze workshop.

 

Tags Mentaal 

Collega's mindful wandelen in het bos

Mindful walking

Mijn Bedrijfszorg prijsindicatie € 395
Minder werkstress en meer werkplezier. Tijdens een wandeling ervaren medewerkers hoe ze mindfulness technieken kunnen gebruiken in hun werk en hun privéleven.


Masterclass kantooryoga

Masterclass KantoorYoga

Mijn Bedrijfszorg prijsindicatie € 735
De masterclass KantoorYoga is een interactieve sessie van anderhalf uur waarin (ook niet-lenige) medewerkers yoga-oefeningen leren. Zo leren zij te ontspannen, en in iedere situatie rustig te blijven ademhalen

VGZ Soepel en Sterk Coach

VGZ Soepel en Sterk Coach

 6 oefenprogramma's | App Store & Google Play

Medewerkers helpen met sterker en soepeler worden? Bijvoorbeeld voor een zwaar beroep of omdat ze veel achter een bureau zitten? De VGZ Soepel en Sterk Coach helpt. Een gratis app boordevol beweegprogramma’s ontwikkeld door fysiotherapeuten.

Mijn Leefstijlcoach app

App Store & Google Play

Met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn kun je aan de slag met allerlei leuke uitdagingen, zodat je gezondere keuzes leert maken. Kun je wel wat steun bij extra beweging gebruiken? Dan bieden wij hulp. Volg ook onze interessante webinars over beweging.

Andere thema's binnen Gezond werkgeverschap

Een keer verder praten?

Over het stimuleren van beweging in je organisatie, of misschien wel een heel ander thema? We gaan graag met je in gesprek.