Samen aan de slag met jouw vitaliteitsbudget

Een gezonde organisatie is een organisatie met vitale medewerkers. Het vitaliteitsbudget kan je helpen bij deze gezonde organisatie. Maar wat is het vitaliteitsbudget nu precies? Wanneer heb je er recht op, wat kan je ermee en hoe zet je het in? Wij leggen het graag uit.

Het vitaliteitsbudget

Het vitaliteitsbudget is een bedrag dat je kunt gebruiken om interventies, workshops of trainingen in te zetten bij jouw medewerkers. Zo verbeter je de vitaliteit van je medewerkers, vermindert verzuim en bespaart kosten. Denk aan een stoppen-met-roken-training of een coachingsprogramma ‘voeding en beweging’.

Wat is een vitaliteitsbudget?

 • Je ontvangt dan per verzekerde medewerker een bedrag. Dus hoe meer medewerkers via de collectieve zorgverzekering zijn verzekerd, hoe hoger het budget.
 • Het totale budget kan je inzetten voor alle medewerkers. Ook als zij niet gebruik maken van de collectieve zorgverzekering VGZ Werkt.     
 • Je vitaliteitsbudget wordt op 1 februari vastgesteld voor dat kalenderjaar. Wij laten je weten wat jouw budget voor dat jaar is.

Het budget is één kalenderjaar geldig

Tip: gebruik je vitaliteitsbudget op tijd. Het is maximaal één kalenderjaar geldig en je kunt het dus niet meenemen naar volgend jaar. Reden om het vitaliteitsbudget elk jaar volledig in te zetten voor jouw medewerkers. Let op: dien de facturen voor 15 december bij ons in.

De 5 meest gekozen interventies vanuit het vitaliteitsbudget

Je kunt het vitaliteitsbudget inzetten voor interventies, trainingen en workshops. Deze mogen zowel afkomstig zijn van ons interventieplatform Mijn Bedrijfszorg als uit het eigen netwerk. Ter inspiratie vind je hieronder de 5 meest gekozen interventies.

1. Training: Werkgeluk

Medewerkers die werkgeluk ervaren zijn productiever, effectiever en gemotiveerder. Zij voelen zich ook op andere gebieden in hun leven gelukkiger. En dat nemen ze weer mee naar hun werk! In deze training krijgen medewerkers inzicht in wat zij écht belangrijk vinden in hun werk en privéleven. Zo werken zij aan hun persoonlijke groei en daarmee aan de effectiviteit van jouw organisatie.

2. Training: Goed slapen

Het is geen geheim dat slapen ontzettend belangrijk is voor je gezondheid. Medewerkers die goed slapen zijn fitter, hebben meer focus en presteren beter. Deze training zit boordevol informatie en helpt jouw medewerkers om hun slaappatroon te verbeteren. Met als resultaat: medewerkers voelen zich energieker en presteren beter!

3. Preventief Medisch Onderzoek

Wil je de gezondheid van jouw medewerkers in kaart brengen? En daarmee ook eventuele risico`s voor de organisatie? Dit kan met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Het onderzoek geeft persoonlijk inzicht én helpt medewerkers met eenvoudige tips hun gezondheid te verbeteren. En bovendien werk je met het PMO aan verhoging van de productiviteit en verlaging van het verzuim. Win-win!
Oudere vrouw met fiets buiten

4. Training: de overgang

Ruim 1,5 miljoen vrouwen in Nederland zijn in de overgang. Een levensfase waarin er veel verandert voor een vrouw. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal heeft de overgang impact op het dagelijks leven. De klachten die daarbij ontstaan kunnen ook invloed hebben op het werk. Deze training helpt vrouwelijke medewerkers om gezond(er) te leven en werken in deze levensfase. Zodat de klachten verminderen en ze meer energie en regie ervaren.

5. Workshop: Mentale veerkracht

Dat medewerkers zich gezond en veerkrachtig voelen is belangrijk. Hoe medewerkers omgaan met stress en tegenslagen maakt veel verschil in hoe ze hun werk doen. Een positieve kijk op het leven kan helpen om je goed te voelen. Wat er ook op je pad komt. Met deze workshop ondersteun je medewerkers om hun eigen stresssignalen te (leren) herkennen. En krijgen ze tips hoe zij vervolgens met stress en tegenslagen om kunnen gaan zodat ze veerkrachtiger worden.

Zo zet je het vitaliteitsbudget in

Dat kan heel eenvoudig in vier stappen: 
 1. Check jouw beschikbare budget

  Begin maart ontvang je van je contactpersoon een e-mail waarin staat hoe hoog je vitaliteitsbudget voor dat jaar is.
 2. Bekijk het aanbod

  Op Mijn Bedrijfszorg zie je ons overzicht aan interventies, workshops en trainingen op het gebied van mentale en fysieke gezondheid. En we denken natuurlijk ook graag met je mee over wat jij het beste kunt inzetten.
 3. Geef uw keuze door

  Heb je een keuze gemaakt voor een interventie, workshop of training? Stem dit dan definitief af met jouw contactpersoon en plan de interventie.  
 4. Factureer de interventie

  Als je alles hebt afgestemd en de interventie, workshop of training is gepland, dan kan je de interventie factureren aan VGZ. Je contactpersoon helpt je hierbij.

  Let op: het vitaliteitsbudget is één kalenderjaar geldig. Dien de factuur uiterlijk 15 december bij ons in om de interventie, workshop of training op dat kalenderjaar te boeken.

Een platform van én voor HR-professionals


Wat je ook zoekt op het gebied van gezondheid en vitaliteit binnen uw organisatie, op welk moment dan ook. Je vindt het op Gezond werkgeverschap. Of je al heel ver bent met je vitaliteitsbeleid of pas net begint. Of je nu iets zoekt over een specifiek onderwerp of misschien niet goed weet waar te beginnen. Dit platform helpt je als HR-professional verder met informatie en inspiratie. We helpen je op weg met tips en tools voor leidinggevenden en medewerkers: van webinars tot workshops en apps en van podcasts tot blogs en factsheets.

Heb je nog vragen?

Behoefte aan advies? Of heb je een vraag, bijvoorbeeld over een specifieke interventie? Neem dan contact op met je vaste contactpersoon. Of kies een van de andere contactmogelijkheden. 

Stuur een bericht

Vul het contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Plan een videogesprek

Plan zelf een videogesprek met een zakelijk adviseur. Dat kan op een moment wanneer het u uitkomt.

Bel ons

Onze zakelijke adviseurs staan altijd voor je klaar. Neem telefonisch contact met ons op.