Mantelzorg

In Nederland zijn er ruim 4 miljoen mantelzorgers. En bijna 2 miljoen van hen combineren hun baan met de mantelzorgtaken. Ga er maar aanstaan! De combinatie van werken en zorgen gaat vaak goed, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, psychische problemen en stress. Wat kun je als HR-professional doen om te voorkomen dat het te veel wordt.

1 op de 5

20% van werkend Nederland combineert hun baan met mantelzorgtaken.

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau

8 keer minder vaak

Medewerkers die werk en mantelzorg goed kunnen combineren, melden zich 8 keer minder vaak ziek.

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau

2 keer zo vaak

De balans tussen werk en mantelzorg wordt 2 keer zo vaak als slecht ervaren, als de werkgever geen begrip toont.

Bron: Werk en Mantelzorg

"17% van de medewerkers die mantelzorgtaken combineert met werk, ervaart dit als zwaar. Daarom doen wij ons best om de mantelzorgers binnen VGZ zo goed mogelijk te ondersteunen."

- Carin van Aalderen, HR-Expert bij coöperatie VGZ

Aan de slag met mantelzorg in de organisatie

Training HR en Mantelzorg

De HR-professional speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van de mantelzorgende medewerker: door bijvoorbeeld het bieden van een luisterend oor of flexibiliteit voorkom je dat het te veel wordt. Hoe creëer je die mantelzorgvriendelijke organisatie? De training HR en Mantelzorg geeft hier inzicht in.

Hoe ondersteunt VGZ mantelzorgers?

Blog: hoe ondersteunt VGZ mantelzorgers?

Mantelzorgers vervullen een belangrijke taak in onze samenleving. Ze zijn onmisbaar. En juist daarom vindt VGZ het belangrijk om ze te ondersteunen waar mogelijk. Dat bleek nog best een uitdaging. We delen graag onze aanpak en ambitie met jou, als HR-professionals onder elkaar.

Podcast: een goed gesprek over mantelzorg

De combinatie van werken en mantelzorg gaat vaak goed, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, psychische problemen en stress. Wat kun je als HR-professional doen om te voorkomen dat het te veel wordt? We gaan in gesprek met 2 HR-professionals over dit thema: Saskia Bender, HR-professional bij het Erasmus MC en Shira Hurenkamp, HR-professional bij het Radboud UMC.

De oplossingen voor je medewerkers

VGZ heeft een breed aanbod aan workshops, trainingen en interventies die medewerkers kunnen ondersteunen bij het combineren van werk en mantelzorg. 
De mantelzorgmakelaar

Hulp bij regelwerk: de mantelzorgmakelaar

Vergoedingenpagina

Werk, privé en mantelzorg in balans

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 570
De groepsworkshop is voor werkende mantelzorgers, of specifieker medewerkers met intensieve zorgtaken thuis. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen en elkaars ervaringen uit te wisselen, waardoor de medewerkers na afloop direct met het geleerde aan de slag kunnen.
Gesprekstips mantelzorg

Alles over mantelzorg

Inspiratiepagina

Jouw medewerkers met mantelzorgtaken herkennen het vast: eenmaal in gesprek met een arts of zorgverlener, vergeet je jouw vragen helemaal te stellen. Deel onze gesprekstips voor zorggesprekken met je mantel zorgende medewerkers. Zo komen zij goed beslagen ten ijs.

Vervangende mantelzorg

Vervangende mantelzorg

Vergoedingenpagina

Mantelzorgcoach

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 298
De mantelzorgcoach is een ervaren coach van MantelzorgNL. Die voert op afspraak, online of telefonisch gesprekken met medewerkers met mantelzorgtaken. De coach biedt een luisterend oor, brengt samen met de mantelzorger de specifieke situatie in kaart en geeft daarbij informatie en handvaten.
Mantelzorg apps

De beste apps voor mantelzorgers

Apps - gratis

Sommige apps helpen om het mantelzorgen net even een stukje makkelijker te maken. Welke app helpt je medewerkers bij het organiseren van zorg? En welke is handig bij het innemen van medicijnen? Wij hebben de beste apps op een rij gezet.

De Zorgmantel

Gratis videoserie 
In de videoserie De Zorgmantel krijgt de mantelzorger even tijd voor zichzelf. En geven we degene die de mantelzorg nodig heeft een dag om nooit te vergeten. Een inspirerende videoreeks voor al je medewerkers. Kijk mee naar de verhalen van De Zorgmantel.

Andere thema's binnen Gezond werkgeverschap

Vragen? Onze adviseurs staan voor je klaar

Heb je behoefte aan advies? We denken graag mee over hoe jij je medewerkers optimaal kunt ondersteunen bij het combineren van werk en mantelzorgtaken.