Mantelzorg

Boodschappen doen voor de buurvrouw, een kind met autisme begeleiden of persoonlijke verzorging van een (schoon)ouder. In Nederland zijn er ruim 4 miljoen mantelzorgers. En bijna 2 miljoen van hen combineren hun baan met de mantelzorgtaken. Ga er maar aanstaan! De combinatie van werken en zorgen gaat vaak goed, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, psychische problemen en stress. Wat kunt u als HR-professional doen om te voorkomen dat het te veel wordt? Meer dan u denkt.

1 op de 5

20% van werkend Nederland combineert hun baan met mantelzorgtaken.

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau

8 keer minder vaak

Medewerkers die werk en mantelzorg goed kunnen combineren, melden zich 8 keer minder vaak ziek.

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau

2 keer zo vaak

De balans tussen werk en mantelzorg wordt 2 keer zo vaak als slecht ervaren, als de werkgever geen begrip toont.

Bron: Werk en Mantelzorg

"17% van de medewerkers die mantelzorgtaken combineert met werk, ervaart dit als zwaar. Daarom doen wij ons best om de mantelzorgers binnen VGZ zo goed mogelijk te ondersteunen."

- Carin van Aalderen, HR-Expert bij coöperatie VGZ

Aan de slag met mantelzorg in uw organisatie?

Podcast: een goed gesprek over mantelzorg

De combinatie van werken en mantelzorg gaat vaak goed, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, psychische problemen en stress. Wat kunt u als HR-professional doen om te voorkomen dat het te veel wordt? We gaan in gesprek met 2 HR-professionals over dit thema: Saskia Bender, HR-professional bij het Erasmus MC en Shira Hurenkamp, HR-professional bij het Radboud UMC.

Training HR en Mantelzorg

De HR-professional speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van de mantelzorgende medewerker: door bijvoorbeeld het bieden van een luisterend oor of flexibiliteit voorkomt u dat het te veel wordt. Hoe creëert u die mantelzorgvriendelijke organisatie? De training HR en Mantelzorg geeft hier inzicht in.

Hoe ondersteunt VGZ mantelzorgers?

Blog: hoe ondersteunt VGZ mantelzorgers?

Mantelzorgers vervullen een belangrijke taak in onze samenleving. Ze zijn onmisbaar. En juist daarom vindt VGZ het belangrijk om ze te ondersteunen waar mogelijk. Dat bleek nog best een uitdaging. We delen graag onze aanpak en ambitie met u, als HR-professionals onder elkaar.

De oplossingen voor uw medewerkers


VGZ heeft een breed aanbod aan workshops, trainingen en interventies die uw medewerkers kunnen ondersteunen bij het combineren van werk en mantelzorg. 
Webinar beter en krachtiger mantelzorgen

Webinar Beter en krachtiger mantelzorgen

Gezond Leven - gratis

De webinar Beter en krachtiger mantelzorgen geeft tips en adviezen over onderwerpen waar elke mantelzorger mee te maken heeft. Uw medewerkers leren hoe zij de zorg beter afstemmen met anderen en hoe zij meer tijd maken voor zichzelf. 

Mantelzorg apps

De beste apps voor mantelzorgers

Apps - gratis

Sommige apps helpen om het mantelzorgen net even een stukje makkelijker te maken. Welke app helpt uw medewerkers bij het organiseren van zorg? En welke is handig bij het innemen van medicijnen? Wij hebben de beste apps op een rij gezet.

Gesprekstips mantelzorg

Even spieken op een briefje: gesprekstips

Inspiratiepagina


Uw medewerkers met mantelzorgtaken herkennen het vast: eenmaal in gesprek met een arts of zorgverlener, vergeet u uw vragen helemaal te stellen. Deel onze gesprekstips voor zorggesprekken met uw mantel zorgende medewerkers. Zo komen zij goed beslagen ten ijs.

De mantelzorgmakelaar

Hulp bij regelwerk: de mantelzorgmakelaar

Vergoedingenpagina

Bij mantelzorg komt ook regelmatig 'regelwerk' kijken. Dat kan nog best een uitdaging zijn. Een mantelzorgmakelaar neemt dit regelwerk uit handen. En is een medewerker collectief verzekerd bij VGZ? Dan wordt een mantelzorgmakelaar vergoed.

Vervangende mantelzorg

Vervangende mantelzorg: even op adem komen

Vergoedingenpagina

Even op adem komen terwijl de zorg goed geregeld is. Een vervangend mantelzorger kan uw medewerkers wat vrije tijd bieden. Bijvoorbeeld voor een dag of dagdeel. En is een medewerker collectief verzekerd bij VGZ? Dan wordt het vervangende mantelzorg vaak vergoed.

Balans bij mantelzorgen

Workshop: balans bij mantelzorgen

Gezond Leven - gratis met een collectiviteit

Het is fijn om voor een ander te kunnen zorgen. Maar soms is de druk hoog en schiet de vrije tijd er bij in. Toch is het zo belangrijk: aan jezelf denken. In deze digitale workshop leren uw medewerkers gezond te zorgen, zonder zichzelf te vergeten. 

Andere thema's binnen Gezond werkgeverschap

Vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u behoefte aan advies? We denken graag mee hoe u uw medewerkers optimaal kunt ondersteunen bij het combineren van werk en mantelzorgtaken.

Stuur een bericht

Vul het contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Plan een videogesprek

Plan zelf een videogesprek in op een moment dat het u uitkomt.

Bel met uw contactpersoon

Al bekend bij VGZ? Uw vaste contactpersoon staat altijd voor u klaar.