Stoppen met roken

Stoppen met roken heeft een positieve invloed op de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Dat geldt ook voor de vitaliteit en productiviteit van je medewerkers. Medewerkers die niet roken voelen zich fitter en zijn minder vaak ziek. Een rookvrij bedrijf loont. Maar wat werkt? En hoe pak je dit het beste aan? 

20,6%

van de bevolking van 18 jaar en ouder rookte in 2021.

Bron: Trimdos, 2022

4.500 euro per jaar extra

kost een rokende medewerker een werkgever.

Bron: rookvrijookjij.nl

1,4% tot 3,4% hoger

ligt het verzuim van rokende medewerkers.

Bron: rookvrijookjij.nlFlyer voor jouw medewerkers

Jouw medewerkers helpen bij stoppen met roken? De collectieve zorgverzekering biedt hulp. In deze flyer leggen we uit hoe dat zit en helpen we jouw medewerkers op weg. Deel de flyer met je medewerkers. Doe dit bijvoorbeeld via de mail of op het intranet van jouw organisatie.

Aan de slag met een rookvrije werkomgeving

Podcast Rookvrij! Werkt Beter

Een rookvrije generatie, daar werken we samen aan. Het bedrijfsleven, met ruim 8,9 miljoen werkenden, speelt hierin een belangrijke rol. In deze podcast ‘Rookvrij! werkt beter’ verkent de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) samen met bedrijfsartsen, deskundigen en werkgevers de kansen en obstakels op weg naar rookvrij werken. In de podcast hoor je:

  • Hans Dam, projectleider van de rookvrije organisatie vanuit de beroepsorganisatie NVAB bedrijfsartsen
  • Floris Italianer, (voormalig) bestuurder Hartstichting, bestuurder gezondheidsfondsen voor Rookvrij
  • Marlies van Wijhe, CEO Koninklijke van Wijhe verf

Meer weten? Op rookvrijwerken.nl vind je informatie, praktische tips, voorbeelden en verwijzingen over stoppen met roken. En adviezen voor de werkgever over een rookvrije organisatie.

Wat kun je verwachten?

06.24 min Waarom is de slag via organisaties om te stoppen met roken zo effectief?

10.25 min Wat en hoe kunnen werkgevers hierin iets betekenen?

13.46 min Hoe geef je dit praktisch vorm als organisatie?

16.22 min Succesvolle interventies; wat werkt, wat werkt niet?

19.09 min Relatie corona en roken

23.40 min Tips rookvrij werken

Whitepaper: uw bedrijf rookvrij

Van wens naar realiteit! Download de whitepaper: Uw bedrijf rookvrij. En kijk of je organisatie klaar is voor de stap.

  • Met visie naar een rookvrij bedrijf
  • Stappenplan rookvrij bedrijf
  • Case: ervaring VGZ als rookvrij bedrijf

Hoe Ordina haar medewerkers ondersteunt met het stoppen met roken

Dat roken nadelig is voor je gezondheid is bekend. Toch rookt zo’n 20% van de Nederlandse werknemers. Dat is best veel. VGZ is vanaf 2018 een rookvrije organisatie. Maar hoe verliep dit proces bij een andere organisatie? En hoe ondersteun je medewerkers als ze willen stoppen met roken? We spraken erover met Ilona, HR-business partner bij IT-dienstverlener Ordina.

De oplossingen voor je medewerkers

We helpen je medewerkers graag bij het stoppen met roken. Met onder andere coaching, training en de stoppen met roken marktkraam.

Vergoedingen stoppen met roken

Vergoedingenpagina

Wist je dat Coöperatie VGZ ook vergoedingen biedt? Zo kunnen jouw medewerkers hun zorgverzekering inzetten voor verschillende stopprogramma's. Allemaal vergoedt vanuit de basisverzekering! Ook voor IZA, de IZZ Zorgverzekering door VGZ en UMC

Groepstraining stoppen met roken

Effectieve groepstraining stoppen met roken

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 3.700
Voor medewerkers die willen stoppen met roken is het prettig als zij er niet alleen voor staan. Deze SineFuma groepstraining. Deze bewezen effectieve methode is ontwikkeld op universiteiten van Engeland. En bestaat uit 7 bijeenkomsten. Medewerkers steunen elkaar en streven hetzelfde doel na: stoppen met roken. Na de training is gemiddeld 80% van de deelnemers rookvrij.

Persoonlijke coaching stoppen met roken

Mijn Bedrijfszorg
Stoppen met roken is een uitdaging. Tips, adviezen en ondersteuning van een persoonlijke coach zijn daarom erg waardevol. Een coach ondersteunt de medewerker om door te gaan en bij het maken van de juiste keuzes. Medewerkers bereiden zich samen met de coach voor om te stoppen. Dankzij individuele coaching is bijna 80% hierna rookvrij. 
Stopmethodes

Stopmethodes

Inspiratiepagina

Medewerkers inspireren om te stoppen met roken? Op deze pagina vertellen we alles over de voordelen van stoppen met roken. Ook welke effectieve stopmethoden er zijn. En informatie over de vergoeding vanuit jouw zorgverzekering. 

Interactieve marktkraam

Interactieve marktkraam stoppen met roken

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 600
Jouw medewerkers een duwtje in de juiste richting geven? Bij de marktkraam stoppen met roken kunnen medewerkers op een laagdrempelig manier terecht voor persoonlijke adviesgesprekken. Interactieve quizvragen. Een CO-meting. En informatie over mogelijke begeleiding. Erg geschikt om in te zetten tijdens een vitaliteitsdag!

Therapieland: Stoppen met roken

Gratis bij een aanvullende verzekering
Hulp vanuit de aanvullende verzekering bij stoppen met roken? Het programma Stoppen met roken van Therapieland helpt hierbij. Aanvullend verzekerd bij VGZ? Dan kun je de online programma’s van Therapieland betalen uit het preventiebudget.

Andere thema's binnen Gezond werkgeverschap

Vragen? Onze adviseurs staan voor je klaar

Heb je behoefte aan advies? We denken graag mee hoe je jouw medewerkers en leidinggevenden optimaal kunt stimuleren in een rookvrije organisatie.