Stoppen met roken

Stoppen met roken heeft een positieve invloed op de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers. Dat geldt ook voor de vitaliteit en productiviteit van uw medewerkers. Medewerkers die niet roken voelen zich fitter en zijn minder vaak ziek. Gelukkig roken er steeds minder mensen in Nederland. Toch overlijden maar liefst 20.000 rokers aan de gevolgen van roken. Genoeg redenen dus om medewerkers hierin te stimuleren én ondersteunen. Een rookvrij bedrijf loont. Maar wat werkt? En hoe pakt u dit het beste aan? Daar helpt VGZ u graag bij.

20,6%

van de bevolking van 18 jaar en ouder rookte in 2021.

Bron: Trimdos, 2022

4.500 euro per jaar extra

kost een rokende medewerker een werkgever.

Bron: rookvrijookjij.nl

1,4% tot 3,4% hoger

lig het verzuim van rokende medewerkers.

Bron: rookvrijookjij.nl

"Bij Ordina hechten we veel waarde aan vitaliteit, maar onze mensen hebben daar ook zelf eigenaarschap over. Iemand bepaalt bijvoorbeeld zelf of hij of zij rookt. Wat wij als werkgever doen is de juiste ondersteuning bieden wanneer iemand daar om vraagt."

- Ilona Uijlings, HR-business partner vitaliteit & verzuim bij Ordina

Aan de slag met een rookvrije werkomgeving

Podcast Rookvrij! Werkt Beter

Een rookvrije generatie, daar werken we samen aan. Het bedrijfsleven, met ruim 8,9 miljoen werkenden, speelt hierin een belangrijke rol. In deze podcast ‘Rookvrij! werkt beter’ verkent de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) samen met bedrijfsartsen, deskundigen en werkgevers de kansen en obstakels op weg naar rookvrij werken. In de podcast hoor je:

  • Hans Dam, projectleider van de rookvrije organisatie vanuit de beroepsorganisatie NVAB bedrijfsartsen
  • Floris Italianer, (voormalig) bestuurder Hartstichting, bestuurder gezondheidsfondsen voor Rookvrij
  • Marlies van Wijhe, CEO Koninklijke van Wijhe verf

Meer weten? Op rookvrijwerken.nl vindt u informatie, praktische tips, voorbeelden en verwijzingen over stoppen met roken. En adviezen voor de werkgever over een rookvrije organisatie.

Wat kunt u verwachten?

06.24 min Waarom is de slag via organisaties om te stoppen met roken zo effectief?

10.25 min Wat en hoe kunnen werkgevers hierin iets betekenen?

13.46 min Hoe geef je dit praktisch vorm als organisatie?

16.22 min Succesvolle interventies; wat werkt, wat werkt niet?

19.09 min Relatie corona en roken

23.40 min Tips rookvrij werken

Whitepaper: uw bedrijf rookvrij

Van wens naar realiteit! Download de whitepaper. Uw bedrijf rookvrij en kijk of uw organisatie klaar is voor de stap.

  • Met visie naar een rookvrij bedrijf
  • Stappenplan rookvrij bedrijf
  • Case: ervaring VGZ als rookvrij bedrijf

Hoe Ordina haar medewerkers ondersteunt met het stoppen met roken

Dat roken nadelig is voor je gezondheid is bekend. Toch rookt zo’n 20% van de Nederlandse werknemers. Dat is best veel. VGZ is vanaf 2018 een rookvrije organisatie. Maar hoe verliep dit proces bij een andere organisatie? En hoe ondersteun je medewerkers als ze willen stoppen met roken? We spraken erover met Ilona, HR-business partner bij IT-dienstverlener Ordina.

De oplossingen voor uw medewerkers

We helpen uw medewerkers graag bij het stoppen met roken. Met onder andere coaching, training en de stoppen met roken marktkraam.

Interactieve marktkraam

Interactieve marktkraam stoppen met roken

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 600
Uw medewerkers een duwtje in de juiste richting geven? Bij de marktkraam stoppen met roken kunnen medewerkers op een laagdrempelig manier terecht voor persoonlijke adviesgesprekken. Interactieve quizvragen. Een CO-meting. En informatie over mogelijke begeleiding. Erg geschikt om in te zetten tijdens een vitaliteitsdag!
Groepstraining stoppen met roken

Bewezen effectieve groepstraining

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 3.300
Voor medewerkers die willen stoppen met roken is het prettig als zij er niet alleen voor staan. Deze SineFuma groepstraining. Deze bewezen effectieve methode is ontwikkeld op universiteiten van Engeland. En bestaat uit 7 bijeenkomsten. Medewerkers steunen elkaar en streven hetzelfde doel na: stoppen met roken. Na de training is gemiddeld 80% van de deelnemers rookvrij.

Bijna 80% stopt door coaching

Mijn Bedrijfszorg -  prijsindicatie € 350
Stoppen met roken is een uitdaging. Tips, adviezen en ondersteuning van een persoonlijke coach zijn daarom erg waardevol. Een coach ondersteunt de medewerker om door te gaan en bij het maken van de juiste keuzes. Medewerkers bereiden zich samen met de coach voor om te stoppen. Dankzij individuele coaching is bijna 80% hierna rookvrij. 
Stopmethodes

Stopmethodes

Inspiratiepagina

Uw medewerkers inspireren om te stoppen met roken? Op deze pagina vertellen we alles over de voordelen van stoppen met roken. Ook welke effectieve stopmethoden er zijn. En informatie over de vergoeding vanuit uw zorgverzekering. Wijs uw medewerkers op stoppen met roken via VGZ.

Andere thema's binnen Gezond werkgeverschap

Vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar

Een gezonde toekomst. Met medewerkers die fit en wendbaar zijn. En zelf de regie nemen over hun gezondheid. Daar zetten we ons graag voor in. Zo is VGZ partner van Alliantie Nederland Rookvrij. Heeft u behoefte aan advies? We denken graag mee hoe u uw medewerkers en leidinggevenden optimaal kunt stimuleren in een rookvrije organisatie.

Stuur een bericht

Vul het contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Plan een videogesprek

Plan zelf een videogesprek in op een moment dat het u uitkomt.

Bel met uw contactpersoon

Al bekend bij VGZ? Uw vaste contactpersoon staat altijd voor u klaar.