Neurobioloog Brankele Frank praat je bij: over de relatie tussen omgevingsgeluiden en je stressniveau.

In de drukke wereld van vandaag worden we voortdurend omringd door geluiden. Denk aan de berichtjes die binnenkomen, de collega’s die aan het praten zijn, of het gepiep van apparatuur. Maar wist je dat deze omgevingsgeluiden invloed kunnen hebben op het stressniveau van jouw medewerkers? Neurobioloog Brankele Frank legt uit wat geluid met ons doet en hoe je als werkgever kunt helpen beter met deze prikkels om te gaan.

Brankele, is overprikkeling door geluid iets van de laatste tijd?

Overprikkeling door geluid is geen nieuw verschijnsel; het is er waarschijnlijk al net zo lang als er geluid bestaat. Het is moeilijk te zeggen of mensen tegenwoordig sneller overprikkeld raken. Wat wel duidelijk is, is dat er nu meer omgevingsgeluiden zijn. Onze hersenen worden dagelijks overspoeld met ontelbaar veel indrukken. Gelukkig hebben we een ingebouwde filter die ervoor zorgt dat we niet overweldigd raken. Deze filter werkt onbewust. Maar als je erg moe of gestrest bent, functioneert deze filter minder goed en komen omgevingsgeluiden harder binnen.

Wat is overprikkeling eigenlijk? En welk effect heeft geluid op ons stressniveau?

Overprikkeling is geen medische aandoening. We gebruiken het woord vooral om aan te geven dat we mentale vermoeidheid ervaren. Grofweg kan je stellen dat het ontstaat wanneer je zoveel prikkels hebt binnengekregen dat je er moe van wordt. Je hoofd voelt vol door alles wat er op je af is gekomen, wat leidt tot een overweldigd gevoel. Als dat vaak aan de hand is, kunnen mensen verschillende symptomen gaan vertonen. Een van de eerste tekenen is dat mensen moeite krijgen met zich concentreren en vergeetachtiger worden. Ze kunnen zich daardoor geïrriteerd of gefrustreerd gaan voelen. Daarnaast kunnen, als mensen zich langdurig overprikkeld voelen, fysieke klachten ontstaan, zoals spanningshoofdpijn en een snellere hartslag.

Dit zijn dezelfde soort symptomen die je krijgt van extreme vermoeidheid of stress. Omgevingsgeluiden kunnen hierbij een rol spelen, omdat ze ons stressniveau kunnen verhogen door de aanmaak van stresshormonen als adrenaline en cortisol. Dit kan uiteindelijk effect hebben op het functioneren van mensen of hen soms zelfs ziek maken. Daarom is het heel belangrijk om al die prikkels te compenseren met genoeg ontspanning.

Wat gebeurt er in je hersenen als je te veel (geluids-) prikkels binnenkrijgt?  

Als mensen te veel geluidsprikkels binnenkrijgen, kan dat bijdragen aan hun algehele stressniveau. Als mensen langdurig gestrest zijn, veranderen er verschillende zaken in de hersenen en het lichaam:

  • Cognitieve overbelasting: moeite hebben met concentratie en vergeetachtig worden.

  • Overweldigd gevoel: ze kunnen zich onprettig voelen en het gevoel hebben de controle te verliezen.

  • Emotionele reacties: denk aan irritatie en frustratie.

  • Gedragsveranderingen: rusteloos, ongeduldig worden en gevoelig zijn voor sociale interacties (drukte).

  • Lichamelijke klachten: zoals spanningshoofdpijn en een snellere hartslag door de aanmaak van stresshormonen.   

    Krijg je te lang en te veel prikkels binnen, zonder voldoende rust? Dan kan dit leiden tot langdurige stress en soms zelfs tot een burn-out.

 “Toen ik een burn-out had, was boodschappen doen echt een verschrikking. Vooral de piepjes van de kassa overweldigden me. Als je die allemaal bewust hoort, word je gewoon gek. Het is echt niet te doen. Vreemd genoeg waren die piepjes me in de rest van mijn leven nooit zo opgevallen, terwijl ik toen ook wekelijks in de supermarkt stond. Dat laat zien hoe goed je hersenen normaal gesproken zijn in het wegfilteren van dingen die ze niet relevant vinden.’’ - Brankele Frank

 

Is de invloed van omgevingsgeluiden op je stressniveau voor iedereen gelijk?  

Nee, het is belangrijk te weten dat mensen niet allemaal hetzelfde reageren op geluiden of andere prikkels. De snelheid waarmee iemand overprikkeld raakt, hangt af van verschillende factoren. Het is handig om deze factoren te begrijpen, zodat je beter kunt inspelen op de behoeften van jouw medewerker:

  • Biologische factoren: hoe je hersens in elkaar zitten en wat voor genen je hebt meegekregen. Bepaalde delen van de hersenen kunnen bij sommige mensen gevoeliger zijn.
  • Persoonlijke factoren: hoe gestrest en moe je (al) bent heeft invloed op je reactie op geluid. Slecht slapen vermindert je vermogen om je omgeving en geluiden te filteren. 
  • Persoonlijkheid: introverte mensen zijn over het algemeen sneller overprikkeld dan extraverte mensen. 
  • Neurodiversiteit: mensen met ADHD, autisme of hoge sensitiviteit hebben een ander filtersysteem in hun hersens waardoor prikkels meer of heftiger binnen kunnen komen.

“Slaap is uiteindelijk het allerbeste medicijn. Het zorgt ervoor dat je hersenen 's nachts weer een beetje schoongeveegd worden. Vergelijk het met de stad na een drukke Koningsdag; je kunt nog steeds van A naar B komen, maar het duurt gewoon een stuk langer. Onze slaap is als de schoonmaakploeg die 's nachts de boel opruimt, waardoor het de volgende dag een stuk makkelijker is om te navigeren.” - Brankele Frank

Kan je overprikkeling en stress voorkomen door bijvoorbeeld geluidsbescherming?

Oordopjes met een speciale filter kunnen voor mensen een van de hulpmiddelen zijn. Het kan helpen om minder last te hebben van omgevingsgeluiden. Wel is het belangrijk om niet de hele dag oordoppen te dragen. Het beste is om ze alleen te gebruiken op momenten waarop de geluidsprikkels echt te veel worden. Zo raak je  minder vermoeid en blijven ze gewend aan de geluiden om hen heen.

Noise cancelling koptelefoons zijn een ander verhaal, stelt audioloog Bart Vinck, verbonden aan de Universiteit van Gent. Ze kunnen tijdelijk helpen om af te sluiten van omgevingsgeluiden en wat rust te vinden. Maar let op: ze zijn niet de beste oplossing voor het langdurig voorkomen van overprikkeling en stress. Het gebruik van noise cancelling koptelefoons kan ervoor zorgen dat de hersenen  gewend raken aan de illusie dat er geen geluiden meer zijn. Hierdoor gaan hun hersenen dit als norm zien, wat betekent dat ze normale omgevingsgeluiden niet meer goed kunnen verwerken. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor geluid en juist bijdragen aan overprikkeling en stress.

Kun je wat praktische tips geven voor mensen die veel te maken hebben met omgevingsgeluiden?

Het is belangrijk om te begrijpen dat de reactie van je medewerkers op geluid iets zegt over hun algehele stressniveau. Als je merkt dat geluidsprikkels hen steeds heftiger raken, kan dat een teken zijn dat hun stressniveau te hoog is. Dan is het tijd om ontspanning en rust te stimuleren.

Een paar praktische tips om overprikkeling door geluid te verminderen:

  • Pauzes nemen in stilte

    Moedig medewerkers aan om regelmatig korte pauzes te nemen weg van het geluid.

  • Wandelen

    Stimuleer wandelen in een rustige omgeving om gedachten te verzetten en stress te verlagen.

  • Luisteren naar rustgevende geluiden
    Natuurgeluiden zoals tjilpende vogels of witte ruis helpen de hersenen tot rust te komen.
     
  • Gebruik van oordoppen

    Adviseer op specifieke momenten het gebruik van oordoppen met geluidsfilter.

  • Beperk het gebruik van noise cancelling koptelefoons

    Adviseer om deze alleen voor korte periodes te gebruiken om jezelf af te zonderen. 

  • Meditatie en mindfulness

    Regelmatige meditatie- of mindfulness-oefeningen gedurende de dag zorgen voor extra rust.

  • Zorg voor voldoende nachtrust

    Benadruk het belang van goede nachtrust voor het herstel van hersenen en lichaam.      

Mindfulness-app voor een betere mentale gezondheid

8 programma's | App Store & Google Play

In de gratis VGZ Mindfulness Coach app vind je meer dan 100 luisteroefeningen in het Nederlands. Van yoga tot slaapmeditaties.


Tags Mentaal Mindfulness