Wat te doen bij geldzorgen op de werkvloer

Praten over geld. Dat doet niet iedereen even makkelijk. Maar met elkaar in gesprek gaan over geldzaken is belangrijk. Zeker om geldproblemen en de gevolgen ervan te voorkomen. Ik deel daarom graag mijn ervaring met je. Want ook op de werkvloer hebben problemen met geld invloed.

Gebeurtenissen en geldzaken

“All ‘bout the money”, dit liedje van Meja kennen we allemaal wel (en zit nu ook de hele dag in je hoofd). Een liedje dat vandaag de dag heel toepasselijk is. De prijzen stijgen. In de supermarkt. Bij het tankstation. En de airco of verwarming aanzetten kost tegenwoordig ook meer geld. Maar ook gebeurtenissen als een kind krijgen, een huis kopen, ziekte of ontslag hebben invloed op onze inkomsten en uitgaven. Als je alles bij elkaar optelt, lopen de kosten flink op. En daardoor kunnen geldzorgen ontstaan. Dat is soms best lastig.

Iedereen heeft het over de prijsverhogingen. Maar écht met elkaar praten over financiën, laat staan geldproblemen, dat doen we in Nederland niet zo snel op de werkvloer. Waarom eigenlijk niet? Cultuur? Schaamte? Iets anders?

Maak het bespreekbaar

Zelf heb ik gelukkig nooit financiële problemen gehad. Geen ervaringsverhaal dus. Wel begon ik vorig jaar december met een spaarplan om mijn studieschuld versneld af te betalen. Het onderwerp ‘studieschuld’ zat al zo lang in mijn hoofd. Stiekem maakte ik me er toch wel eens zorgen over. Ik besloot erover te praten met familie, vrienden en collega’s. Daardoor merkte ik dat ik veel begrip én concrete ideeën voor een versnelde afbetaling kreeg. Het gesprek geld beginnen is lastig. Maar wel belangrijk. Zo voorkom je dat je er (langdurig) stress van krijgt.

Schuldhulpverlening

Ik was afgelopen jaar dus in mijn persoonlijke situatie meer met geld bezig. Maar ook in mijn werk was het een thema. Samen met collega’s was ik verantwoordelijk voor het project rondom schuldhulpverlening voor onze werknemers. Een belangrijk cao-onderwerp. Vanuit VGZ hebben we van alles geregeld voor onze klanten als het gaat om moeite met betalen of schulden. Maar wat als een medewerker met schulden kampt?

Voor dit thema hebben we een project opgestart. We zijn begonnen met ideeën ophalen hoe we collega’s het beste konden helpen. In de projectgroep zat ook een collega die zelf ervaring had met schulden. Super waardevol! We hebben onder andere gekeken naar de mogelijkheden om schulden af van medewerkers te helpen aflossen. Hier hangen fiscaal behoorlijk veel regels aan vast, zo bleek. Dit regel je als organisatie vaak via een personeelscollectief, waarbij iedere medewerker maandelijks een bedrag inlegt. Hier hebben wij niet voor gekozen, omdat er bij VGZ maar weinig mensen met schulden zijn. Maar wat doen we dan wel? Het belangrijkste voor ons is: het stimuleren van het gesprek over financiële zaken. Want net zoals in mijn persoonlijke voorbeeld, begint de oplossing vaak met een goed gesprek.

Milou Hartelman

Door Milou Hartelman, HR-specialist bij Coöperatie VGZ
 

Wat kun je doen als werkgever?

  • Probeer het onderwerp bespreekbaar te maken. Dit kan op vele manieren (individueel /groepssessies over thema’s rondom geld).
  • Bied hulp aan in de vorm van een budgetcoach of financieel advies. Wij bieden bijvoorbeeld deze Mijn Bedrijfszorg Budgetcoach aan onze medewerkers aan.
  • Leer signalen van zorgen om geld herkennen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met een medewerker wanneer er een loonbeslag binnenkomt of wanneer hij of zij vraagt om een voorschot.
  • Creëer een interne weggeefhoek. Wat de één niet meer nodig heeft, maakt de andere blij. Zo werden boeken en puzzels bij VGZ veel weggegeven. Ook nog eens heel duurzaam!
  • Ondersteuning bij life events. Waar moet je allemaal aan denken of waar heb je recht op als je bijvoorbeeld gaat samenwonen, een kind krijgt of gaat scheiden. Dit hebben wij allemaal gebundeld in een speciale ‘Financieel gezond’ pagina op intranet.

Nu hoor ik je denken. Wat kost mij dit als werkgever wel niet? Het inzetten van een budgetcoach kost misschien geld. Maar het probleem laten bestaan kan leiden tot productieverlies, verzuim en in een enkel geval zelfs tot fraude of diefstal. Uit voorzorg aan de slag gaan en geldzorgen voorkomen kan een groot verschil maken.

Medewerkers doorverwijzen naar de schuldhulproute

NSR (Nederlandse Schuldhulproute) werkt aan een Nederland zonder schuldzorgen. Met hun aanpak kunnen ze mensen met schuldzorgen sneller bereiken en effectieve hulp aanbieden. De schuldhulproute verwijst naar gepaste hulp, van preventie tot hulpverlening. Samen wijzen wij de weg naar een schuldzorgenvrij Nederland.

 

Schuldhulproute

Via de Nederlandse schuldhulproute is veel gratis hulp beschikbaar.

Meer inspiratie over financieel fit

Brainstorm financieel fit

Zo herkent u geldzorgen

Wat kun je als werkgever doen om geldproblemen bij medewerkers te herkennen? Lees onze tips.
Van werkstress naar werkgeluk

Van werkstress naar werkgeluk

Geldproblemen kan zorgen voor werkstress. Beroepsziekte nummer 1. Lees wat je kan doen.

Een keer van gedachte wisselen?

Wil je meer weten over het project schuldhulpverlening van VGZ? Of je eigen aanpak delen? Samen kunnen we krachten bundelen, voor onze medewerkers.

Stuur een bericht

Vul het contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Plan een videogesprek

Plan zelf een videogesprek in op een moment dat het jou uitkomt.

Bel met uw contactpersoon

Al bekend bij VGZ? Je vaste contactpersoon staat altijd voor je klaar.