Duurzame inzetbaarheid bij Plieger

Nicole Vernooij, HR-functionaris bij Plieger:

'Concreet aanbieden van interventies of andere initiatieven die bijdragen aan de inzetbaarheid van medewerkers'

Bij Plieger staat Duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda. Om het beleid verder vorm te geven besloot Plieger de VGZ Leefstijlinterventie “Voeding & Beweging” in te zetten. Nicole Vernooij, HR-functionaris bij Plieger vertelt over de achtergronden, het initiatief zelf en de resultaten.

Plieger bv is een landelijke groothandel in sanitair, verwarming, elektra en installatiemateriaal, waar 750 medewerkers werkzaam zijn. Het hoofdkantoor en centraal magazijn zijn gevestigd in Zaltbommel. Met een eigen expeditie en 55 vestigingen in Nederland levert Plieger een assortiment van meer dan 150.000 artikelen aan onder andere installateurs, loodgieterbedrijven, detaillisten en bouwmarkten.

Beleid en eerste stappen

Nicole Vernooij: ‘Eind 2017 hebben we beleid op duurzame inzetbaarheid ontwikkeld. We zetten nu de eerste stappen in de invulling van dit beleid. Het thema ‘Gezonder Leven’ verdient hierin veel aandacht.' Er waren al eerder enkele initiatieven ingezet op zowel de fysieke als psychische gezondheid van de medewerker. Zoals een tiltraining, workshop "Hoe voorkom je stress?" en bedrijfsfysiotherapie op de werkvloer. Via VGZ was al eens gebruik gemaakt van de fitscan op de werkvloer. 'Met de scan werd direct inzichtelijk hoe gezond je bent. Hiervoor bleek veel animo onder de werknemers.' Eén van de recente stappen was de Leefstijlinterventie “Voeding & Beweging”.

Leefstijlinterventie "Voeding & Beweging"

De Leefstijlinterventie "Voeding & Beweging" vond begin januari van dit jaar bij Plieger plaats op het hoofdkantoor in Zaltbommel. Deze interventie duurt in totaal 4 dagen. Uit het hele land waren er collega’s die meededen en graag ‘gezonder in het leven willen staan, zowel op het werk als privé’, aldus Nicole. Het ging om allerlei medewerkers, van gastvrouwen, logistiekmedewerkers, chauffeurs, vestigingsmanagers, regiomanagers, commercieel medewerkers binnendienst tot de afdeling HR.

Hoe werd de interventie ervaren door de medewerkers?

Nicole: 'De medewerkers waren erg enthousiast over de interventie. De groepsdynamiek was erg goed en door de interventie waren ze gemotiveerd om gezonder te leven. Het werd een heel hecht team.' Ook in het dagelijkse werk herinnerden collega’s elkaar aan het doel dat die week per collega werd gesteld. Verder werden ze gemotiveerd door de tips op het gebied van beweging en voeding. ‘Erg goed om meer bewust te zijn van voeding en beweging en de invloed op je gezondheid’, was één van de reacties. Aan het einde van de interventie werd er door verschillende deelnemers aangegeven dat ze het erg jammer vonden dat het alweer voorbij was. Een collega zei zelfs: 'Kunnen we dit niet elk jaar doen?'.

Ook partner in vitaliteit en gezondheid worden?

Ontdek hoe wij ook uw bedrijf en medewerkers vooruit helpen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Vraag vrijblijvend de mogelijkheden aan.

Wat is het resultaat van de interventie?

'De bewustwording over de gezondheid in zowel werk als privé is sterk vergroot. Collega's zijn nog steeds actief bezig met de tips die ze kregen tijdens de leefstijlinterventie', geeft Nicole aan.

Toekomst duurzame inzetbaarheid

‘Wij willen het duurzame inzetbaarheidsbeleid nu verder uitrollen. Door het concreet aanbieden van interventies of andere initiatieven die bijdragen aan gezondere werknemers’. Want dat is uiteraard de belangrijkste uitdaging voor de organisatie: hoe houd ik mijn medewerkers zo lang mogelijk gezond aan het werk? Nicole merkt op: 'De leidinggevende heeft een belangrijke rol als het gaat om de uitrol van duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie. Hij heeft een stimulerende en activerende rol richting de medewerker. En weet immers wat er speelt op de werkvloer.'

Tevreden over partnerschap

De VGZ Leefstijlinterventie "Voeding & Beweging" was een belangrijke stap in de uitvoering van het duurzame inzetbaarheidsbeleid bij Plieger. Hierbij wordt VGZ als een uitstekende partner ervaren om dit door haar kennis en kunde te faciliteren.