Hoe vraag ik hulp als mantelzorger

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Wij zijn er voor u.

Hulp vragen, dat is toch niet zo moeilijk? Sommige mantelzorgers kijken er anders tegenaan. Zij vertellen ons: 'Voor ik alles heb uitgelegd, heb ik het zelf al gedaan'. Dat zelf doen werkt prima voor een tijdje. En dan komt het moment dat het niet meer goed werkt. Dat het te zwaar of te veel wordt. Wilt u weten hoe u hulp vraagt en regelt? U leest er hier alles over. 

 

Logo-MantelzorgZo vraagt u hulp

U heeft een simpele hulpvraag

Stel, u wilt dat iemand de boodschappen doet, de ramen lapt of de badkamer poetst. Misschien zou u het liefst vragen of de helper het elke maand wil doen. Wist u dat de manier van vragen een verschil maakt? Zo vraagt u om hulp:

  • Zodat de helper precies weet wat die moet doen. 'Wil je me helpen met het poetsen van de badkamer aanstaande vrijdag of zaterdag?'
  • Geef hem een kans om te weigeren. 'Als je geen tijd hebt, dan kan ik de buurman ook nog vragen.'
  • 'Sorry, dat ik je opbel.' 'Sorry, ik wil het je eigenlijk niet vragen.' Uw excuus geeft de helper een gevoel van ongemak. Blijkbaar wilde u de helper eigenlijk helemaal niet vragen. Waarom zou de helper het dan leuk vinden om te helpen?
  • Een persoonlijke vraag wordt 30 keer vaker met 'ja' beantwoord.
  • Het is voor de helper fijn om te weten dat de hulp effect heeft gehad. Dat geeft voldoening.

Wilt u hier meer over weten? Bekijk deze Tedtalk 'Hoe vraag ik om hulp en krijg ik een ja'.

U heeft een complexe hulpvraag

Stel, u zorgt voor een naaste en wilt de zorg voor een dag(deel) overdragen. Dit is een lastige hulpvraag. Want u weet precies wat er moet gebeuren en voor de ander is het nieuw. Een paar tips:

  • Maak alvast een overdracht nog voordat u hulp nodig heeft. Iedereen heeft wel eens hulp nodig. In dat geval is het fijn als u niet op stel en sprong een overdracht hoeft te schrijven. Die staat al klaar en heeft u in rust kunnen schrijven.
  • Besef dat een ander niet kan wat u kan, maar wel waardevolle zorg kan bieden.
  • Het valt u misschien zwaar om uw naaste te overtuigen. Vraag een familielid, vriend of huisarts om te praten of te bemiddelen met uw naaste. Dat is fijner voor u en voor uw naaste.
 

Logo-MantelzorgDeze hulp heeft u zo geregeld

Regeltaken overdragen, speciaal voor VGZ verzekerden

Hulp bij lastig regelwerk

Een mantelzorgmakelaar neemt lastig regelwerk uit handen. Denk aan het regelen van zorg, welzijn en geldzaken. U kunt een mantelzorgmakelaar inschakelen als u mantelzorger bent of als u mantelzorg ontvangt. Bent u aanvullend verzekerd bij Coƶperatie VGZ? Bekijk welke hulp u kunt krijgen.


Vervangende mantelzorg, speciaal voor VGZ verzekerden

Vervangende mantelzorg

Even op adem komen en zeker weten dat de zorg goed geregeld is? Vraag een zorgprofessional om de zorg voor uw dierbare tijdelijk van u over te nemen. Bijvoorbeeld voor een dag of een dagdeel. Bent u aanvullend verzekerd bij VGZ? Bekijk hoe een vervangende mantelzorger u kan helpen aan vrije tijd.


Beste hulp op een rij

Beste apps voor mantelzorgers

Welke app helpt u bij het organiseren van zorg? Welke is handig bij het innemen van medicijnen? Sommige apps helpen om het zorgen makkelijker te maken. Ons mantelzorgers-testpanel testte apps voor mantelzorgers. Wij zetten de beste apps voor u op een rijtje.



 

Logo-MantelzorgVragen om hulp: deze mensen deden het

Iedereen heeft in z'n leven wel eens hulp nodig. Dat beseften deze mantelzorgers. Inmiddels zijn ze maar wat blij met de hulp die ze kregen. En voor hulp vragen draaien ze hun hand niet meer om.

 

Logo-MantelzorgMantelzorgen en familiebanden

Als de zorg langer duurt, kunnen er spanningen in een familie ontstaan. Want soms geeft de een veel meer zorg dan de ander. Of hebben de familieleden onderling een ander beeld bij het geven van zorg. Zo kan er druk ontstaan op de familieband. Hoe komt dat? Wat kunt u er aan doen? En hoe kunt u het voorkomen? 

Logo-MantelzorgIs dit ook interessant voor u?

Illustratie hoe regel ik zorg

Hoe regel ik zorg?

Het regelen van zorg is niet eenvoudig. Welke instantie vergoedt wat? Hoe draagt u regeltaken over? Hoe zorgt u dat iemand zo lang mogelijk thuis kan wonen? We helpen u er graag bij.

Illustratie hoe zorg ik voor mezelf

Hoe zorg ik voor mezelf?

Even stilstaan bij uzelf doet wonderen. En... tijd voor uzelf nemen is meer dan een kop koffie zetten. Hier vindt u alle hulp om ook voor uzelf te zorgen. Van workshops en apps tot webinars. Doe nieuwe energie op en werkt aan uw veerkracht en optimisme.