Wijzigingen VGZ Ruime Keuze

Elk jaar verandert er wel iets in de zorgverzekering. Het is belangrijk dat u dat weet. Op deze pagina vindt u wat er verandert in de basisverzekering VGZ Ruime Keuze.
Bent u benieuwd naar de premies van 2020? Bekijk dan het premieoverzicht.

 • Gebitsprothese 

  Voor een gebitsprothese heeft u onze toestemming (een machtiging) nodig vanaf een bepaald bedrag. Deze bedragen zijn vanaf 1 januari 2020 lager, namelijk € 600 voor de boven- of onderkaak (was € 675) of € 1.200 voor beide kaken (was € 1.350).
  Uw zorgverlener vraagt deze machtiging voor u aan. 
 • Gehoorapparaat 

  Heeft u solo-apparatuur of een BAHA (bone anchored hearing aid) nodig om beter te horen? Als u vanaf 1 januari 2020 naar een zorgverlener zonder contract gaat, heeft u vooraf onze toestemming (een machtiging) nodig. 
  Bekijk alle informatie over machtigingen voor hulpmiddelen
 • Geneesmiddelen

  Worden bepaalde geneesmiddelen niet vergoed uit de basisverzekering omdat ze te duur zijn?  Dan kan de minister van Medische Zorg vanaf 1 januari 2020 toestemming geven voor de vergoeding van een gelijkwaardig geneesmiddel, als apothekers dit zelf kunnen maken. Dit wordt apotheekbereiding genoemd. 
 • Hulphonden

  In de voorwaarden van 2020 is vastgelegd dat blindengeleidenhonden, hulphonden en signaalhonden alleen in bruikleen worden gegeven. De hond blijft eigendom van de hulphondenschool. 
 • Hulpmiddelen

  • Heeft u hulpmiddelen nodig? Daarvoor heeft u vaak een verwijzing nodig. Vanaf 1 januari 2020 kunnen meer zorgverleners een verwijzing geven. U hoeft hiervoor niet per se naar de medisch specialist. In het reglement hulpmiddelen vindt u bij welke zorgverleners u terecht kunt voor een verwijzing. Voor antidecubitusbedden, matrassen en overtrekken was eerder geen verwijzing nodig. Vanaf 1 januari 2020 heeft u hier wel een verwijzing voor nodig. 
  • Vanaf 1 januari 2020 gaan voor diverse hulpmiddelen de kwaliteitseisen omhoog. Het gaat om diverse verbandhulpmiddelen, aan-en uittrekhulpmiddelen, therapeutische elastische kousen, toebehoren bij zwachtelen en diabetesmateriaal. Wij vergoeden alleen hulpmiddelen die worden geleverd door leveranciers die aan de kwaliteitseisen voldoen. 
 • Kaakchirurgie

  Vanaf 1 januari 2020 heeft u voor een aantal behandelingen bij de kaakchirurg vooraf onze toestemming (een machtiging) nodig. Het gaat om behandelingen die staan op de Limitatieve Lijst Machtigingen Kaakchirurgie.
 • Logeerkosten in plaats van vervoerskosten 

  Moet u voor een behandeling vaak over een grote afstand heen en weer reizen? Vanaf 1 januari 2020 kunt u kiezen voor een vergoeding voor logeerkosten in plaats van vervoerskosten. Dit is mogelijk als u tenminste 3 dagen achter elkaar behandeld wordt. De vergoeding is maximaal € 75 per nacht. Voor de vergoeding van logeerkosten of vervoerskosten heeft u van ons toestemming (een machtiging) nodig. Als u kiest voor een vergoeding van logeerkosten, vergoeden wij geen vervoerskosten meer. Bekijk alle informatie over machtigingen.
 • Medisch specialistische zorg

  Vanaf 1 januari 2020 mogen de GGD-arts, klinisch technoloog en klinisch fysicus audioloog u verwijzen naar medisch specialistische zorg. 
 • Orthopedische schoenen 

  Zorgverlener met contract
  Gaat u voor orthopedische schoenen naar een zorgverlener die een contract met ons heeft? Dan heeft u vanaf 1 januari 2020 onze toestemming (een machtiging) nodig als u voor het eerst orthopedische schoenen krijgt of ze vervangt binnen 18 maanden. Voor kinderen tot 16 jaar gaat het om de eerste aanschaf van orthopedische schoenen of vervanging binnen 6 maanden. 
  Daarnaast heeft u toestemming nodig als u een zwaardere of duurdere voorziening nodig heeft, bijvoorbeeld als u overgaat van:
  • Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen op (semi-)orthopedische schoenen
  • Semi-orthopedische schoenen op orthopedische schoenen
  • Lage orthopedische schoenen op (extra) hoge orthopedische schoenen
  • Hoge orthopedische schoenen op extra hoge orthopedische schoenen
  Zorgverleners waarmee wij contracten hebben vindt u via onze zorgzoeker.
   
  Zorgverlener zonder contract 
  Vanaf 1 januari 2020 heeft u vooraf van onze toestemming (een machtiging) nodig als u voor orthopedische schoenen naar een zorgverlener zonder contract gaat. 
   
  Bekijk ook informatie over machtigingen.
   
 • Stoppen-met-rokenprogramma

  Volgt u een stoppen-met-rokenprogramma? Dan betaalt u geen eigen risico. Vanaf 1 januari 2020 betaalt u ook geen eigen risico voor geneesmiddelen, als u die krijgt voorgeschreven. 
 • Sondevoeding

  Gaat u voor sondevoeding naar een leverancier zonder contract, dan is daar vanaf 1 januari 2020 een gedeeltelijke vergoeding voor. Deze vergoeding was er nog niet.  Leveranciers van sondevoeding vindt u in onze zorgzoeker. Deze staan niet meer in de verzekeringsvoorwaarden.
 • Specialistische zorg

  Zorg door specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten, wordt vanaf 1 januari 2020 vergoed vanuit de basisverzekering. Voor deze zorg heeft u een verwijzing van de huisarts nodig. 
 • Verpleging en verzorging

  Vanaf 1 januari 2020 vergoeden wij alleen verpleging en verzorging als de zorgverlener een hbo-verpleegkundige in dienst heeft. Deze hbo-verpleegkundige moet de indicaties stellen. Zelfstandig werkende mbo-verpleegkundigen, verzorgenden niveau 3 of verzorgenden in de individuele gezondheidszorg (VIG-er) kunnen nog steeds zorg verlenen. Ze moeten dan wel samenwerken met een hbo-verpleegkundige die de indicaties stelt. De hbo-verpleegkundige moet ook bij de zorg betrokken blijven.
 • Verpleging, verzorging en GGZ 

  Maakt u voor verpleging en verzorging of geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gebruik van een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben? Dan moet u vanaf 1 januari 2020 zelf de rekening bij ons declareren. Uw zorgverlener kan dit niet meer voor u doen. 
Terug naar het overzicht
Wilt u de wijzigingen van meer verzekeringen bekijken, ga dan terug naar het overzicht.
Meer over vergoedingen
Wilt u weten wat wij vergoeden voor uw zorg? Hier vindt u alle vergoedingen van 2019 en 2020.
Meer over voorwaarden
Kent u ook graag de kleine lettertjes van uw verzekering? Bekijk dan de verzekeringsvoorwaarden.
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord