"Door Beweegplus heb ik minder pijn en meer energie"


Geen zin om naar buiten te gaan omdat je steeds pijn hebt. Sarina Martosami Naeem uit Rotterdam kent dat gevoel helemaal. Zij heeft door haar artrose enorme pijn aan haar gewrichten. Gelukkig is Sarina sterk. Ze weet dat thuis op de bank blijven zitten niet helpt. Daarom gaat ze naar de training Beweegplus. “De lessen geven mij goede energie. En ik spreek andere mensen, dat maakt mij vrolijk."Sarina was ondanks haar artrose altijd heel actief. Tot de zomer van 2016. Toen werd haar pijn erger. Haar nek, handen en knieën zaten muurvast. De pijn beheerste haar leven. “Ik kon niet hurken en bukken”, vertelt Sarina. “Mijn kinderen hielpen met het huishouden. Zelfs veters strikken ging moeilijk.” Maar het was niet alleen de pijn. Ze kon ook niet goed tegen drukte. “Als ik ging winkelen en het was heel druk, dan had ik echt last van de vele prikkels. Ik was ook bang om te vallen. Ik kon ineens op de grond liggen. Ik liep daarom met een karretje op straat als extra steun.”

Geen zin om naar buiten te gaan

Door haar klachten moest Sarina stoppen met werken. Ze kwam thuis te zitten. Dat deed haar geen goed. “Ik houd van gezelschap en praten met andere mensen. Doordat ik thuiszat, had ik veel minder sociaal contact”, legt Sarina uit. “Ik ben een positief persoon. Probeer altijd optimistisch te blijven. Maar ik had zoveel pijn. Ik had gewoon geen zin om naar buiten te gaan.”


“Ik zat niet langer alleen thuis. Eindelijk weer iets leuks om naar uit te kijken.”


Moedeloos werd Sarina van haar situatie. Maar toen gaf haar fysiotherapeut haar een tip: het programma Beweegplus van Rotterdam Sportsupport. Dit is een training waarin deelnemers met sport en spel samen bewegen. Het maakt de spieren losser en kan de pijn verminderen. “Ik schreef mij in voor de training. Een stok achter de deur. Dat was belangrijk voor me. Want nu wist ik dat ik wel naar buiten móést. Ik zat niet langer alleen thuis. Eindelijk weer iets leuks om naar uit te kijken!”

Sporten in eigen tempo

Sarina is nu iedere week op het trainingsveld te vinden. Ze kijkt er altijd weer naar uit. “Voordat we starten, drinken we samen eerst koffie en thee. We gaan dan rustig opwarmen en daarna voetballen, handballen of joggen. Het is iedere week weer anders!” Wat doet Sarina als haar lichaam protesteert? “Dan zeg ik dat tegen onze trainer Delano. Als ik moe ben, loop ik rustiger. Soms heb ik bij het rennen ook nog angst om te vallen. Dan ga ik gewoon even zitten. Ik houd het daarom ook goed vol. Dat dit kan tijdens de training, maakt het ook nog leuker en gezelliger!”

Minder pijn en meer energie

Sarina kijkt nu weer wat positiever naar haar toekomst. Ze heeft iets minder pijn, voelt zich fitter en kan makkelijker bewegen dan voorheen. “Ik merk vooral dat mijn knieën soepeler zijn. Het is fijn dat ik beter kan traplopen. En ik kan nu zelfs weer een knoop in mijn veters leggen.” Niet alleen de oefeningen geven haar meer kracht. Ook van het contact met anderen krijgt ze extra energie. “We gaan straks allemaal gezellig koken en samen lunchen. Dat is toch beter dan met een sip gezicht thuis zitten?”


VGZ vergoedt Beweegplus vanuit het VGZ Rotterdampakket

Rotterdam Sportsupport en VGZ geloven dat bewegen bijdraagt aan gezonde en gelukkige Rotterdammers. Via het Rotterdampakket van VGZ kunt u gebruikmaken van het kennismakingspakket Beweegplus. Bent u verzekerd via het VGZ Rotterdampakket? Dan krijgt u de eerste vier maanden bewegen vergoed bij één van de aangesloten verenigingen. Meld u aan of lees meer informatie op de website van Rotterdam Sportsupport.Uw gratis beweegboekje vol praktische tips en feitjes

Wilt u meer en beter bewegen? Laat u inspireren door het verhaal van Els in ons boekje ‘Ouder? Wijzer Bedoel je...!’ (Bekijk hier een preview). Zij geeft een kijkje in haar leven, en vertelt hoe ze de bekende ‘kwaaltjes’ tegengaat. U leest ook over praktische beweegtips, feitjes én nieuwe handigheidjes.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord