Hoe Yvette zich weer oplaadt met vervangende mantelzorg

Mantelzorg vergoeding

Nederland telt 4 miljoen mantelzorgers. Eén op de zeven mantelzorgers ervaart hun zorgtaak als ‘zwaar tot heel zwaar’. Yvette Dekker bijvoorbeeld. De Amsterdamse zangdocente zorgt intensief en met veel liefde voor haar moeder (96), die blind is én in een rolstoel zit. “Vervangende mantelzorg is voor mij van levensbelang. Zonder die ondersteuning heb ik gewoon geen eigen leven meer.”Ze weet nog goed toen ze hét telefoontje kreeg. Yvette vierde samen met haar gezin de verjaardag van haar man. Haar zus belde op dat haar moeder was gevallen. Een lang hersteltraject in een revalidatiecentrum volgde. “Ik dacht dat het wel goed zat met de zorg. Maar ze hadden geen tijd voor persoonlijke aandacht”, zegt Yvette. “Als ze een boterham wilde eten, moest ze een andere patiënt vragen of die wilde helpen. De sfeer tussen patiënten bleek onderling ook vijandig. Ze was er heel ongelukkig.”

Alleen maar slapeloze nachten

Yvette zette alles op alles om haar moeder weer thuis te krijgen. Zodat ze de zorg kreeg die ze verdiende. Dat bleek niet eenvoudig. Yvette moest veel uitzoeken in de voor haar onbekende zorgwereld. “Het vinden van zorgpartijen, het aanvragen en inzetten van het PGB, het organiseren van mantelzorg. En dan nog de zorg voor mijn moeder zelf. Het was mentaal een zware beproeving. Twee maanden na de thuiskomst van mijn moeder ging ik met mijn gezin op vakantie in Italië. Terwijl ik nog veel moest regelen. Ik heb slapeloze nachten gehad. Ik kon het niet loslaten.”


“Mijn moeder zit graag in de tuin (…) Ze zegt dan wel eens: och, wat zit ik hier toch heerlijk! Dáár doe ik het voor.” 


Vervangende mantelzorg door studenten

Langzaam kwamen de puzzelstukjes toch op de goede plekken terecht. Het was lastig om in de middag partijen te vinden die Yvette’s moeder kunnen verzorgen. Zij woont, net als haar zussen, niet in de buurt van haar moeder. Bemiddelingsbureau Mantelaar bood uitkomst, dankzij de inzet van medische studenten. “Die zorgstudenten zijn echt geweldig! Ze zetten de lunch klaar, leggen haar op bed, nemen lichte zorgtaken op. Ze geven haar ook persoonlijke aandacht en houden haar gezelschap. Dat is zó belangrijk! Ik denk dat mijn moeder daarom zo oud wordt.”

Genieten van een advocaatje

De zorg door medische studenten geeft Yvette nu tijd om veel zaken rondom de zorg te regelen. “Ik ben anderhalve dag in de week fysiek aanwezig. De rest van de tijd neem ik veel regelwerk op mij. Ik hang veel aan de telefoon: met dokters, zorgverzekeraars, instanties. Maar ook met leveranciers als er een schroef loszit in de rolstoel. Of als het bed niet goed functioneert. Dat kost veel tijd.” Maar spijt om haar moeder thuis te verzorgen heeft Yvette niet. “Mijn moeder zit graag in de tuin met een advocaatje. Ze zegt dan wel eens: ‘och, wat zit ik hier toch heerlijk!’ Dáár doe ik het voor.”

Tijd voor haar gezin en… muziek

Yvette heeft inmiddels al meer vrije tijd dan enkele jaren geleden. En dat is belangrijk voor haar. “Voor mij, maar ook voor mijn gezin. Ik heb een man en dochter. Door deze situatie ben ik er niet altijd voor hen geweest. Mijn dochter ging zichzelf wegcijferen. Dan zei ze: ‘Mijn moeder heeft het al zo druk.’ Dat is voor een moeder pijnlijk om te horen. ” Naast tijd voor haar familie gaat ze voor haar grote passie: muziek! Yvette is zelfstandig zangdocente aan de Muziekacademie. “Het is fijn dat muziek dan even op nummer één staat! Tijdens de lessen kan ik echt mijn zorgen even opzij schuiven.”

Mantelzorgvergoeding in 2021?

Zorgt u intensief voor een naaste? En bent u aanvullend verzekerd via een aangesloten thuiszorg-, ouderen- en patiëntenorganisatie? Dan ontvangt u van VGZ:

  • Tot 25 dagen vervangende mantelzorg;
  • Tot € 1000 voor een mantelzorgmakelaar die u helpt met regeltaken.

Wat doet Mantelaar voor mantelzorgers?

Mantelaar biedt hulp voor mantelzorgers. Zij koppelen medisch studenten aan ouderen voor extra ondersteuning, zorg én gezelschap. Deze zorgstudenten helpen bij het huishouden, de administratie en in de keuken. Zij bieden hulp en begeleiding bij het opstaan, het aantrekken van steunkousen en toiletbezoeken. Ze gaan mee voor een ommetje of naar het museum. Wilt u meer informatie over de diensten van Mantelaar? Kijk dan op de website van Mantelaar.

 

Mantelzorgvergoeding in 2021?

Zorgt u intensief voor een naaste? En bent u aanvullend verzekerd via een aangesloten thuiszorg-, ouderen- en patiëntenorganisatie? Dan ontvangt u van VGZ:

  • Tot 25 dagen vervangende mantelzorg;
  • Tot € 1000 voor een mantelzorgmakelaar die u helpt met regeltaken.