“Eindelijk een hulpmiddel die mij helpt om te gaan met mijn artrose”


Een rondje maken op zijn tourfiets. Of sleutelen aan zijn klassieke Volvo. Het zijn 2 hobby’s die René Roering (54) graag doet in zijn vrije tijd. Daarbij heeft hij altijd zijn twee zonen aan z’n zijde. Makkelijk gaat het fietsen en klussen helaas niet. René heeft namelijk artrose in zijn linkerknie. “Die slijtage heeft een behoorlijke impact op mijn dagelijkse bezigheden”, vertelt de getrouwde vader van 3 kinderen. “De pijn in mijn knie is soms ondraaglijk.”Het begon ooit met een ritje op zijn bromfiets. Op zijn 16e rijdt René op zijn trouwe tweewieler nietsvermoedend op een bospad. Zoals zo vaak. Dan moet hij plots op de rem om een botsing te voorkomen. “Ik stond stil, maar de bromfiets gleed weg door de gladde ondergrond. Ik viel om, en nam mijn bromfiets mee. Daarbij kreeg ik de trapper hard in mijn knie.” Het lijkt een onschuldige val, maar René weet dat het mis is. Hij houdt een aantal breuken over aan de valpartij, vooral in zijn knie. Zijn kraakbeen is flink beschadigd. Het is het begin van ellende.

Met de knie onder het mes

De eerste operaties dienen zich aan. Drie jaar na het ongeluk verwijderen chirurgen kraakbeen in zijn knie. De chirurg vertelt René dat hij vaker onder het mes moet. Op zijn 40e kan artrose ontstaan. René: “Als jonge knaap denk je dan: ah, dat is nog zo ver weg. Tegen die tijd zie ik wel weer. Ik was verder gezond, had geen pijn, dus ik stond er niet bij stil.” Tot René de 30 jaar passeert. De knieklachten nemen dan langzaam toe. Een paar operaties bieden voor even uitkomst. Maar als René 44 jaar is, krijgt hij na de zoveelste ingreep te horen dat de chirurgen niet veel meer kunnen doen.“

Strijd tegen gewrichtsslijtage

Artrose is onomkeerbaar. Samen met zijn fysiotherapeut, waar hij al langer loopt, bedenkt René een plan om de gewrichtsslijtage zo veel mogelijk tegen te gaan. Ook de beweegapp Join2Move komt ter sprake. “Ik kreeg oefeningen mee voor thuis. Maar ik onthield lang niet alles. Welke oefeningen het zijn, en hoe ik ze moest uitvoeren. Dat laatste is ontzettend belangrijk. Mijn fysiotherapeut liet mij de app met oefeningen zien. En daarbij de animaties hoe ik de opdrachten moest uitvoeren. Ik zette het thuis meteen op mijn telefoon, en ging er mee aan de slag.”“Zolang ik het programma van Join2Move en mijn fysiotherapeut volg, kan ik blijven doen wat ik nu doe.”Beweegplan op maat

Om de dag doet René nu oefeningen uit de Join2Move-app. Hij volgt een beweegplan, die de app automatisch samenstelt op basis van zijn wensen. “Een gebruiker krijgt een programma op basis van welke manier van bewegen hij of zij het prettigst vindt. Zwemmen, fietsen of hardlopen. Ik fiets heel graag. Dan krijg ik opdrachten die daar het beste voor zijn. Bij één specifieke oefening zit ik op de grond, en moet ik mijn benen strekken. Bij een andere moet ik weer zijwaartse bewegingen maken. Het werkt heel simpel.” Een ander voordeel vindt René dat hij het beweegplan aan zijn agenda kan koppelen. “Ik werk fulltime als key accountmanager bij een technisch bedrijf, dus ik heb een drukke agenda. Ik ben veel onderweg. Dan helpt zo’n functie goed. Ik krijg herinneringen als ik oefeningen moet doen. Heel handig!”

Tot slot beschikt de app over veel informatie rondom artrose. Ook dat komt René van pas. “Ik dacht veel te weten over artrose. Dat bleek tegen te vallen. Wat is artrose nu eigenlijk? Hoe beweeg ik het beste? En hoe verminder ik de klachten? Het is altijd handig om die kennis bij de hand te hebben.”

Goede hoop voor de toekomst

Het gaat naar eigen zeggen goed met René, en met zijn linkerknie. Hij weet dat een nieuwe ingreep in de toekomst onvermijdelijk is. Zelfs een kunstknie is niet uitgesloten. Maar hij blijft positief. “Ik merk dat als ik mijn oefeningen doe, ik minder pijn heb en flexibeler ben. Zolang ik het programma van Join2Move en mijn fysiotherapeut structureel volg, kan ik blijven doen wat ik nu doe.” Zoals het sleutelen aan de Volvo. En de wekelijkse ritjes op de tourfiets met zijn kinderen. “ Want zeg nou zelf: het is toch heerlijk dat die jongens met hun vader kunnen blijven fietsen?”


Probeer Join2Move nu ook drie maanden

Heeft u knie- of heupartrose? En wilt u hier meer grip op krijgen? Ga zelfstandig aan de slag met artrose via de beweegapp Join2Move. ReumaNederland en VGZ bieden u een programma van Join2Move van 3 maanden aan. Download de app en ontvang weekopdrachten rondom bewegen, oefeningen en educatie.  Uw gratis beweegboekje vol praktische tips en feitjes

Wilt u meer en beter bewegen? Laat u inspireren door het verhaal van Els in ons boekje ‘Ouder? Wijzer Bedoel je...!’ (Bekijk hier een preview). Zij geeft een kijkje in haar leven, en vertelt hoe ze de bekende ‘kwaaltjes’ tegengaat. U leest ook over praktische beweegtips, feitjes én nieuwe handigheidjes.