“Ik kan weer zonder zorgen op pad met mijn kleinkinderen”


Een bezige bij. Zo beschrijft Joke Kaal-Van der Heijden zichzelf. Schilderen, breien, tuinieren, fietsen, oppassen op de kleinkinderen; ze is graag bezig. In september vorig jaar werd dat allemaal anders. “Ik zette zoals wel vaker een zak vuilnis buiten”, vertelt Joke. “Toen ik mij omdraaide, struikelde ik over diezelfde zak. Ik klapte hard op de grond.” Dat was niet de eerste keer. Bij een eerdere val brak Joke haar pols. “Opnieuw een mentale tik. Ik durfde steeds minder.”Door de valpartijen beseft Joke dat haar lichaam steeds vaker tegensputtert. Terwijl ze in haar hoofd nog zo fris is. “Je hebt het niet in de gaten, maar de bekende ouderdomskwaaltjes sluipen er stiekem in. Ik merk het als ik in de tuin werk, of op mijn kleinzonen pas. Maar ook als ik gewoon uit bed wil komen of met de trap naar boven loop. Het gaat allemaal wat moeizamer.” Haar laatste val heeft Joke écht aan het denken gezet. “Ik voelde me angstig. Had minder zelfvertrouwen. Ook mijn eigen kinderen deelden hun zorgen. Niet gek natuurlijk, want ik pas wel op hun kleintjes.”

Praktisch en eenvoudige oefeningen

Joke wist dat ze beter moest leren bewegen. Maar hoe? Tijdens een bijeenkomst van haar ledenorganisatie liep ze langs een kraampje van Fitavie; het beweegprogramma voor senioren die zo lang mogelijk vitaal willen blijven. “Ik heb de app toen geprobeerd. Ik vond het makkelijk te gebruiken. De oefeningen waren praktisch en eenvoudig. Je moest in de app eerst wat vragen doorlopen, over wat je graag doet of wil doen. Je krijgt daarna automatisch een programma op maat. Heel handig!”“Ik durf weer op de fiets te stappen, en te klussen in mijn tuintje.”Eenmaal thuis sloot Joke een abonnement af bij Fitavie. Nu, een half jaar later, gebruikt ze de beweegapp nog steeds. Een voordeel vindt ze dat ze daarvoor de deur niet uit hoeft. Drie keer per dag doet ze thuis vanaf haar tablet verschillende oefeningen van 6 á 7 minuten die Fitavie speciaal voor haar maakt. “Ik doe nog steeds veel evenwichtsoefeningen, om vallen te voorkomen. Bijvoorbeeld zachtjes opdrukken tegen de muur. Of een balletjes gooien van de ene naar de andere hand. Deze oefeningen helpen heel goed. Ik merk dat ik nu echt steviger op mijn benen sta.”

Vertrouwen in eigen kunnen

Joke heeft ook haar zelfvertrouwen terug. “Sinds ik de app gebruik, ben ik niet meer gevallen. Ik durf weer op de fiets te stappen, en weer lekker in mijn tuintje te klussen. Het fijne is ook dat ik het vertrouwen terug heb van mijn eigen kinderen. Want ik hoop nog lang te spelen en te wandelen met die kleintjes.” Dat Joke beter in haar vel zit, heeft nog een andere reden. Ze dwingt zichzelf om het rustiger aan te doen. “Daar heb ik soms moeite mee”, glimlacht Joke. “Die drukte zit nu eenmaal in het aard van het beestje, hé?”


Probeer Fitavie nu ook zelf

De beweegapp Fitavie helpt u om zo lang mogelijk vitaal te blijven. Bent u collectief verzekerd bij VGZ via een aangesloten thuiszorg-, patiënten- of ouderenorganisatie? Dan geeft VGZ u 50% korting op een jaarabonnement om kennis te maken met Fitavie.Uw gratis beweegboekje vol praktische tips en feitjes

Wilt u meer en beter bewegen? Laat u inspireren door het verhaal van Els in ons boekje ‘Ouder? Wijzer Bedoel je...!’ (Bekijk hier een preview). Zij geeft een kijkje in haar leven, en vertelt hoe ze de bekende ‘kwaaltjes’ tegengaat. U leest ook over praktische beweegtips, feitjes én nieuwe handigheidjes.

Heeft u diabetes? Speciaal voor u 2 e-books met prachtige wandel- en fietsroutes

Bewegen is gezond, zeker als u diabetes heeft. Wandelen is een goede vorm van beweging en is ook nog eens heerlijk ontspannend. Daarom krijgt u via de website voluitlevenmetdiabetes.nl twee gratis e-books cadeau met daarin 6 prachtige wandelroutes (met extra wandeltips) en fietsroutes.