Vragen en antwoorden over post van VGZ

Je vindt hier vragen en antwoorden over post van VGZ. Over betalen voor post op papier. Over blijven ontvangen van post op papier. En over kiezen voor post per e-mail.

Vragen over betalen voor post op papier

 • Bij betalen voor post op papier gaat het om zorgkostenfacturen, premiefacturen en overige post op papier.

  Voor jouw polis op papier en de Europese gezondheidskaart (EHIC) betaal je niets. Deze zijn altijd gratis, ook als je deze nog thuis in de brievenbus ontvangt.

 • Je betaalt een vast bedrag per maand, namelijk € 1,25. Deze kosten zijn alleen voor de hoofdverzekerde.

  Heb je 1 of meerdere meeverzekerden op jouw polis, dan berekenen we alleen voor jou als hoofdverzekerde € 1,25 per maand. Dit is een vast bedrag. Je betaalt dus ook € 1,25 als je een maand geen post ontvangt. Voor medeverzekerden betaal je dus niets.

  Dit is gedaan vanuit de gedachte van solidariteit: iedereen die voorkeur heeft voor papieren post, betaalt evenveel.

 • Je betaalt voor papieren post als je kiest voor contactvoorkeur 'per post'. Dat geldt voor iedereen. Wij gaan uit van solidariteit. Je betaalt dus ook voor papieren post als je in een maand of vaker geen post ontvangt.

  Als je kiest voor 'post per e-mail', dan betaal je niets. Daar kun je voor kiezen. Je kunt je keuze aangeven in de VGZ app of in Mijn VGZ.

 • Je betaalt de kosten voor papieren post per maand. De kosten worden via de door jou gekozen betaalwijze - samen met jouw premie - betaald.

  Betaal je je premie per jaar, halfjaar of kwartaal? Dan worden de kosten daarin meegenomen. Meer informatie vind je hieronder.

 • Post wordt steeds meer digitaal verstuurd. Dat geldt ook voor de berichten van VGZ.

  Het versturen van papieren post wordt helaas steeds duurder. Denk aan kosten voor papier en postzegels. Dat geld besteden wij liever aan de zorg. 

  Daarnaast willen we het gebruik van papier zoveel mogelijk verminderen. Want alle papieren post bij elkaar zorgt voor een grote berg papier. Post per e-mail is duurzamer.

 • Je betaalt voor papieren post vanaf 1 juli 2023. De eerste kosten betaal je rond 23 juni 2023, tegelijk met je premie.

  Het betalen voor papieren post staat al een tijd in onze verzekeringsvoorwaarden (artikel 3.3.2). Het betalen gaat nu 'pas' gebeuren.

  • Betaal jij je premie elk jaar in één keer? Je betaalt dan 1 keer € 15 (12 keer € 1,25). 
  • Betaal jij je premie elk halfjaar? Dan betaal je 2 keer € 7,50 (6 x € 1,25).
  • Betaal jij je premie per kwartaal, dus elke 3 maanden? Dan betaal je 4 keer € 3,75 (3 x € 1,25).

   

Vraag over blijven ontvangen van post op papier

 • Nee, je hoeft dan niets te doen. Je blijft jouw post dan op papier ontvangen. Vanaf 1 juli 2023 betaal je hier dus voor. De kosten voor papieren post worden genoemd in onze verzekeringsvoowaarden (artikel 3.3.2).

  Je kunt altijd later kiezen om toch over te stappen naar digitale post. 

Vragen over kiezen voor post per e-mail

 • Er zijn intussen veel verbeteringen doorgevoerd in post per e-mail. Bijvoorbeeld veiliger inloggen, post die digitaal beter leesbaar is. En het makkelijk printen van je documenten. Gebruik van de VGZ app en Mijn VGZ is daardoor makkelijk en prettig.
 • Jouw privacy vinden we erg belangrijk. In onze hele organisatie zijn er allerlei maatregelen om jouw persoonsgegevens zo goed mogelijk te beschermen.

  Lees meer over privacy en veiligheid.

 • Dat kan via de VGZ app of via Mijn VGZ.

  Kom je er toch niet uit? Dan kunnen wij dit ook direct voor jou regelen.

  Voorwaarde is dan wel dat je zelf kunt inloggen in de VGZ app of Mijn VGZ. En dat je een geldig e-mailadres opgeeft in de VGZ app of in Mijn VGZ. Anders kun je post per e-mail niet gebruiken.

 • Ja, dat kan! Je kunt dit ook regelen voor een ander. Je hebt dan een machtiging nodig van die verzekerde.