Ik word 18 en mijn ouders zijn verzekerd via de gemeente


Ben jij bijna 18 jaar? Tijd voor een feestje! Én tijd om jouw eigen zorgverzekering te regelen. Want nu ben je nog meeverzekerd met jouw ouders. En het is slim om een eigen zorgverzekering te kiezen. Op deze pagina leggen we je precies uit hoe je dat doet.

 

Word jij binnenkort 18 jaar en hebben jouw ouders geen zorgverzekering via de gemeente? Dan moet je hier zijn.

Nog even een snelcursus

1. Waarom een eigen?
Tot je 18e ben je gratis met je ouders meeverzekerd. Na je 18e krijg je een eigen zorgverzekering. Dat betekent dat je zelf premie gaat betalen vanaf de maand na je 18e verjaardag. Premie is het maandelijkse bedrag voor jouw zorgverzekering. Belangrijk dus dat je een verzekering kiest die bij jou (en bij je portemonnee) past.
2. Een zorgverzekering? 
Een zorgverzekering is een verzekering voor je ziektekosten. Denk aan een rekening voor medicijnen of een bezoek aan de huisarts of ziekenhuis. Je hebt een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht in Nederland en heeft iedereen.
3. Eigen risico?
Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een wettelijk verplicht eigen risico van € 385. Je betaalt dus de eerste  385 zelf. Daarna krijg je de zorgkosten vergoed. Je hoeft niet voor alle zorg eigen risico te betalen. Zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of zorg uit de aanvullende verzekering. 
4. Wat moet ik doen?
Het is belangrijk dat je een zorgverzekering kiest die bij jou past en je keuze aan ons doorgeeft. Zo voorkom je dat je te veel betaalt of juist achteraf een hoge rekening krijgt. Waar je aan moet denken leggen we op deze pagina uit.
5. Wat als ik niets regel?
Wij zoeken alvast een zorgverzekering voor je uit. Het kan zijn dat onze keuze toch niet goed bij jou past. Kijk daarom even of dit een goede keuze is voor jou. Let op: je polis gaat in op de 1e van de maand na je 18e verjaardag. Je kunt je polis nog wijzigen tot het einde van die maand.
Wij zijn er om je te helpen
Een passende zorgverzekering kiezen is belangrijk. Op deze pagina lopen we je er stap voor stap doorheen. Kom je er toch niet uit? Dan staan we natuurlijk voor je klaar. We helpen je graag! Chat met ons of bel: 0900 779 97 71.

Jouw zorgverzekering kiezen

Doorloop de volgende 3 stappen en het is geregeld!

scroll naar beneden

Stap 1: kies een zorgverzekering die bij jou past

Bij het kiezen van een zorgverzekering heb je twee opties: 

 1. Je gaat alleen voor een basisverzekering. Deze verzekering is verplicht. Verwacht je geen of weinig zorg nodig te hebben? Dan is dit voor jou een goede optie.
 2. Naast de basisverzekering, kies je ook een aanvullende verzekering. Verwacht je wel zorg nodig te hebben? Dan is dit voor jou een goede optie.

In welk van onderstaande situaties herken jij jezelf het meest?

Situatie 1: ik verwacht dat ik zorg nodig heb


De kans is groot (of je weet al zeker) dat je bepaalde zorg nodig hebt zoals fysiotherapie of medicijnen. De kosten lopen dan al snel op.

Maar: heb je niet zo’n hoog inkomen? Dan kun je misschien een zorgverzekering afsluiten via de gemeente. Dan betaalt de gemeente mee aan jouw zorgverzekering. Dat scheelt weer!

Check hier of we afspraken hebben met jouw gemeente. Vraag bij jouw gemeente of je het pakket mag afsluiten.

Situatie 2: ik verwacht niet dat ik (veel) zorg nodig heb 


Je hebt wel eens een griepje of verkoudheid, maar je hebt verder eigenlijk nooit iets.

Mocht er tóch een keer iets gebeuren waarvoor je naar de huisarts of het ziekenhuis moet, dan wil je daar natuurlijk wel voor verzekerd zijn. Met deze basisverzekering zit je goed. 

En heb je een ongelukje met je tanden waarvoor je naar de tandarts moet? Dan vergoeden we dat ook gewoon. 

Aanvullende verzekering via de gemeente

Prijs verschilt per gemeente

 • Huisarts- en ziekenhuisbezoek vergoed
 • Ook vergoedingen bij bijvoorbeeld fysiotherapie, tandarts-controle en bril of lenzen.
 • De gemeente betaalt mogelijk mee aan jouw premie

Let op: volg je een hbo- of wo-studie en heb je studiefinanciering? Dan kom je niet in aanmerking voor een verzekering via de gemeente. Verwacht jij wel zorg nodig te hebben? Dan is dit pakket misschien wat voor jou.

Basisverzekering van VGZ Bewuzt

Vanaf 138,95 per maand

 • Huisarts- en ziekenhuisbezoek vergoed
 • Geen vergoeding bij bijvoorbeeld fysiotherapie, tandarts-controle en bril of lenzen.
 • Wél een gratis tandongevallen-verzekering

Wil jij zaken als fysiotherapie of iets anders liever wel verzekeren? Je kunt de Bewuzt basisverzekering makkelijk uitbreiden voor: fysio, tand of buitenland. Bekijk de aanvullende opties.

 

Liever een ander pakket?


Dat mag natuurlijk ook!Stap 2: check of jij recht hebt op zorgtoeslag

Voor iedereen met een lager inkomen is er zorgtoeslag. De overheid betaalt dan mee aan jouw zorgverzekering. Dit bedrag kan oplopen tot wel € 110,- per maand. We hebben hiernaast een rekenvoorbeeldje voor je gemaakt. In dit voorbeeld kost jouw zorgverzekering nog maar twee tientjes in de maand!

Check of jij zorgtoeslag krijgt op de website van de Belastingdienst. Hier kun je het ook meteen aanvragen. Wil je meer weten over hoe zorgtoeslag precies werkt en waar je op moet letten? 

Stap 3: geef je keuze aan ons door

Je hebt nu:

 1. een zorgverzekering uitgekozen en
 2. gecheckt of je zorgtoeslag krijgt.

Goed bezig! Geef je keuze, jouw rekeningnummer, je e-mailadres en telefoonnummer aan ons door en je bent klaar. Je kunt bellen met  0800 - 401 01 05 (gratis). of het online regelen via Mijn VGZ. Wat jij het fijnste vindt.

Op de 1e dag van de maand na je 18e verjaardag heb je nog 30 dagen de tijd om je keuze aan ons door te geven 

Let opwil je het online regelen? Dan heb je DigiD nodig. DigiD is een systeem van de Nederlandse overheid waarmee je online kunt aantonen wie je bent. Een soort digitaal paspoort dus. Heb je nog geen DigiD? Aanvragen is zo gedaan. Doe dit wel op tijd. Na je aanvraag duurt het ongeveer 3 dagen voordat je je DigiD hebt.

Wat als ik niets doe?

Geef je niets aan ons door? Dan kiezen wij voor je. Onze keuze is: VGZ Ruime Keuze + Aanvullend Goed + Tand Goed. Woon je in Rotterdam? Dan krijg je het VGZ Rotterdampakket Compact. Woon je in Den Haag? Dan krijg je het VGZ Den Haagpakket Compact:

VGZ Ruime Keuze + Aanvullend Goed + Tand Goed

 • Huisarts- en ziekenhuisbezoek vergoed
 • € 250,- voor tandzorg (bijvoorbeeld tandartscontrole)
 • 9 behandelingen fysiotherapie vergoed
 • € 200,- voor cursussen om gezond te blijven (bijvoorbeeld omgaan met een aandoening)

Voor Rotterdammers: VGZ Rotterdampakket Compact

 • Huisarts- en ziekenhuisbezoek vergoed
 • € 250,- voor tandzorg (bijvoorbeeld tandartscontrole)
 • 9 behandelingen fysiotherapie vergoed
 • € 200,- voor cursussen om gezond te blijven (bijvoorbeeld omgaan met een aandoening)

Voor Hagenaars: VGZ Den Haagpakket Compact

 • Huisarts- en ziekenhuisbezoek vergoed
 • € 250,- voor tandzorg (bijvoorbeeld tandartscontrole)
 • 9 behandelingen fysiotherapie vergoed
 • € 200,- voor cursussen om gezond te blijven (bijvoorbeeld omgaan met een aandoening)

Wil jij geen ander pakket kiezen? Dan hoef je alleen je rekeningnummer, telefoonnummer en e-mailadres aan ons door te geven. Dit doe je via Mijn VGZ

Liever samen kijken?
We helpen je graag met het kiezen van de beste zorgverzekering voor jou. 
Chat met ons of bel: 0800 - 401 01 05 (gratis) . Dan zorgen we samen dat het geregeld wordt!


We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. 


Goede zorg voor iedereen
Bij VGZ zetten we ons samen met mensen in de zorg al jaren in voor goede én betaalbare zorg. Door slimme oplossingen houden we jouw premie zo laag mogelijk en de zorg zo goed mogelijk. Nu én in de toekomst. Benieuwd hoe we dat doen?